Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εταιρεία κολοσσός επενδύει σε κρασιά, τυριά και αλλαντικά

Η Amundi SA σκοπεύει να αντλήσει υπέρογκο ποσό για λογαριασμό ενός ταμείου που επενδύει σε παραγωγούς κρασιών, τυριών και μπέικον, και γενικώς σε μικρές βιομηχανίες γαστρονομίας.

του Ζήση Πανάγου

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της  Ευρώπης, η Amundi SA επιδιώκει να συγκεντρώσει έως και 200 εκατ. ευρώ, για ένα ταμείο που επενδύει σε παραγωγούς κρασιού και αλλαντικών, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Το εν λόγω ταμείο είναι ένας μεγαλύτερος διάδοχος μιας παλαιότερης έκδοσης που παρείχε χρηματοδότηση σε μικρούς Ιταλούς μεταποιητές τροφίμων, που οι τοπικές τράπεζες θεώρησαν πολύ επικίνδυνους για να δανείσουν.

Πρόκειται, για άλλο ένα παράδειγμα επενδυτών που βουτούν σε σκοτεινά τμήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα ολοένα και πιο άπιαστα κέρδη τους, αναφέρει το Bloomberg. Τα χαμηλά επιτόκια και η συρρίκνωση των αποδόσεων των ομολόγων έχουν μειώσει τις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας το ενδιαφέρον για εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ιδιωτική πίστωση, υποδομές και, στην συγκεκριμένη περίπτωση το Parmigiano Reggiano και το ζαμπόν της Πάρμας.

Η Amundi με έδρα το Παρίσι ποντάρει στη συνεχιζόμενη ισχύ μιας αγοράς 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για ειδικά ιταλικά τρόφιμα και κρασιά. Ωστόσο, τα πράγματα φέτος δεν ήταν πολύ ευνοϊκά, καθώς ο κλάδος αντιμετώπισε δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία να αναγκάζει τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να κλείσουν, ενώ το Brexit πρόσθεσε επίσης επιπλοκές για τους παραγωγούς που θέλουν να εξάγουν προϊόντα από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, το ταμείο θα αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου του στην Ιταλία, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια να υποστηρίξει τους παραγωγούς τροφίμων και ποτών σε φημισμένες οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία και θα στοχεύσει σε καθαρές αποδόσεις μεταξύ 5% και 5,5%.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων επεμβαίνουν όλο και περισσότερο για να παρέχουν δανεισμό σε μικρές, πιο επικίνδυνες εταιρείες την τελευταία δεκαετία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να αποσυρθούν από τέτοιες συμφωνίες ενόψει του μεγαλύτερου ρυθμιστικού ελέγχου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οδηγώντας σε σημαντική ανάπτυξη τις αγορές ιδιωτικού χρέους στην Ευρώπη με την αμερικανική Amundi να έχει συγκεντρώσει και επενδύσει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων χρέους από τότε που εγκαινίασε τη στρατηγική το 2012.

Oι χρηματοδότες του νέου αυτού fund, Amundi, αποτελούν ένα είδος ασφαλιστικής δικλίδας που θα σπεύσουν να καλύψουν τη ζημία εάν δεν αποπληρώνεται κάποιο από τα δάνεια. Ρόλο ενέχυρου για την περίπτωση αυτή θα αποτελούν τα ακριβά τυριά, το καλό μπέικον και τα κρασιά πολυτελείας των μικρών παραγωγών, αφού είναι προϊόντα που αποκτούν μεγαλύτερη αξία με την πάροδο του χρόνου. Όπως, άλλωστε, αναφέρει σχετικό έγγραφο της Amundi που περιήλθε στον έλεγχο του Bloomberg, «θα υπάρχουν αποθέματα από τα εμβληματικά προϊόντα της ιταλικής βιομηχανίας γαστρονομίας, τα οποία και θα είναι εύκολο να πουληθούν στην ανοικτή αγορά εάν κάτι δεν πάει καλά».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...