Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για κάθε αμπελοτεμάχιο και μια ξεχωριστή ετικέτα προσβλέπει το Κτήμα Άλφα

Κάθε μεμονωμένο αμπελοτεμάχιο και ένα ξεχωριστό κρασί, με τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα. Αυτό είναι το όραμα των οινοποιών της ζώνης ΠΟΠ Αμυνταίου για το μέλλον της πολυδυναμικής ποικιλίας Ξινόμαυρο, μια από τις πιο εμβληματικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα.

Φωτογραφία Γεωργία Καραμαλή

Του Λεωνίδα Λιάμη

«Προσβλέπουμε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να έχουμε το διαφορετικό ξινόμαυρο, αλλά και τον τύπο του ξινόμαυρου. Δηλαδή το ροζέ μπορεί να βγαίνει από μια συγκεκριμένη περιοχή, το αφρώδες από μια άλλη, το μεσαίας παλαίωσης επίσης, το μακρόχρονης παλαίωσης να το ορίσουμε σε μια άλλη περιοχή», ανέφερε ο οινολόγος και οινοποιός, Άγγελος Ιατρίδης, συνιδιοκτήτης στο «Κτήμα Άλφα».

Μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης τυφλής γευσιγνωσίας με 14 διαφορετικά ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιά του αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, που οργάνωσε η Ένωση του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για την υπεύθυνη κατανάλωση του οίνου, ο γνωστός οινοποιός αποκάλυψε πως ήδη τρέχει σχετική έρευνα, σε συνεργασία με το εργαστήριο αμπελουργίας του ΑΠΘ, για τη μελέτη των επιμέρους υπο-ζωνών της αμπελουργικής ζώνης του Αμυνταίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή διενεργούνται αναλύσεις στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε αμπελοτεμαχίου – οικοσυστήματος, ώστε μεταξύ άλλων να απομονωθούν από τη μικροχλωρίδα οι γηγενείς άγριοι ζυμωμύκητες και να επιλεγούν εκείνοι που μπορούν να δώσουν το καλύτερο τυπικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και τον τύπο του κρασιού που θέλει να παράξει ο οινοποιός, ώστε το τελικό προϊόν να έχει τη δική του μοναδική ταυτότητα.

Η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι μπορεί να διαφοροποιήσει τη μια περιοχή από την άλλη και να δώσει μια πολλή μεγάλη δυναμική και αναγνώριση στο Ξινόμαυρο και στη Ζώνη ΠΟΠ Αμυνταίου, μια διαρκώς αναπτυσσόμενη Ζώνη, στην οποία καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα της ποικιλίας, με τάσεις ανόδου, σε σύνολο 11.000 στρεμμάτων αμπελώνα.

«Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι το Ξινόμαυρο θα μπορέσει να πλασαριστεί ανάμεσα στις μεγάλες ποικιλίες του κόσμου», ανέφερε ο κ. Ιατρίδης και έσπευσε να τονίσει πως «έχουμε δουλειά δύο δεκαετιών μπροστά μας για να το πετύχουμε, όμως κάποτε πρέπει να το ξεκινήσουμε».

Εστιάζοντας, εξάλλου, στα ροζέ κρασιά, ανέφερε πως είναι μια μεγάλη κατηγορία, που κυριαρχεί το στυλ της Προβηγκίας, η οποία κινείται με επιταχυνόμενη δυναμική. « Τα ροζέ κρασιά ήρθαν για να μείνουν», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως εμπορικά τα μερίδια των ροζέ είναι σε μεγάλη άνοδο, όπως επίσης και των λευκών οίνων.

Ο συνιδιοκτήτης του «Κτήματος Άλφα» υπενθύμισε πως ως χώρα στην κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης έχουμε 33 οίνους κι άλλους 120 στην κατηγορία Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης και αποκάλυψε πως τα ΠΓΕ είναι αυτά που γνωρίζουν μεγάλη εμπορική άνθηση. «Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο διότι τα μεγάλα ΠΟΠ κρασιά της Ελλάδας είναι κατά βάση ερυθρά, των οποίων η κατανάλωση είναι σε πτώση», ανέφερε ο ομιλητής, συμπληρώνοντας πως το παρήγορο είναι ότι στις εξαγωγές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και η μεγάλη ποσότητα των ελληνικών κρασιών που εξάγεται είναι ΠΟΠ και αυτό έχει σχέση με τη διαφορετική κουλτούρα και το πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος ένα κρασί ΠΟΠ, που εκτός από ποιότητα κουβαλά και την ιστορία του τόπου από όπου προέρχεται».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια μοναδική σύμπραξη γεύσεων, αρωμάτων και πολιτισμού, η Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήμα Σεμέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εμβληματικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αγορά κρασιού έχει δει μια σημαντική αύξηση της δημοτικότητας των ροζέ κρασιών από την Προβηγκία της Γαλλίας. Δύο ονόματα...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

REPORTS

Σε μια μοναδική σύμπραξη γεύσεων, αρωμάτων και πολιτισμού, η Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήμα Σεμέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εμβληματικό Μουσείο...