Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Το ανθεκτικό Σαββατιανό σώζει την παρτίδα για τον αττικό αμπελώνα

Για υψηλότερες αποδόσεις σε επίπεδο ποσοτήτων παραγωγής σταφυλιού κατά τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με το 2022 κάνει λόγο ο οινοποιός Βασίλης Μάρκου, από το φερώνυμο οινοποιείο Αμπελώνες Μάρκου με έδρα την Παιανία. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Σαββατιανό είναι η ποικιλία που δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιητικά σημάδια έως και αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες ή περιοχές ανά την Ελλάδα που επηρεάστηκαν από τις ακραίες μεταβολές του καιρού που προηγήθηκαν.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά του τρύγου για το Σαββατιανό. Η ποικιλία δείχνει αρκετά ικανοποιητικά στοιχεία στην πράξη για το σύνολο του αττικού αμπελώνα με υγεία στο σταφύλι, κάτι που ήταν πρωταρχικός στόχος όλων των παραγωγών στην περιοχή. Με εξαίρεση τον καύσωνα του Ιουλίου, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι με δροσιά τον Ιούνιο και κάποιες βροχές, χωρίς έντονη υγρασία», αναφέρει ο κύριος Μάρκου.

Σχολιάζοντας την επίδραση των πρόσφατων βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι επηρέασαν τα baume, τα οποία μειώθηκαν προσωρινά. «Ωστόσο ο αέρας που ακολούθησε συνέβαλε ούτως ώστε να στραγγίσουν γρήγορα τα εδάφη. Πάντως, αμπέλια που βρίσκονταν κοντά σε ρέματα αντιμετώπισαν ορισμένα προβλήματα», συμπληρώνει.

Αναφερόμενος στη γενική εικόνα του αττικού αμπελώνα κάνει λόγο για μία αρκετά καλή χρονιά. «Δεδομένου ότι τα περισσότερα αμπελοτεμάχια Σαββατιανού δεν ποτίζονται, η ποικιλία καθίσταται ιδιαίτερα ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στη βροχή. Η χρονιά θα ήταν αρκετά καλύτερη εάν έλειπαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις». Οι αμπελώνες Μάρκου αξιοποιούν περίπου 120 στρέμματα γης στην Αττική, όπου το Σαββατιανό αντιστοιχεί στο 80% των συνολικών εκτάσεων.

Επιπτώσεις από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου

Ο Σταμάτης Μυλωνάς, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Ανατολικής Αττικής, αναφέρει από την πλευρά του ότι η τελευταία βροχή μετέβαλε μερικώς τα δεδομένα για κάποια οινοποιία της περιοχής. «Τα πράγματα έως εκείνη τη στιγμή ήταν θετικά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ελληνικό αμπελώνα. Οι έντονες βροχοπτώσεις παρόλ’ αυτά δεν στάθηκαν ικανές να μας επηρεάσουν σημαντικά».

Ο ίδιος λέει ότι οι ποσότητες στην παραγωγή του δικού του οινοποιείου είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς το 2022 έδωσε αρκετά μεγάλες ποσότητες σταφυλιού. Σε γενικές γραμμές επισημαίνει ότι τα Μεσόγεια παρουσίασαν θετική εικόνα. Το οινοποιείο Μυλωνά διατηρεί περίπου 120 στρέμματα Σαββατιανού, ενώ οι συνολικές εκτάσεις Σαββατιανού στην Αττική είναι περίπου 45.000 στρέμματα, που αποτελούν περίπου το 90% των συνολικά υφιστάμενων καλλιεργειών στη ζώνη.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε προπομπό και θεματοφύλακα του Ξινόμαυρου, εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο η περιοχή του Αμυνταίου, με τη διάσημη διεθνώς ποικιλία να έχει απλώσει για...

REPORTS

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα άνοιξε τις πόρτες του σε επισκέπτες &...

REPORTS

Η Ντίνα Σπυροπούλου, από το γνωστό Κτήμα Σπυρόπουλου, αναλαμβάνει πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), στη θέση του Κώστα Ευσταθίου, η...

REPORTS

Στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο