Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Αρχαία Ελλάδα έπινε κρασί, και το αποδεικνύουν οι πρόσφατες έρευνες

Ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανακάλυψε κατόπιν ερευνών,αποδείξεις περί  προϊστορικής κατανάλωσης κρασιού στους Φιλίππους της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Αυτή τη φορά, δεν πρόκειται για ίχνη πραγματικού οίνου ή βανίλιας όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε αρχαία πόλη του Ισραήλ. Κοντά στην Καβάλα βρέθηκαν σπόροι σταφυλιού με τον πυρήνα του να διατηρείται από πυρκαγιά  που έλαβε χώρα γύρω στο 4300 π.Χ., από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη τεχνική που εφαρμόστηκε  ήταν η αρχαιολογική επίπλευση: η  απόθεση διαλύεται στο νερό και θραύσματα διατηρημένης ύλης επιπλέουν στην κορυφή. Η καθηγήτρια «Βαλαμωτη Σουλτάνα-Μαρία» ανέλυσε αρχαιοβοτανικά το οργανικό υλικό που ανασύρθηκε από την ερευνώμενη περιοχή, αφού επεξεργάστηκε τεράστιους όγκους γης.

Η ανακάλυψη των υπολειμμάτων αυτών ήταν μόνο ένα μικρό μέρος της έρευνας, η οποία επεκτάθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους στη βόρεια Ελλάδα. Η Σουλτάνα-Μαρία εξήγησε ότι τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν «παρέχουν πληθώρα πληροφοριών για την κοινωνική και οικονομική οργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, τις γεωργικές και γεωργικές πρακτικές τους».

Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα σταφύλια καλλιεργούνταν ή καταναλώνονταν, αν και το εύρημα δείχνει ότι η Ελλάδα της πρώιμης Εποχής του Χαλκού είχε αναπτύξει μια κοινωνία όπου το κρασί ήταν μέρος της διατροφής και της ζωής των ανθρώπων. Η αμπελουργία ίσως και να έφτασε στην περιοχή από την Εγγύς Ανατολή, ενώ η Γεωργιανή οινοποίηση προηγείται της Ελληνικής κατά περίπου δύο χιλιετίες. Εναλλακτικά, θα μπορούσε απλώς να ήταν μια περίπτωση εξέλιξης.

Το κρασί είχε μεγάλη βαρύτητα στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς αποτελούσε το ποτό εκλογής στα ακαδημαϊκά συμπόσια (τα οποία θυμίζουν  περισσότερο παρατεταμένη κατανάλωση ποτού  παρά ακαδημαϊκής λέσχης). Ακόμη και υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Ελλάδα ήταν μια δύναμη στην αρχαία «οινοβιομηχανία», με μια εκτεταμένη μεσογειακή εξαγωγική αγορά.

Η απουσία γραπτών αρχείων σημαίνει ότι πολλές πληροφορίες για την κουλτούρα της κατανάλωσης της εποχής πρέπει να συναχθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία. Η επιστημονική ανάλυση μπορεί επίσης να φέρει στο φως ένα εκπληκτικό εύρος πληροφοριών για το κρασί του παρελθόντος . Η ακριβής ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε και το αν το 4300 π.Χ. ήταν ιδιαίτερα καλός τρύγος παραμένουν αμφότερα μυστήρια. Καθώς η τεχνολογία και οι τεχνικές αναπτύσσονται, θα μπορούσαν κάλλιστα να προκύψουν περαιτέρω απαντήσεις.

ΠΗΓΗ: drinks business.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...