Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

To Godello ως μια νέα, δυναμική τάση για τους οινόφιλους

Πρόκειται για μια λευκή ποικιλία σταφυλής της Ισπανίας, που έχει παρουσιάσει μεγάλη άνοδο τόσο στον κατάλογο των καταναλωτικών προτιμήσεων, όσο και στις βαθμολογίες που σημειώνουν οι ετικέτες του σε κριτικές.

Με την κύρια έδρα του να φύεται στη Γαλικία της Ισπανίας, το Godello εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά που μαγνητίζουν τους καταναλωτές: ένταση, δυναμικότητα, μεταλλικότητα αλλά και μεγάλη ικανότητα παλαίωσης.
Το γεμάτο σώμα και οι υψηλές τιμές αλκοολικών βαθμών για λευκή ποικιλία, συμβάλλουν στην δημιουργία  ενός οίνου, που ακόμη και αν η ζύμωσή του λάβει χώρα στο βαρέλι, κρύβει προδιαγραφές για ολοκληρωμένα, οινικά διαμάντια.
Το Godello συναντάται σε αρκετές περιοχές της Γαλικίας, όπως Monterrei, Ribeiro και Ribeira Sacra, με τις εκτάσεις του Valdeorras να δίνουν το συνιάλο της επιτυχίας των μονοποικιλιακών και όχι μόνο  ετικετών. Ωστόσο δεν λείπει και από τους αμπελώνες της γειτονικής Πορτογαλίας, συμμετέχοντας ακόμη και στα κρασιά του Πόρτο και της κοιλάδας του Douro.
Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της αναφερόμενης ποικιλίας ολοένα και αυξάνονται, ξεπερνώντας τα 1000 εκτάρια γης μόνο στην Γαλικία. Το κύριο και πιο αποδοτικό ποιοτικά σύστημα διαμόρφωσης των πρέμνων, φαίνεται να είναι το guyot.
Έχοντας ευαισθησία στη μούχλα και στο βοτρύτη προτιμά να αναπτύσεται σε εδάφη με καλή ικανότητα αποστράγγισης αλλά και ξηρό κλίμα. Το Valdeorras παρουσιάζει ξηρότερο κλίμα, με διαφορά, από το κλίμα της δυτικής Γαλικίας, γεγονός που το ανακυρήσσει αυτομάτως ιδανικότερη συνθήκη καλλιέργειας του Godello.
Τα καλοσχηματισμένα τσαμπιά των πρέμνων, με τις ράγες, στρυμωγμένες μεταξύ τους και σχετικά μικρές, δίνουν τα κατάλληλα αρώματα, δημιουργώντας εύφορο έδαφος για κρασιά ποιότητας. Άλλωτε μεταλλικότα, ορυκτόκυτα και πιο αυστηρό ύφος, άλλωτε ώριμα φρούτα και ξηροί καρποί, ανάλογα με την οινοποίηση, έχουν κυκλοφορήσει περιζήτητες και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες ετικέτες.

Godello
Η ποικιλία αυτή αποτελεί την πιο σημαντική από τις λευκές ώστε ένας οίνος να θεωρηθεί DO Valdeorras (Galicia) και DO Bierzo (Castilla y Leon). Άλλες ποικιλίες που μπορούν να συνδυαστούν και συμμετέχουν επίσης στην ονομασία προέλευσης είναι το albariño, η treixadura και h Loureira.

(αριστερά: DO Valdeorras, Δεξιά: DO Bierzo)

Μερικά αξιοσημείωτα πραδείγματα value for money ετικετών , σύμφωνα με τις κριτικές είναι:

1) Rafael Palacios – Louro 2020 (Valdeorras, 13,5% vol)
2) Cesar  Marques – La Salvation 2018 (Bierzo, 13,5% vol)
3) Avancia 2020 (Valdeorras, 14,0% vol)
4) Dominio do Bibei Lapola 2019 (Ribeira Sacra, 13,5% vol)
5) Dominio de Tares – Godello Fermentado en Barrica 2018 (Bierzo, 13,0% vol)

ΠΗΓΗ:
-wine-searcher.com
-Foods and Wines from Spain

Διαβάστε επίσης

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.