Η IWCA αποτελεί το μόνο επίσημο συνέταιρο της πρωτοβουλίας «Race to Zero» του ΟΗΕ στην βιομηχανία του οίνου και έχει ως στόχο της την εκμηδένιση των περιβαλλοντικών ρύπων των μελών της μέχρι και το 2050. Όπως αναφέρει στην έκθεση της στόχος για το 2025 είναι η περαιτέρω ανάπτυξη, εκπαίδευση και προώθηση πρακτικών για την σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου που σχετίζεται με την παραγωγή κρασιού.
Σημαντικά αποτελέσματα βιωσιμότητας για το κτήμα Κυρ-Γιάννη
Η έκθεση της IWCA εστιάζει τις δράσεις των εταιρειών-μελών της ως προς πέντε πυλώνες: τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους ρύπους κατηγορίας 3 (περίπου 75% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου προς το περιβάλλον), την διαχείριση νερού, την αναγεννητική καλλιέργεια και την ενεργειακή αυτάρκεια των οινοποιείων. Κατά τον συνιδρυτή και αντιπρόεδρο της IWCA, Miguel A. Torres, από την κορυφαία ισπανική οινοποιία Familia Torres, σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του οργανισμού, θα παίξει η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και η υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.
Ανάμεσα, στα μεγαθήρια όπως η Familia Torres, ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα βιωσιμότητας της Κυρ-Γιάννη, που εντάχθηκε στην πρωτοβουλία τον περασμένο Απρίλιο. Ως προς, την μείωση των εκπομπών διοξειδίου η ελληνική εταιρεία αναφέρει ότι το 2023 εγκατέστησε περισσότερα ηλιακά πάνελ στα οινοποιεία της στη Νάουσα και το Αμύνταιο αγγίζοντας τις δυνατότητες του σε 350kW (έναντι 50kW το 2022). Παράλληλα, το ποσοστό αυτονομίας της αυξήθηκε για το 2023 στο 23% (από 9% το 2022).
Ως προς τις ενέργειες της για διαχείριση νερού η Κυρ-Γιάννη αναφέρει ότι αναβάθμισε το σύστημα βιολογικής περιποίησης νερού στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της στην Νάουσα, έχοντας παρόμοια σχέδια για το οινοποιείο της στο Αμύνταιο. Ως προς την διαχείριση του αμπελώνα η κορυφαία οινοποιία τονίζει ότι επεξεργάζεται νέα πρωτόκολλα ακριβούς γονιμοποίησης του εδάφους και ελέγχου των ρύπων CO2. Τέλος, ως προς τους δύο τελευταίους πυλώνες, η Κυρ-Γιάννη αναφέρει ότι για το 2023 κατάφερε να εξοικονομήσει 50 τόνους γυαλιού λόγω της μετάβασης της σε πιο ελαφριές φιάλες.
Τον Σεπτέμβριο η Κυρ-Γιάννη είχε πραγματοποιήσει μια άσκηση βιωσιμότητας με αρωγό την Yara, όπου ο Στέλιος Μπουτάρης έκανε µια σύντοµη αναδροµή στην ιστορία του κτήµατος και στην αφοσίωσή του σε ζητήµατα προστασίας του περιβάλλοντος, τόνισε πως η κλιµατική αλλαγή θέτει εµφατικά το θέµα της αειφορικής άσκησης της γεωργίας. «Οι ακραίες θερµοκρασίες, το χαλάζι και οι άκαιρες βροχοπτώσεις µας ανησυχούν. Μας λένε πως θα πρέπει να προσέξουµε το χώµα µας, το περιβάλλον και ίσως και να αλλάξουµε τον τρόπο που καλλιεργούµε. Η πρόκληση για όλους µας είναι να βρούµε την ισορροπία ανάµεσα στην αειφορία και στη βιωσιµότητα. Είναι δύσκολη άσκηση, αλλά είναι και µονόδροµος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.
Βάσει δεδομένων που συνέλεξε η ερευνητική εταιρεία GHG από 39 μέλη της IWCA, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών για το 2023 οφείλεται στην αγορά οινοστάφυλων και κρασιών από εξωτερικούς συνεργάτες (23,6%), με τις συσκευασίες να ακολουθούν με ποσοστό 19,5%. Τέλος, διψήφιο είναι το ποσοστό εκπομπών που οφείλεται στην μεταφορά και την διανομή των κρασιών προς εμπόρους και καταναλωτές (15,9%).
Ολόκληρη την έκθεση της IWCA μπορείτε να διαβάσετε εδώ.