Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο τρύγος στην Ζίτσα έδειξε εξαιρετική ποιότητα, αλλά μεγάλη μείωση των αποδόσεων

Η χρονιά ξεκίνησε με κανονικές θερμοκρασίες και κατακρημνίσεις (σύντομες χιονοπτώσεις και αρκετές βροχοπτώσεις), ικανές για τον επαρκή εφοδιασμό του εδάφους σε νερό με αποτέλεσμα η εκβλάστηση να εξελιχθεί κανονικά, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν γενικά πολύ βροχεροί με εξάρσεις και με εμφάνιση ζημιών. Η φυτοϋγεία των αμπελώνων ήταν πολύ κακή, είχαμε έντονες προσβολές από περονόσπορο, με αποτέλεσμα και οι επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά να έχουν χαρακτήρα κατεπείγοντος, να είναι περισσότερες σε αριθμό και κατά βάση αναποτελεσματικές

Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε υψηλότερα από το κανονικό για την εποχή επίπεδα και επίδρασε θετικά στην πρωίμιση και στην ποιότητα του εναπομείναντος προϊόντος.

Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε ομαλά όπως και ο τρύγος ο οποίος ξεκίνησε κανονικά,

αρχίζοντας όπως πάντα από τις πρώιμες νοτιοδυτικές πλαγιές και διεξήχθη κάτω από ομαλές συνθήκες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και έλαβε τέλος.

Γενικά οι αποδόσεις φαίνεται να είναι μειωμένες από 20% έως 100% σε σχέση με την περσινή χρονιά, (κατά μέσο όρο 65%) λόγω της έντονης προσβολής από περονόσπορο. Η ποιότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική.

Η Ντεμπίνα είχε καλή ωρίμανση με μέσο ζαχαρικό τίτλο 11,50 Βe ενώ η ανερχόμενη τοπική ερυθρή ποικιλία Βλάχικο πολύ καλή ωρίμανση με 12Be.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με τεράστια επιτυχία και με την ουσιαστική υποστήριξη της Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργάνωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο 4 γευστικές δοκιμές για το...

REPORTS

Συντελεστής σταθεροποίησης, εξαιρουμένων των χέρσων εκτάσεων, ανώτατο όριο στα 70 εκτάρια... Οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως ώστε οι Γάλλοι αμπελουργοί να μπορούν να...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...