Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μαφία τριπλασιάζει την τιμή των σταφυλιών στην Σικελία της Ιταλίας

Οι Carabinieri της Σικελίας εξάρθρωσαν δίκτυο μαφίας που εκβίαζε τους αμπελουργούς, επιτρέποντας στους νονούς να κερδίσουν ποσοστά από πωλήσεις. Το αγροτικό σωματείο Coldiretti διαμαρτύρεται για τις πολλαπλές δραστηριότητες του υποκόσμου που θα απέφερε περισσότερα από 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πίσω από την ομορφιά των τοπίων της Σικελίας κρύβεται μια πολύ πιο άθλια οικονομική πραγματικότητα

Μπορεί το κοινό να αγαπά τον μαφιόζικο κινηματογράφο, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερο λαμπερή για τους αγρότες στη Σικελία και νότια της ιταλικής χερσονήσου. Την περασμένη εβδομάδα, η επιχείρηση «Condor» που διεξήχθη από ανακριτές της επαρχίας του Agrigento και διάφορες οργανώσεις που μάχονται κατά του οργανωμένου εγκλήματος, κατέστησαν δυνατή τη σύλληψη δώδεκα ατόμων που ήταν ύποπτα για συμμετοχή σε παράνομες συναλλαγές σταφυλιών.

 

Τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, το παράνομο δίκτυο θα είχε εισπράξει ένα σεντ ανά κιλό σταφυλιών που μεταφέρονται, μέσω μιας μονάδας ζύγισης στην Camastra στην επαρχία Agrigento. Η οργάνωση υπεράσπισης καταναλωτών Codacons Sicilia και η ένωση κατά της μαφίας «Πολίτες χωρίς φόβο ενάντια σε όλες τις μαφίες» κατήγγειλαν τον στραγγαλισμό της μαφίας στην πώληση σταφυλιών εδώ και χρόνια, εκτιμώντας ότι αυτή η εγκληματική δραστηριότητα έχει υπονομεύσει τόσο τους αμπελουργούς όσο και τους καταναλωτές, που αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές χωρίς να το γνωρίζουν.

«Τα σταφύλια πληρώνονται ελλιπώς στους αγρότες σε επίπεδα που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής», διαμαρτυρήθηκε η αγροτική ένωση Coldiretti. «Παρόλα αυτά, η διείσδυση του υπόκοσμου τριπλασιάζει την τιμή των σταφυλιών… πνίγει έντιμους επιχειρηματίες και καταστρέφει τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά».

Η La Coldiretti πιστεύει ότι η Cosa Nostra εκμεταλλεύτηκε την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και την ουκρανική σύγκρουση και έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών λόγω του ελέγχου της σε μεγάλα τμήματα του αγροδιατροφικού τομέα.

Επικαλούμενη τη συμμετοχή σε κλοπές αγροτικού εξοπλισμού και μέσων, εκβιασμούς, απάτη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και τον έλεγχο ολόκληρων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και εστιατορίων, η Coldiretti ισχυρίζεται ότι αυτή η εγκληματική δραστηριότητα θα αποφέρει περισσότερα από 24,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου Agromafie.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Αντλώντας έμπνευση και ερεθίσματα από την οινική παράδοση των Γιάλτρων της Βόρειας Εύβοιας, που αποτέλεσε το παλαιότερο κρασοχώρι της ευρύτερης περιοχής, ο οινοποιός Κώστας...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.