Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Φρεσκάδα και φρούτο για το Merlot του Κτήματος Λαζαρίδη στον φετινό τρύγο

Η Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου αποτέλεσε την δεύτερη μέρα στον φετινό τρύγο, που το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έκοψε από τις ερυθρές ποικιλίες του ιδιόκτητου αμπελώνα των τριών χιλιάδων στρεμμάτων.

του Λεωνίδα Λιάμη

Το ραντεβού είχε οριστεί σε έναν αµπελώνα µε Merlot στην Καλή Βρύση ∆ράµας και ήδη από τις επτά το πρωί, 55 γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 60 ετών, και ένας νεαρός άνδρας, από το µόνιµο προσωπικό που απασχολεί το «Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη», τρυγάνε τα κλήµατα, σε ζευγάρια, ώστε να µπορούν να κουβαλάνε πιο εύκολα τα τελάρα, που γέµιζαν µε µεγάλη ταχύτητα.

Η ενέργεια της οµάδας, καθαρά βακχική, µοιάζει να πηγάζει από το ιερό του ∆ιονύσου, το κονάκι του Βάκχου όπως το ονοµάζουν οι ντόπιοι, το οποίο είναι σε απόσταση αναπνοής από το σηµείο όπου βρεθήκαµε και έχει µακρά ιστορία που τοποθετείται στο 4000 π.Χ., όπως µαρτυρούν ανασκαφικά ευρήµατα.

«Αυτό που µπορούµε να πούµε για φέτος, είναι πως ήταν µια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά», επισηµαίνει ο αµπελουργός και οινολόγος του Κτήµατος, Γιώργος Λαζαρίδης, τον οποίο συναντήσαµε λίγο αργότερα στο σηµείο παραλαβής των φρεσκοτρυγηµένων σταφυλιών, στην έδρα της επιχείρησης στην Αδριανή.

«Η χρονιά ξεκίνησε από το Μάιο – Ιούνιο µε αρκετές βροχές, οπότε τα αµπέλια χρειαζόταν ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία, όσον αφορά στις πιθανές ασθένειες», αναφέρει ο συνοµιλητής µας, ο οποίος είναι γιος του ιδρυτή του κτήµατος Κώστα Λαζαρίδη -και αναµορφωτή του αµπελώνα της ∆ράµας- και µαζί µε τον δίδυµο αδελφό του Γεράσιµο, έχουν πάρει πλέον τη σκυτάλη.

Με σπουδές στην αµπελουργία και την οινολογία σε Αθήνα, Montpellier και Udine, ο Γιώργος Λαζαρίδης µας εξηγεί πως «ο Ιούλιος ήταν ένας ήπιος µήνας, χωρίς πολλούς καύσωνες, κύλησε οµαλά, αλλά ο Αύγουστος είχε βροχές. Αυτό είχε ως συνέπεια αφενός ο τρύγος να ξεκινήσει φέτος όψιµος 2 – 3 εβδοµάδες και αφετέρου τα λευκά και τα ροζέ να έχουν ένα πολύ καλό αρωµατικό δυναµικό και καλή φρεσκάδα, ενώ στα κόκκινα η χρονιά ευνοεί τη φρεσκάδα και το φρούτο».

 

Τέλος Σεπτεµβρίου στο Κατάφυτο

«Στις επόµενες µέρες θα τρυγήσουµε τα τελευταία λευκά στην Πλατανιά και θα συνεχίσουµε µε Merlot και Cabernet Franc στην Αδριανή, ενώ τέλη Σεπτεµβρίου θα πάµε στον αµπελώνα του Κατάφυτου, σε υψόµετρο έως 950 µ. και θα ξεκινήσουµε µε τα Sauvignon Βlanc, για να τελειώσουµε, αρχές µε µέσα Οκτωβρίου, µε τα Αγιωργίτικα και τα Cabernet Sauvignon», συµπληρώνει ο κ. Λαζαρίδης.

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή...

REPORTS

Διαδοχικές κρίσεις, πολιτικές αστοχίες και ανισότητες της ΚΑΠ, εμπορικοί συμβιβασμοί, πανδημία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνθέτουν το παζλ για το αγροτικό ξέσπασμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...