Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η τρίτη γενιά συνεχίζει με μεράκι το έργο της στο κτήμα Διαμαντάκου

Το κτήμα Διαμαντάκου στη Νάουσα κινεί το ενδιαφέρον του Wine Trails με μόλις δύο ετικέτες κρασιού και δύο ποικιλίες σταφυλιού. Τα νήματα κινούνται από τον Γιώργο Διαμαντάκο, έναν «αρτιζάνο οινοποιό».

Έχοντας παρακολουθήσει το Webinar που διοργανώθηκε από την ΠΑΝ.Ε.ΠΟ πριν από δύο περίπου εβδομάδες, το Wine trails έρχεται σε επικοινωνία με τον Γιώργο Διαμαντάκο, εκπρόσωπο της 3ης γενιάς αμπελουργών/οινοποιών του ομώνυμου Κτήματος. Το πείσμα και το πάθος είναι εμφανή στο λόγο του: «Θέλουμε να τελειοποιήσουμε το terroir. Ήταν μια δύσκολη χρονιά αλλά έρχεται αλλαγή στο αμπέλι, δουλεύουμε στο χέρι και κάνουμε πράγματα πιο μεθοδικά σε σχέση με το παρελθόν», διηγείται ο ίδιος στο Wine Trails.

Ο Γιώργος Διαμαντάκος έπειτα από σπουδές στην οινολογία και την αμπελουργία αναλαμβάνει το 2005 την διαχείριση του Κτήματος και με όρεξη για δουλειά ανανεώνει το οινοποιείο και το φτάνει εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Ο αμπελώνας είναι ιδιόκτητος και αποτελείται σήμερα από 33 στρέμματα που δίνουν περίπου 25.000 φιάλες ετησίως. Οι πρώτες φυτεύσεις πραγματοποιήθηκαν στη περιοχή Ισβόρι της Νάουσας από τον παππού του Γιώργου, αμπελουργό, τη δεκαετία του ’70 και περιβάλλουν σήμερα το οινοποιείο της οικογένειας. Πρωταγωνιστής το Ξινόμαυρο, στο οποίο συμπυκνώνεται ο καρπός της δουλειάς του, με το Περκνάδι, επίσης αυτόχθονη ποικιλία, να δίνει πνοή στη δεύτερη ετικέτα του κτήματος.

Σήμερα, η προσπάθεια επικεντρώνεται στη βελτίωση αυτών των δύο ετικετών. «Εξελίσσομαι μέσα από την ίδια ετικέτα», δηλώνει ο Γιώργος Διαμαντάκος που εφαρμόζει μικρο-οινοποιήσεις για κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά λόγω του ότι χαρακτηριστικό του terroir της Νάουσας είναι οι μεγάλες διαφορές σε μικρές εκτάσεις. Έχοντας ως στόχο την παρατήρηση για εφαρμογή αλλαγών στο αμπέλι, πραγματοποιεί αυτές τις μικρο-οινοποιήσεις, ενώ προτιμά να τις συγκεντρώνει σε blends μετά τις ζυμώσεις σε δύο μόνο ετικέτες κρασιού.

Τα παραδοσιακά R110 και Β41 κυριαρχούν στη Νάουσα και χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν κυρίως γιατί ήταν ανθεκτικά στη ξηρασία. Ο οινοποιός όμως, την εποχή που τα πάντα είναι σε «slow motion», αδράχνει την ευκαιρία για ανανέωση των αμπελιών αλλάζοντας υποκείμενα. Στο πλαίσιο αυτής της βελτίωσης, χρησιμοποιεί υποκείμενα πιο μέτριας ζωηρότητας, όπως για παράδειγμα το 101-14.

Αλλάζουν αποστάσεις φύτευσης, διορθώνονται προσανατολισμοί των αμπελιών, η ανανέωση είναι πλέον εμφανής. «Επιθυμούμε βορειοανατολικό ή νοτιοδυτικό προσανατολισμό έτσι ώστε η ηλιοφάνεια να είναι ομοιόμορφη στο κάθε αμπελοτόπι καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Στο οινοποιείο πια, το Ξινόμαυρο παλαιώνει 11-14 μήνες σε 2ης-3ης χρήσης αλλά και σε καινούρια βαρέλια. Μάλιστα το 2020, προστέθηκαν στη «πειραματική» συλλογή καινούρια βαρέλια από τη Βουργουνδία. Κάθε βαρέλι δίνει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα στο τελικό blend. Eίναι λοιπόν δόκιμος ο πειραματισμός.

«Το Πρεκνάδι έχει ωραία οξύτητα φέτος και κρατιέται 6 μήνες παραπάνω σε βαρέλι των 500 λίτρων, λόγω της κατάστασης», με σκοπό να «στρογγυλέψει» τη γεύση του με τον χρόνο καθώς το κρασί έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο μέσα από τους μικροπόρους του ξύλου.

Το 2020 υπήρξε πτώση 50% των πωλήσεων, αλλά σιγά σιγά ανακάμπτουν, όπως λέει ο Γιώργος Διαμαντάκος στο Wine Trails, με την αγορά της Αμερικής να ανοίγει σιγά-σιγά. Προτιμά μάλιστα να παραμείνει στις μεθόδους πωλήσεων που προϋπήρχαν της πανδημίας, χωρίς να διατηρεί e-shop.

Η «Naoussa», διατηρεί τυπικά αρώματα Ξινόμαυρου σε συνδυασμό με μικρά κόκκινα φρούτα, ανθικές νότες και γλυκά μπαχάρια από την ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Η ζωηρή οξύτητα και η συμπύκνωση μαζί με φινετσάτες τανίνες δομούν ένα ξεχωριστό κρασί.

Η ετικέτα «Preknadi» με μελωμένα τροπικά και πράσινα φρούτα, πίνεται σε νεαρή ηλικία αλλά και όταν ωριμάζει. Η ισορροπημένη οξύτητα, τα χυμώδη φρούτα και τα εκλεπτυσμένα στοιχεία της δρυός προσφέρουν γευστικό βάθος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ανάσα από την περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπο, στους Μπαξέδες της Οίας, ο Πάρις Σιγάλας, γνωστός οινοποιός και εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο του κρασιού...

REPORTS

Με τη διάγνωση και τις αρχικές θεραπείες που προβλέπονται για να βοηθήσουν τη βιομηχανία κρασιού να ξεπεράσει την κρίση της ήδη έτοιμες, οι ευρωβουλευτές...

REPORTS

Η οινοβιομηχανία του Λος Άντζελες παλεύει με τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών που σάρωσαν την περιοχή στις αρχές Ιανουαρίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...