Όπως αναφέρεται στο σχετικό τεχνικό δελτίο, η αντιμετώπιση του εντόμου σε αυτό το στάδιο είναι καθοριστική για τη διασφάλιση της ποιότητας των σταφυλιών. Αρχής γενομένης της εβδομάδας που διανύουμε (21/7-27/7) είναι, όπως προαναφέρθηκε, απαραίτητος ο άμεσος ψεκασμός, με τις εκκολάψεις των προνυμφών να ξεκινούν κατά αυτό το διάστημα.
Ο επαναληπτικός ψεκασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί έπειτα από 7-10 ημέρες σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος. Οι ψεκασμοί κατά την εφαρμογή τους πρέπει να κατευθύνονται στη ζώνη των σταφυλιών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλή διαβροχή των ραγών. Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας επισημαίνει ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την τελευταία εφαρμογή έως την συγκομιδή, και προτείνεται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων μικρής υπολειμματικής διάρκειας (ειδικά στις πρώιμες ποικιλίες) ή και σκευάσματα με βάση τον βάκιλο θουριγγίας (Bacillus thuringiensis).
Συνίστανται ψεκασμοί και για το ωΐδιο
Ψεκασμοί συνίστανται και για την καταπολέμηση του ωΐδιου, ιδιαίτερα σε περιοχές με ιστορικό προσβολής. Οι ψεκασμοί μπορούν να γίνουν συνδυαστικά με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας με τη χρήση κατάλληλου ωιδιοκτόνου.
Επαναληπτικός ψεκασμός για τζιτζικάκι αν παραμείνουν οι υψηλές συλλήψεις
Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στα μεσαία και κορυφαία φύλλα του κλήματος. Κατά τον έλεγχο στον αμπελώνα ένα απλό τίναγμα του σύρματος των κληματίδων προκαλεί το πέταγμα των συγκεκριμένων εντόμων και αποτελεί ένδειξη για την παρουσία του. Εφόσον οι συλλήψεις παραμένουν υψηλές συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός.
Αναλυτικά το σχετικό δελτίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
