Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οινικά παιχνίδια με παλαιωµένη γραβιέρα

Το δεύτερο πιο δηµοφιλές ελληνικό τυρί στην πιο niche εκδοχή του

Ενας από τους καλύτερους φίλους του κρασιού είναι τα τυριά, καθώς η πλούσια και φυσική γεύση τους αφήνει ελεύθερο το πεδίο για γευστικά παιχνίδια με ερυθρούς, λευκούς ή ακόμα και με ροζέ οίνους.   Στην παρούσα δοκιμή τα δεδομένα είναι ακόμη πιο ειδικά και πρωταγωνίστρια γίνεται η Παλαιωμένη Γραβιέρα, ένας μοναδικός τύπος τυριού που μπορεί να απογειωθεί γευστικά με τον κατάλληλο οινικό σύντροφο. Γραβιέρα με μαύρη τρούφα, με θρούμπι, με θυμάρι, ακόμη και με άγριο σκόρδο, αλλά και Κρασογραβιέρα, όλα ευγενική χορηγία της εταιρείας Bliss Point,  ταίριαξαν με δημοφιλείς ετικέτες κρασιών της ελληνικής αγοράς, σε μια δοκιμή που φιλοξενήθηκε στο wine bar Oinoscent. Άλλωστε για κάθε τυρί υπάρχει ένα -ή και περισσότερα- κρασί που του ταιριάζει ή άραγε ισχύει το αντίστροφο;

 

 

πρόβειο γάλα και μαύρη τρούφα

Ένα κομψό Ξινόμαυρο απογειώνει τον γήινο συνδυασμό

 

Έντονα αρώματα και αντιθέσεις χαρακτηρίζουν την Γραβιέρα με μαύρη τρούφα από την περιοχή της Βοιωτίας.

Μια ιδιαίτερη συνταγή, όπου η μαύρη ψιλοκομμένη χειμωνιάτικη τρούφα, που συλλέγεται στα βουνά της ορεινής Χαλκιδικής,  ζυμώνεται με το χέρι στη Γραβιέρα και έτσι το τυρί αποκτά πλούσια αρώματα τρούφας.
• Tη συνοδεύει το Ξινόμαυρο Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2017 του Κτήματος Άλφα, μία κομψή οινοποίηση Ξινόμαυρου από το Αμύνταιο.

 

 

Γραβιέρα με κρητικό θυμάρι

Μοναδικός συνδυασμός με ένα στιβαρό Ασύρτικο

 

Από επιλεγμένα κοπάδια της ορεινής Κρήτης παράγεται η παλαιωμένη Γραβιέρα με θυμάρι, ένα αρωματικό κρητικό βότανο.
• Τη συνοδεύει το Emphasis Ασύρτικο του 2018 του Κτήματος Παυλίδη από τη Δράμα, που αποκαλύπτει τον στιβαρό χαρακτήρα του Ασύρτικου.

 

 

Άγριο σκόρδο με γάλα κρήτης

Εκτοξεύει την απόλαυση ένα παλαιωμένο Cabernet Sauvignon

 

παράγεται στην Κρήτη από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα η παλαιωμένη Γραβιέρα με άγριο σκόρδο, το οποίο θεωρείται πολλαπλάσια δραστικότερο από το κλασικό. Προσδίδει έναν ιδιαίτερο μεσογειακό χαρακτήρα στο τυρί.

  • Τη συνοδεύει το Αυλοτόπι 2017 από το Κτήμα Τσέλεπου, από το ομώνυμο αμπελοτόπι της Τεγέας, που αποδεικνύει τη μοναδική δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης της ποικιλίας.

 

 

Πικάντικη γραβιέρα με θρούμπι

Ένα ατίθασο Syrah ολοκληρώνει τη γευστική πανδαισία

αρώματα από το κρητικό πρόβειο γάλα  αναδίδει η παλαιωμένη Γραβιέρα με κρητικό θρούμπι.

  • Τη συνοδεύει το Syrah Wild Fermentation 2013 της Οινοποιίας Βρυνιώτη από την Εύβοια. Ένα Syrah με φυσικές άγριες ζύμες που δίνουν χαρακτήρα.

 

Τέσσερα πιπέρια στη γραβιέρα   

Δαμάζει τον τολμηρό χαρακτήρα ένα Roussanne

 

μια μοναδική συνταγή και τεχνική, όπου αρωματικοί κόκκοι πιπεριού ζυμώνονται στο τυρί δίνοντάς του την πικάντικη ένταση που το απογειώνει.  Η Γραβιέρα με τέσσερα πιπέρια παράγεται στην Κρήτη με ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα.

  • Τη συνοδεύει ένα Roussanne 2018 της Οινοποιίας Μανουσάκη όπου το βαρέλι χαρίζει έξτρα πολυπλοκότητα.

 

 

Κρασογραβιέρα παλαιωμένη

Μια ξηρή Μαυροδάφνη σβήνει την αψάδα του κρασιού

 

γοητευτικό χαρακτήρα δίνει σε αυτή την παλαιωμένη Γραβιέρα το πάντρεμα με το κόκκινο κρασί. Παράγεται στην Κρήτη από πρόβειο γάλα δίνοντας πλούσια γεύση.
•Τη συνοδεύει η βιολογική εκδοχή της Μαυροδάφνης του Ευρυβιάδη Σκλάβου από αμπελώνες της Κεφαλονιάς.

 

Φωτογραφίες – Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...