Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Burgundy en primeur ξεκινά, με τα κρασιά να ξυπνούν μνήμες

Το 2023 ξεκίνησε με την έναρξη της καμπάνιας Βουργουνδίας 2021 en primeur, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν «ασυνήθιστη», αλλά μια συναρπαστική επιστροφή στη φρεσκάδα της δεκαετίας του 1990…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Σε πρόσφατη δήλωση του με αφορμή μία σε μια γευσιγνωσία, ο David Roberts MW, διευθυντής αγορών στο Goedhuis σημείωσε ότι όσον αφορά το στυλ και τα χαρακτηριστικά, ήταν συναρπαστικό να βλέπεις τα κόκκινα κρασιά να επιστρέφουν στο παραδοσιακό στυλ της δεκαετίας του 1990.

«Έχουμε κρασιά που είναι πολύ φινετσάτα και πολύ αγνά. Δεν είναι κρασιά μεγάλης ισχύος, αλλά έχουν πολύ καλή αυθεντικότητα, όσον αφορά το terroir», ανέφερε ο ίδιος.

Τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ το έκαναν ένα παραδοσιακό στυλ Pinot Noir, είπε, με επίπεδα αλκοόλ κατά μέσο όρο μεταξύ 12,5% και 13%.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να πουν ότι πρόκειται για μια σοδειά για πρώιμη κατανάλωση, αλλά διαφώνησε, σημειώνοντας ότι ενώ μερικά από τα κρασιά ήταν πιο προσιτά, είχαν επίσης «υπέροχη ισορροπία» και εξαιρετική ποιότητα τανινών.

«Είναι πολύ εκλεπτυσμένες τανίνες που ενσωματώνονται πολύ όμορφα με τα φρούτα και το αλκοόλ και όταν έχετε κρασιά που είναι ισορροπημένα όταν είναι νεαρά, θα είναι ισορροπημένα όταν είναι παλιά, θα γεράσουν καλά», είπε.

Αυτό αποτέλεσε μια μικρή έκπληξη για τους καλλιεργητές, οι οποίοι ήταν «σωματικά εξαντλημένοι» μετά την προκλητική περίοδο.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι καθώς τα κρασιά έχουν περάσει το χρόνο ωρίμανσης τους σε βαρέλι, έχουν γίνει πιο πλούσια και έχουν πάρει και την απαραίτητη δομή. Και έχουν πραγματικά εξελιχθεί και νομίζω ότι ακόμη και οι καλλιεργητές εκπλήσσονται με την ποιότητα των κρασιών», σημείωσε ο Roberts.

Εν συνεχεία, όσον αφορά τα λευκά κρασιά, οι όγκοι έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω των επιπτώσεων των παγετών του Απριλίου, αλλά τα κρασιά που το έκαναν είναι «πιο φινετσάτα και πιο φρέσκα» από το αναμενόμενο, τόνισε ο ίδιος.

«Μου άρεσε η φωτεινότητα και η φρεσκάδα των λευκών», είπε. «Σκέφτηκα ότι ίσως θα δούμε κάποια από τα χαρακτηριστικά της επίδρασης του παγετού και της δύσκολης εποχής το καλοκαίρι. Έτσι, το να δοκιμάσεις κρασιά, τα οποία έχουν μια υπέροχη καθαρότητα φρούτων ήταν πραγματικά συναρπαστικό».

Σημείωσε ότι οι αμπελώνες που είχαν επηρεαστεί λιγότερο από τον παγετό αντικατοπτρίζουν πολύ καλά το terroir, αλλά μεγάλο μέρος του Chardonnay στην Cote de Beaune, ιδιαίτερα χωριά όπως το Meursault, το Saint Aubin και το Puligny Montrachet– είχαν επηρεαστεί άσχημα όσον αφορά τις αποδόσεις, καθώς και το Cote de Nuits.

«Δυστυχώς μερικοί από τους καλύτερους αμπελώνες επηρεάστηκαν, καθώς είναι πιο ζεστές τοποθεσίες και ήταν πιο προχωρημένοι όταν ήρθε ο παγετός», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος, οι αποδόσεις σε ορισμένες περιοχές μειώθηκαν έως και 85% είπε ο Jean-Phillippe Fichet σημειώνει ότι ενώ κανονικά έφτιαχνε 35 βαρέλια, το 2021 έκανε μόνο τρία – κατά μέσο όρο τα λευκά ήταν μεταξύ 60% και 80% κάτω και τα κόκκινα ήταν 40-50% (αν και ορισμένες κύβες όπου ανεβαίνετε έως και 70%).

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

REPORTS

Tις πέντε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου έρχεται να εκφράσει η Οινοποιία Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα στάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.