Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Aνεβάζει ρυθμούς στο κρασί το Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτει πλέον περισσότερους από 1.000 αμπελώνες

Ο αριθμός των αμπελώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 1.000 μετά από αύξηση 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι Άγγλοι και Ουαλοί οινοπαραγωγοί πούλησαν το 2023 ένα ρεκόρ 8,8 εκατομμυρίων φιαλών, το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς σε μια προσπάθεια να συμβαδίσει με την αλματώδη αύξηση της ζήτησης, και 87 νέοι αμπελώνες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των αμπελώνων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 1.030, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ομάδας οίνου της Υπηρεσίας Τροφίμων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails

«Η υπέρβαση του ορίου των 1.000 αμπελώνων αποτελεί πραγματικό ορόσημο για τον κλάδο μας και εδραιώνει τη θέση μας ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος γεωργικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Nicola Bates, CEO της WineGB.

«Μεγαλώνουμε βιώσιμα με την παραγωγή μας και εξασφαλίζουμε μια αύξηση 10% στις πωλήσεις, η οποία είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη με την ευρύτερη μείωση της κατανάλωσης κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς οι καταναλωτές αρχίζουν να αισθάνονται πιο σίγουροι για την οικονομία, πιθανότατα θα έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για να ανακαλύψουν τα κρασιά μας στις παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Αναμένουμε μια ευρύτερη επανεκκίνηση που θα υποστηρίξει τα μελλοντικά κρασιά μας να φτάσουν σε νέες αγορές και νέους καταναλωτές».

Η συνολική έκταση αμπελοκαλλιέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σήμερα σε 4.209 εκτάρια, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 123% κατά την τελευταία δεκαετία. Ο αριθμός των βρετανικών οινοποιείων έχει επίσης αυξηθεί σε 221.

Η παραγωγή το 2023 ανήλθε σε 161.960,84 εκατόλιτρα, που ισοδυναμεί με 21,6 εκατομμύρια φιάλες, αυξημένη κατά 77% σε σύγκριση με το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Wine GB, το 76% του παραγόμενου κρασιού το 2023 θα είναι αφρώδες, ενώ το 23% θα είναι αποσταγμένο κρασί και το 1% προορίζεται για βερμούτ και άλλα ποτά.

Το Chardonnay είναι το πιο διαδεδομένο σταφύλι που φυτεύεται, αντιπροσωπεύοντας το 32% της συνολικής εκτάριας έκτασης, ακολουθούμενο από το Pinot Noir και το Pinot Meunier.

Το Bacchus αντιπροσωπεύει το 8% των φυτεύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το Seyval Blanc και το Solaris αντιστοιχούν στο 3%. Άλλες υβριδικές ποικιλίες περιλαμβάνουν τις Rondo και Regent.

Οι πωλήσεις αφρώδους οίνου έχουν αυξηθεί κατά 187% από το 2018, αυξάνοντας από 2,2 εκατομμύρια φιάλες σε 6,2 εκατομμύρια το 2023. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις του αποσταγμένου οίνου έχουν αυξηθεί κατά 117% σε 2,6 εκατομμύρια φιάλες κατά την ίδια πενταετία.

«Το κρασί της Μ. Βρετανίας είναι μια ιστορία επιτυχίας που έχει παρουσιάσει εξαιρετική ανάπτυξη και εξέλιξη την τελευταία δεκαετία ως αποτέλεσμα σημαντικών επενδύσεων. Η ανάπτυξη των αμπελώνων και των οινοποιείων προβλέπεται να συνεχιστεί.», καταλήγει η Bates.

Οι πωλήσεις κατανέμονται σε ένα ευρύ φάσμα καναλιών:

  • Σούπερ μάρκετ (30%)
  • Μπαρ και εστιατόρια (28%)
  • Πωλήσεις σε κελάρια (17%)
  • απευθείας διαδικτυακές πωλήσεις (11%)
  • Εξαγωγές (8%)
  • Ειδικοί έμποροι κρασιού (6%)

Πηγή: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στις ΗΠΑ για την προώθηση των κρασιών του, ο παραγωγός ροζέ Provence Château Sainte Marguerite, που ανήκει στην...

REPORTS

Στην Ευρώπη, περισσότερα μπουκάλια αλκοολούχων ποτών από ποτέ διαθέτουν πληροφορίες για τους καταναλωτές στη συσκευασία και στο διαδίκτυο. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών, συμπλήρωσαν...

REPORTS

Μερικά από τα κορυφαία μυαλά στον χώρο του κρασιού και τις αίθουσες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συναντήθηκαν για το Vine to Mind, το πρώτο...

REPORTS

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αμπελουργούς σχετικά με τις ανάγκες τους για εκρίζωση δείχνει ότι οι εκτάσεις που θα εκριζωθούν είναι κάτω από τις προσδοκίες...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεωρώ ότι ο παραγωγός έχει ευθύνη ακόµη και στο θέµα της διακίνησης του οίνου» θα πει αποφασιστικά ο Χρήστος Πανέρας, για να συµπληρώσει «δεν...

REPORTS

H πρόοδος που έχει συντελεστεί γύρω από το ελληνικό κρασί είναι αδιαµφισβήτητη, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη του κλάδου παραµένει...

REPORTS

Το διάσημο οινοποιείο Bodega Trivento από την Αργεντινή, πιστοποιημένο B Corp, ανακηρύχθηκε πρώτο σε πωλήσεις οίνων στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η αναγνώριση...

REPORTS

Η καλλιεργητική περίοδος του 2024 ξεκίνησε πολύ νωρίς εξαιτίας του πολύ ζεστού χειµώνα και των ήπιων θερµοκρασιών στην αρχή της άνοιξης.