Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κρασί, Μαθηµατικά και ένας ανέντιµος υπηρέτης

Ο υπηρέτης κάποιου πλούσιου Βενετού εµπόρου τα χρόνια της ακµής της Γαληνοτάτης ∆ηµοκρατίας, εντόπισε στο µεγαλοπρεπές κελάρι του αρχοντικού ένα γλυκόπιοτο σπάνιο κρασί.

Επιμέλεια: Πέτρος Γκόγκος

Την πρώτη µέρα, κρυφά άδειασε στο φλασκί του τρεις πίντες από το βαρέλι και αντικατέστησε το κρασί µε αντίστοιχη ποσότητα νερού. Μπήκε κρυφά στο κελάρι του αφέντη ακόµα δύο φορές, επαναλαµβάνοντας την κλοπή µε το ίδιο σύστηµα, µετατρέποντας σε ένα αντίστροφο «θαύµα» το κρασί σε νερό. Κάπως έτσι, το κρασί έχασε τη δύναµη και την περιεκτικότητά του στο µισό. Πόσες πίντες κρασί να υπήρχαν άραγε στο βαρέλι, πριν το βάλει στο µάτι ο υπηρέτης;

Παίρνοντας έµπνευση από το πνεύµα της εποχής του, ο µεγάλος Βενετός µαθηµατικός Niccolò Tartaglia, έχει καταγράψει τον παραπάνω γρίφο στο πλέον γνωστό του έργο General Trattato di Numeri et Misure (Γενική Πραγµατεία Αριθµών και Μέτρων). Η απάντηση στο γρίφο είναι 14,54 πίντες και ο τρόπος επίλυσης εµπίπτει στο ευρύτερο µαθηµατικό έργο που άφησε παρακαταθήκη ο Tartaglia -ο ένας από τους δύο λόγους για τον οποίο µνηµονεύεται µέχρι σήµερα από την παγκόσµια µαθηµατική κοινότητα.

Ο άλλος λόγος, είναι ο θερµός και πολυετής διαπληκτισµός του µε τον έτερο µαθηµατικό της Αναγέννησης, Μιλανέζο Gerolamo Cardano, πατέρα της θεωρίας των πιθανοτήτων. Εκ των υστέρων φάνηκε ότι η κόντρα των δύο αντρών θα µπορούσε να επιλυθεί εύκολα, καθότι οφειλόταν σε µια παρεξήγηση. Λίγο αναγεννησιακό κρασί θα µπορούσε να συµβάλει σε αυτό.

Λέγεται πως µερικά χρόνια αφ’ ότου ο Ταρτάλια εµπιστεύθηκε στον Cardano τη µέθοδο επίλυσης κυβικών εξισώσεων, ένας τρίτος µαθηµατικός ανέπτυξε κι αυτός µια µέθοδο την οποία δηµοσίευσε, κάτι που υποχρέωσε τον Cardano να προχωρήσει και ο ίδιος σε δηµοσίευση. Η συγκεκριµένη µέθοδος επίλυσης των κυβικών εξισώσεων ονοµάζεται πλέον µέθοδος Cardano-Tartaglia, όµως η αντιµαχία είχε ως αποτέλεσµα η αξιοπιστία του Tartaglia να πληγεί βαριά µε συνέπεια να έχει πρόβληµα ευρέσεως εργασίας. Παρότι συνέχισε να ασχολείται µε τα Μαθηµατικά, πέθανε φτωχός το 1557 ή 1559 στη Βενετία.

To «ανεξήγητο» νέρωµα ενός σπάνιου κρασιού µέσα στο βαρέλι κι ένας µακρυχέρης υπηρέτης διαµορφώνουν έναν περίπλοκο µαθηµατικό γρίφο που απαιτεί για την επίλυσή του µια σύνθετη µαθηµατική εξίσωση, η επίλυση της οποίας έγινε αφορµή για την πιο γνωστή αναγεννησιακή διαµάχη µαθηµατικών.

winetrails periodiko (7)

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.