Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η λευκή Rioja είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί την Βουργουνδία στην αγορά

Τα λευκά κρασιά Rioja θα αρχίσουν να κάθονται «δίπλα-δίπλα» με τη λευκή Βουργουνδία σε γευστικές δοκιμές, εστιατόρια, δημοπρασίες και χαρτοφυλάκια επενδύσεων κρασιού αναφέρουν διάφοροι αναλυτές κρασιού.

White wine photography.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η μερίδα του λέοντος στις ίντσες στηλών όταν πρόκειται για την ισπανική περιοχή κρασιού τείνει να επικεντρώνεται στα ερυθρά κρασιά της Rioja. Ωστόσο, στο εσωτερικό του εμπορίου κρασιού, γίνονται ολοένα και περισσότεροι παραλληλισμοί μεταξύ των κορυφαίων λευκών κρασιών της Rioja και των premium λευκών από τη Βουργουνδία.

«Τα επόμενα χρόνια οι συγκρίσεις μεταξύ της λευκής Rioja και της λευκής Βουργουνδίας θα γίνουν πιο συνηθισμένες και οι δύο περιοχές θα αρχίσουν να εμφανίζονται δίπλα-δίπλα σε γευσιγνωσίες, δημοπρασίες, χαρτοφυλάκια επενδύσεων κρασιού και μενού εστιατορίων», Javier R. Galarreta, Διευθύνων Σύμβουλος της Araex Grands Spanish Fine Wines, ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του.

Οι αυξανόμενες ομοιότητες μεταξύ των δύο οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη τάση για μακρύτερη παλαίωση βαρελιού στα λευκά της Rioja, και στις κρεμώδεις, ξηρές καρπούς, επηρεασμένες από τη βελανιδιά γεύσεις που μοιράζονται και τα δύο στυλ.

Ορισμένοι Ισπανοί παραγωγοί, όπως το Bodegas de la Marquesa Valseranno, αρχίζουν ακόμη και να προσθέτουν μικρές ποσότητες Chardonnay, που αποτελεί το κύριο συστατικό της λευκής Βουργουνδίας στα λευκά μείγματα Rioja για επιπλέον σώμα και υφή, δημιουργώντας περαιτέρω συνέργεια μεταξύ των δύο. Παραδοσιακά, οι κύριες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στη λευκή Rioja ήταν Viura και Malvasia, και Grenache.

Και με τις τιμές για τη λευκή Βουργουνδία να ανεβαίνουν ολοένα και πιο ψηλά, φαίνεται ότι η γαλλική περιοχή μπορεί να χρειαστεί να βγάλει ένα παροιμιώδες κουνέλι από το καπέλο για να εμποδίσει τη λευκή Rioja να κλέψει τη θέση της με την ιστορική πελατεία, ιδιαίτερα στο εμπόριο.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση για premium λευκά σε όλο τον κόσμο, με αρχηγό τη λευκή Βουργουνδία», λέει ο Jose Urtasun, συνιδιοκτήτης της Remírez de Ganuza, με έδρα την Άλαβα. «Στη συνέχεια, πολλά από τα πιο διάσημα λευκά κρασιά έγιναν ακριβά και δυσεύρετα. Αυτό ανοίγει μια ευκαιρία για τα κορυφαία λευκά Riojas, ειδικά σε εστιατόρια υψηλής ποιότητας που χρειάζονται ένα υποκατάστατο για εκείνες τις λευκές Βουργουνδίες που έχουν γίνει δύσκολο να βρεθούν ή λιγότερο προσιτές σε ένα εστιατόριο».

Σύμφωνα με την Urtasun, τα κορυφαία λευκά κρασιά της Rioja είναι πολύπλοκα, φρέσκα, έχουν εκπληκτική ικανότητα παλαίωσης και προέρχονται από παλιούς αμπελώνες. «Τείνουν επίσης να είναι περιορισμένα, καθώς παράγονται από τοπικές ποικιλίες όπως το Tempranillo Blanco ή το Maturana Blanca που δεν μπορούν να βρεθούν σε πολλά άλλα μέρη», λέει. «Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για τη λευκή Rioja μεταξύ των σομελιέ και συλλεκτών του κόσμου».

Ενώ μόνο το 7% του συνόλου της Rioja που πουλήθηκε σε δημοπρασία τα τελευταία τρία χρόνια ήταν λευκή Rioja, σύμφωνα με το iDealwine, όσοι ενδιαφέρονται είναι έτοιμοι να ψάξουν βαθιά για τις καλύτερες εκφράσεις της περιοχής.

«Ενώ εξακολουθεί να είναι μια πολύ εξειδικευμένη αγορά, η ώριμη λευκή Ριόχα είναι ιδιαίτερα περιζήτητη από έναν μικρό αριθμό λάτρεις του κρασιού και συλλέκτες», λέει η Alix Rodarie, επικεφαλής διεθνούς ανάπτυξης στο iDealwine. «Οι κορυφαίες προσφορές της λευκής Rioja το 2021 περιλάμβαναν 460 € για ένα μπουκάλι Grand Reserva Especial Marqués de Murrieta Castille Ygay του 1986 και 362 € για ένα μπουκάλι Viña Tondonia Reserva της López de Heredia του 1976».

 

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μία ευρεία γκάμα καλλιεργητικών εχθρών έχει να αντιμετωπίσει ο αμπελοκαλλιεργητής κατά τα στάδια διόγκωσης των οφθαλμών και εμφάνισης των πρώτων φύλλων, σύμφωνα με τα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.