O Θεόδωρος Γεωργόπουλος είναι διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), κάτοχος της έδρας Αμπελοοινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρενς και πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου Georges Chappaz στην Καμπανία της Γαλλίας.
Ειδικότερα, το έργο «Appellations d’origine et marques vitivinicoles – Conflits, mimétismes et nouveaux paradigmes», που επιμελήθηκε ο κ. Γεωργόπουλος και εκδόθηκε το 2019 από τον εκδοτικό οίκο “Mare & Martin” στο Παρίσι, απέσπασε το βραβείο του OIV για το 2020 στην κατηγορία «Δίκαιο Αμπέλου και Οίνου».
Το βιβλίο εξετάζει, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων (πανεπιστημιακών, δικηγόρων, εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Πνευματική Ιδιοκτησία), τις ιδιαιτερότητες του νομικού καθεστώτος προστασίας ονομασιών προέλευσης και εμπορικών σημάτων στον χώρο του οίνου καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις. Με έμφαση στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με μελέτες που αφορούν την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων σε τρίτες χώρες (Η.Π.Α. και Αυστραλία), η έκδοση εξετάζει την εμφάνιση νέων μοντέλων δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για τα οινικά προϊόντα, όπως το συλλογικό σήμα.
«Αυτή η διάκριση να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο συστηματική μελέτη του αμπελοοινικού δικαίου και στην Ελλάδα, αλλά και για την εφαρμογή νέων ιδεών καθώς η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της αμπελοοινικής νομοθεσίας είναι πιο έντονη από ποτέ», ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος.
Το βραβείο του OIV οργανώνεται από το 1930 με σκοπό την διάκριση έργων που προάγουν την μελέτη και τον πολιτισμό του κρασιού στις διάφορες εκφάνσεις του. Φέτος, την Επιτροπή προήδρευσε η Azélina Jaboulet-Vercherre, συγγραφέας της οποίας τα έργα προβάλλουν την ιστορία και το πολιτισμικό υπόβαθρο του κρασιού. Η Πρόεδρος της Επιτροπής συνεχάρη τους βραβευθέντες και ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής ανά τον κόσμο για την καθοριστική συμβολή τους.
Ο OIV, διακυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1924 θεωρείται ο «Ο.Η.Ε» της Αμπέλου και του Οίνου και εργάζεται κυρίως για την διεθνή εναρμόνιση των πρακτικών του αμπελοοινικού τομέα αλλά και για την προβολή του κρασιού ως πολιτιστικού αγαθού.