Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στα άδυτα του οινοποιείου Αργατία, με τάση σε κρασιά ελάχιστης παρέμβασης

Το μικρό οικογενειακό οινοποιείο Αργατία βρίσκεται στο Ροδοχώρι Νάουσας, εφαρμόζει τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και παρότι διαθέτει μόλις 3 ετικέτες, μία εξ’αυτών κέρδισε τους οινοκριτικούς του NY Times, οι οποίοι την κατέταξαν στη λίστα για τα καλύτερα κρασιά κάτω των 20 δολαρίων για το έτος 2020.

Το οικογενειακό οινοποιείο Αργατία, ένα από τα κρασιά του οποίου βρέθηκε και στην εφημερίδα ΝΥ Τimes ως ένα από τα καλύτερα κρασιά κάτω των 20 δολαρίων για το έτος 2020, βρίσκεται στο χωριό Ροδοχώρι σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από τη Νάουσα και είναι επισκέψιμο με σκοπό να αναπτυχθεί η αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιού έγιναν το 1999 από τον Παναγιώτη Γεωργιάδη και την Dr Χαρούλα Σπινθηροπούλου που είναι και οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες της εταιρείας. Ο  Παναγιώτης Γεωργιάδης έχει μακρόχρονη πορεία στον αμπελοοινικό χώρο και η σύζυγός του Χαρούλα Σπινθηροπούλου, γεωπόνος, οινολόγος και διδάκτορας είναι εξειδικευμένη στην αμπελοκαλλιέργεια.

Ξεκίνησαν από την περιοχή Κράσνα Ροδοχωρίου, σε υψόμετρο 260μ., μια περιοχή με ήπιο ανάγλυφο, ομαλές κλίσεις και αμμοαργιλώδη ως αργιλοπηλώδη εδάφη. Εκεί λοιπόν συναντώνται οι ποικιλίες Ξινόμαυρο (κλώνος V6 και V3), Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Αθήρι, εμβολιασμένες στο υποκείμενο 1103 Paulsen.

Ο αμπελώνας επεκτείνεται στη περιοχή Λάκκα Γιαννακοχωρίου η οποία βρίσκεται λίγο χαμηλότερα, σε υψόμετρο 250μ και περιλαμβάνει πιο ελαφρά εδάφη, κυρίως αμμώδη ως αμμοπηλώδη. Εκεί η εγκατάσταση των αμπελώνων ξεκίνησε το 2008 αποκλειστικά με Ξινόμαυρο (κλώνος V6 και V3).

Το 2019 δημιουργήθηκε ένας νέος αμπελώνας με Ασύρτικο στην Κράσνα και το 2020 φυτεύτηκε Μαυροδάφνη σε υψόμετρο 550 μέτρων στη τοποθεσία Ξερόλακκος στο Ροδοχώρι, Η Μαυροδάφνη κυρίως προκαλεί εντύπωση λόγω του ότι δεν απαντάται στην περιοχή και δεν είναι καθόλου συνηθισμένη στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. Γίνονται παρεμβάσεις μόνο όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, με σκοπό την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Οι ετικέτες του κτήματος είναι μόλις τρεις, κάτι που αποδεικνύει αφενός ότι πρόκειται για ένα οικογενειακό οινοποιείο και αφετέρου την προσεκτική δουλειά που κάνουν οι οινοποιοί.  Πρόκειται για:

  • τη Νάουσα ΠΟΠ από 100% Ξινόμαυρο που προέρχεται μάλιστα από σταφύλι σε ποσοστό 10%, πληθυσμού Ξινόμαυρου. Αποτελεί την Premium ετικέτα του κτήματος καθώς παλαιώνει για διάρκεια 5 ετών στο κελάρι του κτήματος πριν διατεθεί στην αγορά, κάτι που συνάδει με τις δυνατότητες της ποικιλίας Ξινόμαυρο. Μάλιστα η Νάουσα του 2020 θα πιστοποιηθεί σαν βιολογικός οίνος.
  • τη Χαρούλα Ερυθρός, χαρμάνι των ποικιλιών Ξινόμαυρο – Νεγκόσκα – Μαυροδάφνη. Ένα ερυθρό δεξαμενής που εμφιαλώνεται την ίδια χρονιά, ζυμώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες για να αναδειχθούν τα επιθυμητά αρώματα και να επιτευχθεί η ισορροπία οπτικά, αρωματικά και γευστικά. Η ετικέτα εσοδείας 2017 είναι εκείνη που γράφτηκε στους NY Times.
  • τη Χαρούλα Λευκός, χαρμάνι των ποικιλιών Μαλαγουζιά – Ασύρτικο – Ξινόμαυρο (blanc de noir). Η Μαλαγουζιά μάλιστα υπόκειται σε προζυμωτική κρυοεκχύλιση για διάρκεια 6-7 ωρών. Σκοπός είναι η εκχύλιση φρουτώδων αρωμάτων από τη φλούδα του σταφυλιού.

Επιπλέον, βρίσκονται στα σκαριά δύο ακόμα ετικέτες σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, ένα χαρμάνι Νεγκόσκα – Μαυροδάφνη και μία πειραματική σειρά ροζέ Ξινόμαυρου σε εξαιρετικά μικρή ποσότητα που υπόκειται στα κρασιά ελάχιστης παρέμβασης και θα διατεθεί με το όνομα Χωρίς. Τι είναι όμως τα κρασιά ελάχιστης παρέμβασης; Οι ζύμες, τα οξέα και τα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα για την διεξαγωγή της αλκοολικής ζύμωσης, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο, φυσικά από το σταφύλι και δεν προστίθενται εμπορικά οινολογικά υλικά. Αυτό προυποθέτει πολύ καλή δουλειά στο αμπέλι καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, έτσι ώστε το φρούτο να φτάσει στο οινοποιείο απόλυτα υγιές. Το Χωρίς αποτελεί δουλειά του μεγάλου γιου της οικογένειας,  Χριστόφορου Γεωργιάδη ο οποίος πλέον συμμετέχει ενεργά στην εταιρεία.

Οι οινοποιοί μιλούν για τη σοδειά 2020 η οποία χαρακτηρίζεται, όσον αφορά τα ερυθρά, καλή αλλά όχι εξαιρετική, με κύριο χαρακτηριστικό τη μέτρια φαινολική ωριμότητα του σταφυλιού. Αυτό οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 25οC) κατά την περίοδο ωρίμανσης του σταφυλιού. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο τα τελευταία χρόνια στη περιοχή, έτσι το αμπέλι δίνει κρασιά με πιο μαλακές τανίνες και άρα μικρότερη προοπτική παλαίωσης.  Όσον αφορά τα λευκά, έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα, κάτι που θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την άνοιξη του 2021, αφού η εμφιάλωση είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Είσοδο στην ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας επιχειρεί το δίδυμο Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλή που πριν από λίγες ημέρες απέκτησε τον περιποιημένο αμπελώνα με το Ξινόμαυρο...

REPORTS

Από τον Απρίλιο του 2022, πάνω από τις πλαγιές του όρους Μελίτωνα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, όπου απλώνεται ο ιδιόκτητος βιολογικός µη αρδευόµενος αµπελώνας...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο οινοποιός, που φιλοξενεί στην νέα έκδοση του το Wine Trails αυτό το Σάββατο, κοιτάζει τους πάντες στα μάτια διαθέτοντας αφοπλιστική ειλικρίνεια. Λατρεύει τον...

REPORTS

Το τσίπουρο Κατώγι Αβέρωφ, από την καρδιά της Ηπείρου, κυκλοφορεί με νέα ετικέτα που έχει σαφείς αναφορές στην παράδοση και την ηπειρώτικη αισθητική. Διαυγές,...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.