Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Προσοχή στις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και επεμβάσεις στο στάδιο των πράσινων φύλλων στο αμπέλι

Καθώς οι εργασίες του κλαδέματος σταδιακά ολοκληρώνονται, οι προληπτικές ανοιξιάτικες επεμβάσεις για το ωίδιο, τη φόμοψη και τα ακάρεα στους αμπελώνες ξεκινούν. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Τμήματος Προστασίας Φυτών Ηρακλείου καλούν τους οινοπαραγωγούς να παρακολουθούν τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες και να προχωρήσουν στις αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών στα κατάλληλα βλαστικά στάδια.

Ωίδιο (Erysiphe necator)

Η σημαντικότερη ασθένεια του κρητικού αμπελώνα. Το ωίδιο, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, προσβάλλει κάθε χρόνο τα αμπέλια του νησιού και είναι απαραίτητη η προληπτική αντιμετώπιση.

Τα μολύσματα βρίσκονται μέσα σε οφθαλμούς (μάτια) και προσβάλλουν τη νέα βλάστηση με το ξεκίνημά της.

Οι πρώτες μολύνσεις είναι περιορισμένες σε έκταση και εκδηλώνονται συνήθως σε ελάχιστους βλαστούς (από 2 – 3 ‰ στο σύνολο των βλαστών του αμπελιού), όμως διατηρούν και παράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που με αλλεπάλληλους κύκλους διασκορπίζουν τον μύκητα σε όλο το αμπέλι.

Οδηγίες – Συστάσεις :

Η προληπτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 6 εκ., στην εμφάνιση των πρώτων φύλλων.

Καλλιεργητικά μέτρα:

H αφαίρεση και καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών που συνήθως γίνονται αντιληπτοί μετά την εμφάνιση της ταξιανθίας είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διαχείριση της ασθένειας.

Φόμοψη (Phomopsis viticola)

Ο μύκητας ευνοήθηκε τις τελευταίες χρονιές με τις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και αυξήθηκαν τα συμπτώματα (γκριζόλευκες «κούφιες» κληματίδες με μικρά μαύρα στίγματα) ωστόσο δεν έχει δώσει τις έντονες προσβολές του παρελθόντος.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουν νέες μολύνσεις είναι τρεις :

  1. παρουσία μολυσμάτων μέσα στο αμπέλι (ιστορικό με συμπτώματα) και
  2. επιδεκτικό βλαστικό στάδιο : έξοδος φύλλων έως πρώτα φύλλα και
  3. βροχή για διασπορά του μολύσματος με ελάχιστη θερμοκρασία 8-10 οC και ταυτόχρονα τουλάχιστον 12 ώρες συνεχούς διύγρανσης.

Οδηγίες – Συστάσεις :

Οι ειδικοί προτείνουν τους οινοπαραγωγούς να παρακολουθούν τα δελτία βροχόπτωσης επόμενων ημερών της ΕΜΥ. Απουσία βροχοπτώσεων κοντά στο ευαίσθητο βλαστικό της εξόδου των φύλλων δεν υπάρχει κίνδυνος.

Μόνο σε αμπέλια με ιστορικό προσβολών, εφόσον προβλέπονται βροχές και βρίσκονται κοντά στο στάδιο της εξόδου των φύλλων, συνιστάται προστασία πριν από τη βροχή.

Ακάρεα (Colomerus vitis)

Τα ακάρεα της φυλής των οφθαλμών του είδους Colomerus vitis, ανάλογα με τον πληθυσμό που αναπτύσσουν στα μάτια, είτε τα καταστρέφουν ολοκληρωτικά οπότε αυτά δεν ανοίγουν την επόμενη άνοιξη είτε τα ζημιώνουν μερικώς με αποτέλεσμα ανοίγοντας να δίνουν ασθενική βλάστηση.

Οδηγίες – Συστάσεις :

Στα αμπέλια με ιστορικό προσβολών, συνιστάται ψεκασμός με καλή διαβροχή, όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 10 εκ., δηλαδή στο στάδιο των πρώτων φύλλων.

Σε περίπτωση που κοντά στο ευαίσθητο για φόμοψη βλαστικό στάδιο της εξόδου των φύλλων δεν προβλέπονται βροχές συνιστάται η ανοιξιάτικη φυτοπροστασία να ξεκινά με μια συνδυασμένη προληπτική εφαρμογή στο επόμενο βλαστικό στάδιο, δηλαδή αυτό της εμφάνισης των πρώτων φύλλων στα πρώτα φύλλα για ταυτόχρονη αντιμετώπιση ωιδίου και ακάρεων.

Διαχείριση της αυτοφυούς βλάστησης των αμπελιών

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Τμήματος Προστασίας Φυτών Ηρακλείου συστήνουν στους παραγωγούς να μην καταστρέφουν την ξινίθρα, μιας και δεν επιβαρύνει το αμπέλι. Η χημική ζιζανιοκτονία και η κατεργασία του εδάφους να αποφεύγονται. Αντίθετα, η παρουσία της αυτοφυούς βλάστησης (π.χ. ξινίθρα) στο περιβάλλον του αμπελώνα είτε η εγκατάσταση άλλης επιθυμητής βλάστησης (π.χ. ψυχανθή ή μίγμα με ψυχανθή / αγρωστώδη) ΠΡΕΠΕΙ να επιδιώκεται. Τα οφέλη από την παρουσία ξινίθρας ή άλλης επιθυμητής βλάστησης είναι πολλά: προστατεύονται τα εδάφη από τη διάβρωση (κυρίως τα επικλινή), συγκρατούνται τα νερά της βροχής, ανταγωνίζονται άλλα επιζήμια ζιζάνια, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους, αυξάνουν την οργανική ουσία και τη γονιμότητα του, ευνοούν τη βιοποικιλότητα και την αειφορία. Όπου απαιτηθεί διαχείριση ζιζανίων, συνιστάται να προτιμάται η χορτοκοπή.

Δείτε αναλυτικά τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

 

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τους αμπελώνες στις πρώιμες ζώνες της Δυτικής Ελλάδας να βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο των πρώτων φύλλων εμφάνισης σταφυλιών, η αρμόδια Περιφερειακή Αρχή εξέδωσε...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυξημένη επιτήρηση κατά των παθογόνων μυκήτων (ωίδιο, περονόσπορος, βοτρύτης) και άμεσος ψεκασμός μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες συνίσταται για τα αμπέλια που επλήγησαν...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την αποφυγή ψεκασμών στα αμπέλια για την αντιμετώπιση των πρώτων μετακινήσεων τζιτζικιών στους αμπελώνες, χωρίς πρώτα να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι συνιστά το Περιφερειακό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου...

REPORTS

Στα 45,6 δισ. ευρώ ακολουθώντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ανήλθε η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού το 2024 σύμφωνα με νέα έρευνα. Βασικός παράγοντας αυτής της...