Συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση εναντίον των προνυμφών της ευδεμίδας που προσβάλουν τις ανθοταξίες. Η καρπόδεση, αφορά συνήθως ένα ποσοστό από 30% έως 50% των ανθοταξιών. Φαίνεται, ότι η όποια ζημιά στα άνθη από τις προνύμφες, προκαλεί μία εξισορροπητική μείωση της φυσικής ανθόρροιας. Ανάλογα με την ποικιλία, το πρέμνο μπορεί να αναπληρώνει σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 50% των ανθέων της ανθοταξίας.
Την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών, που ελέγχουν σε σημαντικό ποσοστό τους πληθυσμούς του εντόμου.
Συνιστάται επέμβαση με Bacillus thuringiensis και προσθήκη φαγοδιεγερτικού ή 1-3 % ζάχαρης το χρονικό διάστημα 28 Απριλίου-2 Μαΐου μόνο στις εξής περιπτώσεις:
-Σε αμπελώνες βιολογικής γεωργίας με σκοπό να μειωθούν οι πληθυσμοί του εντόμου της επόμενης γενιάς.
-ή σε αμπελώνες όπου καταμετρούνται περισσότερες από 30 φωλιές στους 100 βότρεις
Με την πρώτη ένδειξη οι επεμβάσεις κατά του περονόσπορου
Σε αρκετές περιοχές, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες ευνοούν την εκδήλωση της ασθένειας. Συνιστάται επέμβαση στις περιοχές αυτές.
Για την έγκαιρη διαπίστωση της πρώτης ένδειξης συμπτωμάτων, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιθεώρηση κατά το κλάδεμα των κληματίδων αν φέρουν μακροσκοπικά συμπτώματα προσβολής από περονόσπορο (στα γόνατα παρουσιάζουν διόγκωση των ιστών και κατά μήκος σχισμές). Σημαίνονται τουλάχιστον 7 πρέμνα με συμπτώματα προσβολής, διάσπαρτα σε όλο τον αμπελώνα. Τα σημεία αυτά θα αποτελέσουν και δείκτες αναφοράς για τις επόμενες παρατηρήσεις.
Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη όταν διαπιστωθεί η πρώτη ένδειξη συμπτωμάτων, δηλαδή κηλίδες λαδιού ή επάνθιση. Ο έλεγχος μία εβδομάδα μετά την επέμβαση για να διαπιστωθεί εάν σταμάτησε η ανάπτυξη του μύκητα είναι απαραίτητος. Καιρός δροσερός, υγρός και ομιχλώδης διατηρεί την ασθένεια.