Όπως αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΣΜΟΕ, Γιάννης Παπαργυρίου, στόχος της επιστολής προς τον υπουργό είναι να λυθούν ζητήματα που σχετίζονται τόσο με την καλλιέργεια των αμπελώνων, όσο και η ανάδειξη των προαναφερόμενων ποικιλιών, προκειμένου να αναδείξουν τη δυναμική τους, με έμφαση στον εξαγωγικό τομέα.
Το περιοριστικό καθεστώς για Μαυροδάφνη και Ρομπόλα
Σε ό,τι αφορά τη Μαυροδάφνη επισημαίνει ότι «η καλλιέργειά της έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο το Βασιλικό Διάταγμα του 1971 απαγορεύει την αναγραφή του ονόματος ‘Μαυροδάφνη’ στα ξηρά κρασιά, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ξηρής ‘Μαυροδάφνης’. Επίσης, στην περίπτωση της Ρομπόλας ο Γ. Παπαργυρίου επισημαίνει ότι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λευκές ποικιλίες, όπου παρόλ’ αυτά δεν επιτρέπεται και σε αυτή την περίπτωση η αναγραφή του ονόματος «Ρομπόλα» στις ετικέτες ξηρών οίνων, οι οποίοι δεν παράγονται στην Κεφαλονιά όπου είναι πιστοποιημένη ως ΠΟΠ ποικιλία.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails
Αύξηση των δικαιωμάτων φύτευσης
Εκτός των άλλων τα μέλη του ΣΜΟΕ αιτούνται την μετατροπή των παλαιών δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων – ανέρχονται σε περίπου 830 εκτάρια – καθώς και την αδειοδότηση για φέτος των διπλών στρεμμάτων, δεδομένου ότι το 2023 δεν δόθηκαν άδειες. Σύμφωνα με τον κύριο Παπαργυρίου, το 2023 η Ελλάδα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 520 εκτάρια αντί 650 που είχε δικαίωμα.
Στα αιτήματα των μελών του ΣΜΟΕ είναι επίσης, να τηρείται Ηλεκτρονικό Δελτίο Αμπελοοινικών Προϊόντων και Ηλεκτρονικό Βιβλίο Εισερχομένων-Εξερχομένων για την καταγραφή των διακινούμενων ποσοτήτων κρασιού και να μην απαιτείται κάθε φορά η θεώρησή του από την αρμόδια ΔΑΟΚ, προκειμένου να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα γραφειοκρατίας.
Διευθέτηση του ασφαλιστικού καθεστώτος για τους εργάτες γης
Στο επίκεντρο τίθεται και το ασφαλιστικό καθεστώς των εργατών γης σε μικρά οινοποιεία, όπου σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνδέσμου τα μικρά οινοποιεία με ιδιόκτητους αμπελώνες, χρησιμοποιούν τους ίδιους εργάτες για την καλλιέργεια της γης αλλά και σε εσωτερικούς χώρους του οινοποιείου, δεδομένου ότι δεν έχουν την ευχέρεια να απασχολήσουν και δεύτερο υπάλληλο είτε για τις καλλιεργητικές εργασίες είτε για άλλες εργασίες του οινοποιείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται η πρόσληψη ενός εργάτη γης για όσο διαρκεί η εργασία του στο χωράφι – π.χ. λίγες ημέρες ή λίγες ώρες – και στη συνέχεια να γίνεται απόλυση και επαναπρόσληψή του μέσω του συστήματος «Εργάνη», προκειμένου να μπορεί να εκτελέσει υπό άλλη ιδιότητα και εργασίες στο εσωτερικό του οινοποιείου. Ο ΣΜΟΕ προτείνει στον υπουργό να επιτραπεί η υπερωριακή απασχόληση εργαζομένων με περιστασιακή σχέση εργασίας στον ίδιο εργοδότη καθώς και η απασχόληση εντός του οινοποιείου με εργόσημο.
«Να αλλάξει το καθεστώς ασφάλισης των οινοποιών που καθετοποιούν την παραγωγή τους»
Ως προς το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς αμπελουργών και οινοποιών, ο ίδιος στέκεται στους οινοποιούς εκείνους που δεν αγοράζουν σταφύλια από τρίτους αλλά διαθέτουν ιδιόκτητους αμπελώνες και καθετοποιούν με αυτόν τον τρόπο την παραγωγή τους. «Οι οινοποιοί αυτοί θα πρέπει να διατηρήσουν τα πλήρη δικαιώματά τους ως αγρότες με τις ισχύουσες επιδοτήσεις, σχέδια βελτίωσης ή άλλες προβλέψεις και να ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ στην κατηγορία των αγροτών – ελευθέρων επαγγελματιών και συγκεκριμένα με βάση τον κωδικό 10803. Αντί το ελληνικό κράτος να υποστηρίξει τους οινοποιούς που καθετοποιούν την παραγωγή τους με επενδύσεις σε ιδιόκτητους αμπελώνες, αντιθέτως ορίζει ότι ο οινοποιός χάνει την ιδιότητα του αγρότη και ασφαλίζεται υπό το καθεστώς του εμπόρου».
Ζήτημα που επίσης θέτει προς τον κ. Αυγενάκη ο Σύνδεσμος σχετίζεται με τα κρασιά που περιέχουν αλκοόλ άνω των 15 βαθμών. «Σε αυτή την περίπτωση λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πολλά τα κρασιά όπου αυξάνονται οι αλκοολικοί βαθμοί χωρίς την προσθήκη οινοπνεύματος. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι να μην επιβάλλεται σε αυτά τα κρασιά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης όπως στα αλκοολούχα, καθότι η αύξηση των αλκοολικών βαθμών συμβαίνει παρά τη θέληση του οινοποιού. Πρότασή μας είναι να υπάρξει κατάταξη από πλευράς του υπουργείου με βάση τους αλκοολικούς βαθμούς».