Connect with us

Αναζήτηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τέχνη, επιστήμη και βαρέλι στην Αυστραλία ορίζουν τις αντοχές της οινοποίησης

Υπάρχουν ορισμένα οινοποιεία παγκοσμίως που αντιπροσωπεύουν κάτι μοναδικά ξεχωριστό και αναμφίβολα η ΥALUMBA της Αυστραλίας είναι ένα από αυτά Τι πρέπει λοιπόν να περιμένει ένας οινόφιλος ανοίγοντας μια φιάλη YALUMBA;

Η αρχιοινολόγος του οινοποιείου Yalumba, Louisa Rose

 

Κάθε φιάλη μας υπόσχεται μια εύγευστη εμπειρία. Περικλείει 170 χρόνια εμπειρίας, διαρκούς μάθησης, εκπαίδευσης και εξέλιξης. Την προθυμία να αποδίδει το παρόν και το μέλλον.   Τα κρασιά μας συναρπάζουν , προκαλούν και αλληλεπιδρούν με τον οινόφιλο ταξιδεύοντας τον μέσα από την έκφραση του τόπου τους και των ποικιλιών τους.

Με δύο λέξεις πως θα περιγράφατε το στυλ των κρασιών σας?

Τα κρασιά μας είναι εύγευστα κι εύπλαστα. Είναι  εξαιρετικοί συνοδοί μεγάλης ποικιλίας πιάτων.  Διαθέτουν πλούτο στις υφές τους, .Είναι ισορροπημένα και νευρικά ταυτόχρονα.  Σίγουρα ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλα καθώς ούτε εκ του ασφαλούς εκφράζονται ούτε  συνηθισμένα.

 

Σύμφωνα με τη γνώμη σας ποια είναι η σημαντικότερη ποιοτική παράμετρος ενός κρασιού ?

Το αν μπορεί να είναι νόστιμο.

Μπορεί να υπάρξει η έννοια terroir δίχως την ανθρώπινη παρέμβαση?

Σίγουρα όχι. Δεν υπάρχει νόημα δίχως  τον ανθρώπινο παράγοντα. Παρατήρηση και απόλαυση στο ποτήρι, άρα επικοινωνία. Αποφάσεις που αφορούν το σχεδιασμό  και τις εφαρμογές τους στο αμπέλι και το οινοποιείο. Ο ανθρώπινος παράγοντας όχι μόνο είναι παντού , μεταφέρεται κι από γενιά σε γενιά.

Πως θα περιγράφατε τη σχέση κρασιού και δρυός?

Η δρύς είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολλών κρασιών. Κάποιων άλλων όχι. Όταν λοιπόν συμμετέχει στη δομή ενός κρασιού θα πρέπει να συμβάλει στην ισορροπία. Από την άλλη, η ισορροπία είναι εγγενώς υποκειμενική. Το σημείο κλειδί για την επίτευξη της σε ένα κρασί είναι η αναγνώριση της έναρξης του φλέρτ μεταξύ κρασιού και δρυός αλλά και πώς η σοδειά επηρεάζει αυτό  το φλέρτ.

Πόσο σημαντικό είναι για ένα οινοποιείο πρότυπο να έχει το δικό του βαρελοποιείο η κατ’ επιλογή πρόσβαση σ’ ένα βαρελοποιείο πρότυπο;

Η κατ’ επιλογή πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο βαρελοποιείο  είναι  εξαιρετικά σημαντική για όποιον στοχεύει ψηλά. Στη  Yalumba  είμαστε προνομιούχοι  έχοντας το δικό μας βαρελοποιείο. Έτσι, όχι μόνο εξασφαλίζουμε την αναπαραγωγιμότητα των αποτελεσμάτων αλλά έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάζουμε ιδιαίτερα βαρέλια για αποκλειστικούς συνδυασμούς με συγκεκριμένα κρασιά.

 

Διαρκώς πληθαίνουν οι φωνές που συζητούν για τη φύτευση υβριδίων με σκοπό να ξεπεραστούν τα αμπελοκαλλιεργητικά προβλήματα από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η λύση;

Δεν πιστεύω πως θα χρειαστούμε στο μέλλον οπωσδήποτε υβρίδια για να συνεχίσουμε την παραγωγή κρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο.. Ως επιστήμονας ωστόσο πάντα αφήνω ένα ανοικτό παράθυρο για τα ευρήματα νέων ερευνών.

Θα μπορέσουν οι λεγόμενες εναλλακτικές ποικιλίες να κερδίσουν επιπλέον χώρο στον Αυστραλέζικο αμπελώνα τα επόμενα χρόνια;

Στην Αυστραλία υπάρχει πληθώρα γοητευτικών ποικιλιών με ξηροθερμικά στοιχεία  όπως το Grenache Noir που καλλιεργούμε στη Barossa για περισσότερα από 170 χρόνια. Έτσι, δεν υπάρχει άμεση αναγκαιότητα για πληθωριστικές φυτεύσεις εναλλακτικών ποικιλιών. Παρ’ όλα αυτά ως χώρα αλλά και ως οινοποιείο χαρακτηριζόμαστε από σταθερή περιέργεια γύρω από νέες ποικιλίες για ποικίλους λόγους κι όχι απλά λόγο των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η επιτυχία μας με το κάποτε άγνωστο στην Αυστραλία Viognier αποδεικνύει αυτό ακριβώς. Αναμφίβολα, αυτή τη στιγμή γίνεται σημαντική εργασία γύρω από νέες εναλλακτικές ποικιλίες στον τόπο μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα δούμε την όποια κινητικότητα να αυξάνεται σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες.

Επιπλέον, όσο αφορά τέτοιες σκέψεις συναρτώμενες με την κλιματική αλλαγή θέλω να επισημάνω πως υπάρχουν πληθώρα επιλογών για κάποιον πριν οδηγηθεί στη φύτευση νέων ποικιλιών. Η σκίαση μέσω της κόμης, η πολλαπλές φυτεύσεις μεταξύ των γραμμών, αντιηλιακές μεμβράνες για να ονοματίσω ορισμένες.

Αν σας υποχρέωναν να εγκαταστήσετε από την αρχή τους αμπελώνες σας, ποιο μέρος θα επιλέγατε?

Δύσκολα τα πράγματα. Αν υποχρεωνόμουν να αφήσω τη βάση μας θα επέλεγα πολλά διαφορετικά μέρη ανά τον πλανήτη. Βλέπετε στην Αυστραλία κα ιδιαίτερα στη Barossa είμαστε τυχεροί καθώς μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε πληθώρα διαφορετικών στυλ κρασιών με σταφύλια διαφορετικών ποικιλιών φυτεμένα κυριολεκτικά δίπλα μας. Αναμφίβολα, αυτή μας η ιδιαιτερότητα συναντάται  σπανίως.

 

Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως αγαπημένες σας ποικιλίες? Τι θεωρείται μοναδικό σε αυτές?

Είναι σα να μου ζητάτε να ξεχωρίσω ένα από τα παιδία μου. Αδυνατώ. Ωστόσο σε επίπεδο σεναρίου, αν  υποχρεωνόμουν να απαντήσω θα επέλεγα τους στυλιστικούς αντίποδες Viognier και Riesling.

Το Viognier είναι η λευκή ποικιλία του οινοποιείου μας. Δημιουργήσαμε τους άξονες αυτού του στυλ μόλις τα τελευταία 40 χρόνια. Ήμασταν ένα από τα οινοποιεία που συμβάλαμε καθοριστικά στην παγκόσμια διάσωση και ανάδειξη του.  Το Viognier στο στυλ που το πλάθουμε αποτελεί εξαιρετικό συνοδό πληθώρας εδεσμάτων. Σε τέτοιο βαθμό που εδώ και κάποια χρόνια προκαλώ επαγγελματίες και οινόφιλους να μου στείλουν ένα πιάτο που δεν μπορεί να συνδυαστεί με τα VIOGNIER μας. Μέχρι τώρα δεν έχω κάποια απάντηση. Σε πολλές περιπτώσεις το Viognier αλληλεπιδρά με τις τροφές ως ερυθρό κρασί. Οι  υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικών και οι συγκρατημένες τιμές οξύτητας συνδυάζονται με πληθώρα έντονων εδεσμάτων και υφών.  Το Riesling έχει βρει ένα στέρεο σπίτι στη δική μας Eden Valley εδώ και 170 χρόνια. Ξηρό και κοφτερό πραγματικά υπέροχο τόσο νέο όσο και ώριμο.

Πόσο σημαντικά είναι η ύπαρξη σπουδαίων κρασιών –κρασιά υπογραφές για μια περιοχή?

Απόλυτα σημαντικά τόσο για μια περιοχή όσο και για έναν παραγωγό. Λειτουργούν ως ανακλαστήρες μνήμης.

Π.χ το The Signature που παράγουμε από το 1962. Ένα κλασσικό Αυστραλέζικο χαρμάνι Cab.Sauvignon και Shiraz  με παγκόσμια αναγνωρισημότητα,  πωλήσεις και συλλεκτική αξία.  Τα  Hill of Grace του οινοποιείου Henschke  και το Grange των Penfolds αποτελούν αντίστοιχα επιπλέον παραδείγματα.

Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας την ποιο δύσκολη αλλά και την ποιο ευτυχισμένη στιγμή της πορείας σας. Συμφωνείτε?

Ειλικρινά δεν μπορώ να ανακαλέσω μια σημαντικά δύσκολη η δυσάρεστη στιγμή. Μπορώ στον αντίποδα να περιγράψω με μιας την πιο ευτυχισμένη καθώς είναι πρόσφατη. Συνέβει όταν διάβασα το παρακάτω κείμενο ενός κριτικού που σέβομαι ιδιαίτερα.

« Το παλαιότερο οικογενειακό οινοποιείο της Αυστραλίας θα παρουσιάσει την 47η έκδοση του κρασιού The Signature (Cab. Sauvignon & Shiraz)στην αγορά το Μάρτη 2021.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τα 1962 και παράγεται μόνο της εξαιρετικές σοδειές, αντιπροσωπεύοντας την ιστορία και την κληρονομιά του οινοποιείου YALUMBA καθώς και την αφοσίωση της οινολόγου στην Αυστραλέζικη  πεμπτουσία του χαρμανιού.

Κάθε σοδειά της ετικέτας αφιερώνεται σε ένα και μόνο πρόσωπο του οινοποιειου YALUMBA  για την έμπνευση και την αφοσίωση που έχει επιδείξει. Για τη σοδειά του 2016 ανακοινώθηκε πως τις φιάλες θα υπογράψει η επικεφαλής οινολόγος Louisa Rose».

Βλέπετε η ετικέτα THE SIGNATURE σημαίνει πάρα πολλά για όσους συνδέονται με το οινοποιείο YALUMBA, όχι μόνο γιατί όλοι λατρεύουμε να το απολαμβάνουμε αλλά και γιατί κάθε εμφιαλωμένη σοδειά συνδέεται προσωπικά με κάποιον που αγαπάμε και εκτιμούμε.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το οινοποιείο YALUMBA στο άμεσο μέλλον?

Τα κρασιά μας συνεχίσουν να έχουν τουλάχιστον αυτό το επίπεδο ποιότητας όντας εύπλαστα και νόστιμα ικανά για κάθε περίσταση. Θα συνεχίσουν  ν αποδίδουν την αίσθηση του τόπου του και θα παράγονται με τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις.

Η 6η γενεά της οικογένειας Hill-Smith συνεχίζει να συνεργάζεται με το οινοποιείο Yalumba. Όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό καθώς πιστεύουμε πως η Jessica Hill-Smith θα αφήσει το στίγμα της στο χώρο του κρασιού κατά τις προσεχείς δεκαετίες

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με τεράστια επιτυχία και με την ουσιαστική υποστήριξη της Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργάνωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο 4 γευστικές δοκιμές για το...

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

REPORTS

Συντελεστής σταθεροποίησης, εξαιρουμένων των χέρσων εκτάσεων, ανώτατο όριο στα 70 εκτάρια... Οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως ώστε οι Γάλλοι αμπελουργοί να μπορούν να...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...