Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο Pierre Michelland, οινοποιός στο Rians, έχασε ολόκληρη τη σοδειά του όταν ένας ισχυρός παγετός σάρωσε τον αμπελώνα του. Εννέα μήνες αργότερα, μαζί με άλλα μέλη της ένωσης Rouge Provence, οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες μιας ειδικής έκδοσης κρασιού που θα βοηθήσει άλλους παραγωγούς που πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, ο Myrko Tépus, ένας άλλος οινοποιός που υπέστη σημαντικές απώλειες στο κτήμα του στο Esparron-de-Pallières το 2023 μετά από τέσσερις διαδοχικές χαλαζοπτώσεις, συμμετέχει επίσης σε αυτή την πρωτοβουλία. Περίπου τριάντα παραγωγοί από όλη την περιοχή συνεισφέρουν ένα μέρος της συγκομιδής τους κάθε Σεπτέμβριο για τη δημιουργία του «Plaisir Solidaire», ενός κρασιού που συνδυάζει σταφύλια από διαφορετικά εδάφη και μικροκλίματα, από τις Αλπύλες έως τη Νίκαια.
Στο Domaine de Béates στο Lambesc, η ομάδα συγκεντρώνεται για να επισημάνει τα 1.737 magnum της εσοδείας 2023, να κερώσει τους λαιμούς των φιαλών και να τα προετοιμάσει για διανομή. Η ημέρα εκτυλίσσεται σε χαλαρή ατμόσφαιρα, με μουσική υπόκρουση και συζητήσεις σχετικά με την ετικέτα, η οποία φέτος διαθέτει εικονογραφήσεις των προσώπων των 33 συμμετεχόντων οινοποιών.
Μάλιστα, ο Pierre Michelland θυμάται έντονα τις ημέρες του Απριλίου, όταν η θερμοκρασία έπεσε στους -5,5°C, επηρεάζοντας τον αμπελώνα του μόλις είχαν βγει τα μπουμπούκια λόγω του ασυνήθιστα θερμού χειμώνα και της ανόδου της θερμοκρασίας τον Μάρτιο. Χάρη στην αλληλεγγύη των συναδέλφων του από το Rouge Provence, κατάφερε να ανακτήσει το 70% της συνήθους παραγωγής του μέσω αγορών και ανταλλαγών σταφυλιών.
Αναλυτικότερα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί καθημερινή πρόκληση για τους παραγωγούς αυτούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν απειλές όπως χαλαζοπτώσεις, πρώιμους καύσωνες και όψιμους παγετούς. Ο Pierre-François Terrat, από το Domaine de Béates, τονίζει ότι η σημασία της ένωσης έχει αυξηθεί καθώς αυτά τα ακραία φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά. Το 2023, τέσσερις οινοπαραγωγοί της Rouge Provence είδαν τις σοδειές τους να καταστρέφονται εντελώς, δοκιμάζοντας την ικανότητα της ομάδας να παρέχει υποστήριξη χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δικές τους δραστηριότητες.
Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την πώληση του «Plaisir Solidaire» χρησιμοποιήθηκαν για τη μίσθωση γεωργικού εξοπλισμού, τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης και τη διοργάνωση εργάσιμων ημερών στους πληγέντες αμπελώνες. Η Clara Fischer, από το Château Révelette στο Jouques, υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των προσπαθειών για τους νέους οινοποιούς, οι οποίοι επωφελούνται τόσο από την πρακτική υποστήριξη όσο και από την επαγγελματική καθοδήγηση.
Το Rouge Provence ιδρύθηκε το 2012, όταν ο Peter Fischer και ο Jean-Christophe Comor ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν τα κόκκινα κρασιά της περιοχής, καθώς το ροζέ αντιπροσωπεύει το 90% της τοπικής παραγωγής. Με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα εξελίχθηκε σε ένα δίκτυο υποστήριξης για τους οινοπαραγωγούς, προσφέροντας μια συνεργατική απάντηση στις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Σήμερα αριθμεί 34 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία ασκούν βιολογική ή βιοδυναμική αμπελουργία, με αμπελώνες που κυμαίνονται από έξι έως εβδομήντα εκτάρια.
Τέλος, πέρα από την αλληλοβοήθεια, η πρωτοβουλία υπογραμμίζει την ταυτότητα των κόκκινων κρασιών της Προβηγκίας μέσω της συλλογικής οινοποίησης. Κάθε χρόνο, τα μέλη της Rouge Provence συγκομίζουν τα σταφύλια τους την ίδια ημέρα και δημιουργούν ένα μοναδικό χαρμάνι που αντικατοπτρίζει την εσοδεία και τον χαρακτήρα της περιοχής.
