Άραγε θα μπορούσε ένα καθημερινό ποτήρι κρασί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούν; Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι τα θρεπτικά συστατικά του κρασιού και των τροφίμων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης αδυναμίας σε ενήλικες άνω των 55 ετών. Τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα μούρα και ο καφές έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αδυναμία καθώς μεγαλώνουν. Ενώ, βρήκαν ιδιαίτερα οφέλη από τη φλαβονόλη που ονομάζεται κερσετίνη, η οποία βρίσκεται στο κόκκινο κρασί.
Προληπτική ιατρική;
Οι γιατροί εργάζονται για να ορίσουν την αδυναμία ως κατάσταση υγείας για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Με βασικούς όρους, αδυναμία σημαίνει αυξημένη ευπάθεια σε δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, ειδικά σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Οι μελέτες υπολογίζουν ότι το 10 έως 15 τοις εκατό των ανθρώπων αναπτύσσουν αδυναμία καθώς γερνούν.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένη δύναμη, κινητικότητα, ενέργεια και σωματική δραστηριότητα, καθώς και πιο αργή ταχύτητα βαδίσματος. Οι γιατροί αναζητούν επίσης την ανάπτυξη κατάθλιψης και καταθλιπτικών συμπτωμάτων, καθώς και ακούσια ή ανεξήγητη απώλεια βάρους άνω των 10 κιλών κατά τη διάρκεια δύο ετών. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων, καταγμάτων, νοσηλείας και θανάτου. Οι συνήθειες άσκησης και η διατροφή θεωρούνται πρωταρχικός παράγοντας πίσω από την πάθηση.
«Δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αδυναμία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έρευνας για την πρόληψη και τη θεραπεία της αδυναμίας», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αδυναμία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη παρεμβάσεων που καθυστερούν, αναστρέφουν ή αποτρέπουν την αδυναμία».
Πιο συγκεκριμένα, για αυτήν τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του The American Journal of Clinical Nutrition, μια ομάδα ερευνητών, κυρίως από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και χρηματοδοτούμενη από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, ήθελε να δει εάν τα φλαβονοειδή, μια μεγάλη οικογένεια πολυφαινολικών ενώσεων που βρίσκονται σε φυτά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αδυναμίας. Ανέλυσαν δεδομένα από τη μεγαλύτερη Καρδιά Μελέτη Framingham. Από το 1948, η ομάδα του Framingham συλλέγει δεδομένα υγείας για το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI) από τρεις γενιές συμμετεχόντων στην πόλη Framingham της Μασαχουσέτης. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν διατροφικές συνήθειες.
Για την έρευνα αδυναμίας, η ομάδα του Χάρβαρντ όρισε τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα και ποτά ως όποια περιείχαν μία ή περισσότερες από επτά πολυφαινολικές ενώσεις: φλαβανόλη, κερκετίνη, φλαβόνες, φλαβανόνες, φλαβαν-3-όλες, ανθοκυανίνες και πολυμερή φλαβονοειδή.
Τα ευρήματα
Ενώ τα δεδομένα δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης φλαβονοειδών και της αδυναμίας, βρήκαν σχέση με την κατανάλωση φλαβονόλης, ιδιαίτερα της φλαβονόλης κερκετίνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 10 χιλιοστόγραμμα φλαβονόλης που κατανάλωνε ένα άτομο καθημερινά, υπήρχε 20 τοις εκατό χαμηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης αδυναμίας. Και κάθε 10 χιλιοστόγραμμα κερκετίνης την ημέρα οδήγησε σε 35 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αδυναμίας.
Τα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες φλαβονολών περιλαμβάνουν πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ποτά όπως πράσινο τσάι, μαύρο τσάι, καφές και, φυσικά, κόκκινο κρασί. Τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, το λάχανο και τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε κερσετίνη.
Ενώ τα δεδομένα του Framingham προέρχονται από έναν μεγάλο, ποικιλόμορφο πληθυσμό μελέτης, υπάρχουν περιορισμοί. Η έρευνα βασίζεται σε δίαιτες και επιλογές τροφίμων που αναφέρουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι οποίες δεν είναι πάντα ακριβείς.
«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα των διατροφικών φλαβονολών και κερκετίνης ως στρατηγικής για την πρόληψη της εμφάνισης αδυναμίας. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διατροφικές παρεμβάσεις φλαβονολών ή κερκετίνης για τη θεραπεία της αδυναμίας», γράφουν οι συγγραφείς.
ΠΗΓΗ: winespectator.com