Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Ιορδάνης Μιχαϊλίδης βάζει στο παιχνίδι τη Mαυροδάφνη και επενδύει στη Δράμα

Η στενή σχέση του με το κρασί από τα μικράτα του και η παρακολούθηση της οινοποιητικής διαδικασίας που ακολουθούσε ο παππούς του, αποτέλεσε για τον Ιορδάνη Μιχαϊλίδη το ισχυρότερο ερέθισμα που τον έκανε αποφασισμένο να διαλαλεί από παιδί ότι ήθελε να κάνει κρασιά που θα φτάσουν στην άκρη του κόσμου.

του Γιώργου Λαμπίρη

Και που κάνοντας κρασί, η ενέργεια που μεταφέρει στον συνομιλητή του, απορρέει εξολοκλήρου από την «καψούρα» και την «αγάπη» του όπως ο ίδιος περιγράφει τη σχέση του με αυτό που παράγει.

Ο Μιχαϊλίδης – ιδρυτής του φερώνυμου Κτήματος – βασίζεται αποκλειστικά σε δική του παραγωγή σταφυλιού, καθώς διαθέτει 130 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας και ακλόνητη πεποίθησή του αποτελεί ότι σε καμία περίπτωση δεν αγοράζει από τρίτους. Το ξεκίνημά του έγινε με μόλις 5 στρέμματα που διατηρούσε ο παππούς του.

 

«Από πολύ μικρός βοηθούσα τον παππού μου σε όλη τη διαδικασία παραγωγής από το αμπέλι έως την οινοποίηση. Κι εκείνος είχε έναν πολύ έξυπνο τρόπο να με κάνει να το αγαπήσω. Ποτέ δεν με υποχρέωσε να αντιμετωπίσω το κρασί ως μία δουλειά και ως κάτι που θα θεωρούσα αναγκαστικό ως αποκλειστικό μέσο βιοπορισμού», περιγράφει ο Μιχαϊλίδης.

Ξεκίνησε ερασιτεχνικά να οινοποιεί σε αρκετά μικρή ηλικία. «Δημιούργησα το πρώτο μου κρασί σε ηλικία 12 ετών από παλιά αμπέλια του παππού μου, κάνοντας ένα Cabernet Sauvignon. Στην πορεία έφτιαχνα χύμα κρασί, το πουλούσα στην τοπική αγορά της Δράμας και έβγαζα χρήματα από αυτό. Με τα λεφτά αυτά αγόραζα ένα χωράφι, φύτευα ένα αμπέλι. Κι αυτό γινόταν για αρκετά χρόνια. Σε ηλικία 26 χρόνων αποφάσισα να προχωρήσω στο επόμενο βήμα, να κάνω οινοποιείο και να εμφιαλώσω. Είχα αρχίσει ήδη να εμφιαλώνω έως τότε όμως αποκλειστικά με ερασιτεχνικά μέσα».

Με τη βοήθεια του πατέρα του δημιούργησε το δικό του οινοποιείο το 2002. «Τα πρώτα κρασιά με ετικέτα που βγήκαν στην αγορά ήταν το 2004. Η πρώτη μου ετικέτα ήταν Sauvignon – Chardonnay και ακολούθησε ένα κόκκινο Cabernet – Merlot».

Τα πρώτα βήματα του αμπελώνα βασισμένα στις γαλλικές ποικιλίες που ήταν της μόδας

Ο αμπελώνας του στήθηκε πάνω στις γαλλικές ποικιλίες, που ήταν αρκετά στη μόδα στα πρώτα του βήματα, όπως το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Sauvignon Blanc, το Syrah, το Merlot, το Chardonnay, το Grenage Rouge, το Grenage Blanc. «Στην πορεία διαπίστωσα ότι οι ελληνικές ποικιλίες θα έχουν μέλλον. Έτσι μπήκε το ασύρτικο στην παραγωγή και ακολούθως το μαυροτράγανο και η μαλαγουζιά».

Παντρεύοντας την ξηρή μαυροδάφνη και το Cabernet Franc

Το επόμενο οινικό σκαλοπάτι για τον Ιορδάνη Μιχαϊλίδη είναι η ξηρή μαυροδάφνη, με την οποία πειραματίστηκε για τρία χρόνια, κάνοντας την πρώτη του οινοποίηση με 70% Cabernet Franc και 30% ξηρή Μαυροδάφνη. Αυτή τη στιγμή η νέα ετικέτα παλαιώνει σε καινούργια γαλλικά βαρέλια με προοπτική να βγει ένα μεγάλο κρασί σε δύο χρόνια από σήμερα. Η ποσότητα που παλαιώνει είναι 550 λίτρα και αναμένεται να εμφιαλωθούν περίπου 700 φιάλες. Στόχος του οινοποιού είναι να προσθέσει ακόμα 10 στρέμματα αμπελώνα στον ήδη υπάρχοντα, φυτεύοντας μαυροδάφνη και μαυροτράγανο. Στις απώτερες βλέψεις του οινοποιού είναι να δημιουργήσει ξενώνα καθώς και εστιατόριο στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Μιχαϊλίδη, ούτως ώστε να το καταστήσει αγροτουριστικό προορισμό. Την αποκλειστική διανομή του Κτήματος Μιχαϊλίδη στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Trinity Wines.

To Kτήμα Μιχαϊλίδη σε αριθμούς

Φετινή σοδειά: 61.000 φιάλες

Πλήρης παραγωγική δυναμικότητα: 85.000-90.000 φιάλες

Eξαγωγές: 40% της παραγωγής

Κύριες χώρες εξαγωγής: Ελβετία, Αμερική, Γερμανία

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δεκαεννιά ποτήρια κρασί μαζί με περίτεχνα πιάτα μαγειρεμένα ώστε να «σηκώσουν» και να χωρέσουν όσο καλύτερα γίνεται όλο το φάσμα εκφράσεων και δημιουργικότητας που...

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.