Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα αρχοντικά κρασιά του Gentilini και οι πειραματισμοί στη Ρομπόλα και Μαυροδάφνη

Premium κρασιά, με δυναμική έκφραση για απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, είναι το αποτέλεσμα των διαρκών αναζητήσεων του οινοποιείου Gentilini.

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Το boutique οινοποιείο Gentilini ιδρύθηκε στην Κεφαλονιά από τον Σπύρο Κοσμετάτο, που το ονόμασε Gentilini προς τιμή της «νόνας» του (γιαγιάς) Marianna Gentilini, τελευταίας απογόνου τοπικής αρχοντικής οικογένειας. Ο Σπύρος Κοσμετάτος, έχοντας περάσει μερικά χρόνια στην πανέμορφη αμπελοοινική περιοχή του Cape Town, επιστρέφει το 1978 στην Κεφαλονιά και φυτεύει τα πρώτα του στρέμματα με Τσαούσι, ενώ το 1984 κυκλοφορεί η πρώτη περιορισμένη παραγωγή του Gentilini στην Αθήνα και στο Λονδίνο ταυτόχρονα.

Το οινοποιείο το 2002 πέρασε στην επομενη γενιά, στην κόρη του Σπύρου, Μαριάννα Κοσμετάτου και τον σύζυγό της, Πέτρο Μαρκαντωνάτο, o oποίος είναι η «ψυχή» πλέον του Gentilini και πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς. Η ομάδα του Wine Trails, ξεναγήθηκε από τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο στους αμπελώνες, συμμετείχε σε μία κάθετη δοκιμή της διάσημης Ρομπόλας στις εκφάνσεις 5 ετών αλλά είχε την ευκαιρία να απολαύσει και υπόλοιπα κρασιά τα κρασιά του κτήματος.

Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος με σπουδές στη Μοριακή Βιολογία και Βιοτεχνολογία στο RMIT της Μελβούρνης και Master στην τεχνολογία των ζυμών στην Αγγλία, μαζί με τον οινολόγο του κτήματος Αλέξανδρο Δούκα, πειραματίζεται διαρκώς γύρω από της δύο μεγάλες δυνάμεις της Κεφαλονιάς την Ρομπόλα και τη Μαυροδάφνη. Το αποτέλεσμα; Premium κρασιά, με δυναμική έκφραση για απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Οι αμπελώνες Gentilini βρίσκονται δίπλα στο οινοποιείο κοντά στο χωριό Μηνιές, ενώ το έδαφος είναι κιμωλία πάνω από ασβεστολιθικό υπόστρωμα, ιδανικό terroir για σταφύλια οινοποίησης, όπου καλλιεργούνται πάνω από 50 στρέμματα αμπελώνων με τις ποικιλίες Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς, Μοσχοφίλερο και Syrah. Η Ρομπόλα καλλιεργείται σε απότομες πλαγιές σε 50 στρέμματα που βρίσκονται στην ΠΟΠ ζώνη του νησιού. Στις καλλιέργειες χρησιμοποιούνται μεθόδοι βιώσιμης γεωργίας, ενώ από το 2011, έχουν πιστοποιηθεί με ISO 14001 για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Το οινοποιείο επιμένει στις μικρές και ποιοτικές παραγωγές,  ενώ οι φιάλες του ανέρχονται στις 100.000, με μια δεκάδα αξιόλογων ετικετών που περιλαμβάνουν:

– Την τριλογία Gentilini Notes: Gentilini Notes White (Sauvignon Blanc), Gentilini Notes Rosé (Μοσχοφίλερο-Syrah), Gentilini Notes Red (Αγιωργήτικο Νεμέας και Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς).

– Τις Ρομπόλες: Gentilini Rhombus, Gentilini Robola, Gentilini Robola Wild Paths, Gentilini Robola R24.

– Τα κόκκινα: Iri’s Vineyard (Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς),  Gentilini Eclipse (Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς), Gentilini New Era Syrah (Syrah).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί εδώ και γενιές μία από τις κυριότερες γεωργικές ενασχολήσεις της οικογένειας Θυμιόπουλου. Παρ΄όλα αυτά, ο Απόστολος Θυμιόπουλος οινοποίησε πρώτος τα σταφύλια...

REPORTS

Το Μητρώο Παλαιών Αμπελώνων ξεπέρασε ένα νέο ορόσημο με 4.000 καταχωρίσεις από 39 χώρες, φέρνοντάς το ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο του να...

REPORTS

Πρόσφατη έκθεση των Financial Times ανέδειξε αρκετές αναδυόμενες αμπελουργικές περιοχές που θα κερδίσουν αναγνώριση το 2025, λόγω της κλιματικής αλλαγής, των εξελίξεων στην οινοποίηση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Τις πολυάριθμες γηγενείς ποικιλίες του πλέον ποικιλόμορφου Πελοποννησιακού αμπελώνα αλλά και όλα τα καινούρια που συμβαίνουν και αποδεικνύουν την προσαρμοστικότητα του στις προκλήσεις της...

REPORTS

Σε μία κίνηση υψίστης σημασίας για τα κρασιά της Σάμου, αλλά και για το ελληνικό κρασί γενικότερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου...