Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η καρδιά του Ξινόμαυρου χτυπά στην Amyntas Wines με ποιοτικούς οίνους

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή του καλού… Η συλλογική αυτή προσπάθεια υπήρξε µονόδροµος για τους αµπελουργούς της περιοχής του Αµυνταίου, αφού έγινε από πολύ νωρίς κατανοητή, η σπουδαιότητα αυτής της πολυδύναµης ποικιλίας.

της Μαρίας Τσιβίκη

Ο Συνεταιρισµός Αµυνταίου, πλέον επανασυστήνεται στους καταναλωτές µε την επωνυµία «AMYNTAS WINES», καταφέρνοντας να συνδυάσει το απόλυτο «πάντρεµα» της παράδοσης µε τη νέα εποχή.

Σταθµός στην οινική πορεία υπήρξε το 1971, όταν πρωτοξεκίνησαν οι πειραµατικές δοκιµές για την παραγωγή αφρώδους οίνου από το Ξινόµαυρο, οι οποίες οδήγησαν σε εξαιρετικά αποτελέσµατα. Η ποικιλία Ξινόµαυρο στην περιοχή του Αµυνταίου παρουσιάζει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Έτσι, τον επόµενο χρόνο κιόλας το 1972, το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσηµα την αµπελουργική ζώνη του Αµυνταίου µε την διάκριση «ΠΟΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟ», δηµιουργώντας παράλληλα τον πρώτο εγχώριο ροζέ οίνο Π.Ο.Π. στον ελλαδικό χώρο.

Σήµερα, η AMYNTAS WINES αριθµεί περίπου 55 µέλη-αµπελουργούς, οι οποίοι αποτελούν την επίσηµα αναγνωρισµένη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Οργάνωση Παραγωγών Αµπέλου και Οίνου». Μία ισχυρή ένωση ανθρώπων µε κοινό όραµα, αγάπη για το αµπέλι και µε έντονα ενισχυµένο το αίσθηµα του «ανήκειν»- ως βασικό στοιχείο της επιτυχίας. Καλλιεργούν, περίπου 1.000 στρέµµατα, µε τη συνεχή καθοδήγηση από έµπειρους οινολόγους και γεωπόνους, εφαρµόζοντας το Σύστηµα Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης.

Το υπερσύγχρονο Οινοποιείο

Το Οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ευρύτερης Περιοχής Αµυνταίου (ΑΣΕΠΑ) είναι εγκατεστηµένο στο 1ο χλµ Αµυνταίου-Φλώρινας, του ∆ήµου Αµυνταίου, του Ν. Φλώρινας. Επενδύοντας συνεχώς τόσο στις εργοστασιακές υποδοµές όσο και στον επαγγελµατικό εξοπλισµό για την παραγωγή ήρεµων και αφρωδών οίνων µε τη συνέργεια νέων επενδυτικών προγραµµάτων, το οινοποιείο της Amyntas Wines έχει θέσει ως στόχο, τον εκσυγχρονισµό για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.

Στο Αµύνταιο οι εποχές φαίνεται ακόµη να ξεχωρίζουν…

Το οροπέδιο του Αµυνταίου αποτελεί µια από τις σπουδαιότερες αµπελουργικές ζώνες της Ελλάδας µε τη ζώνη του ΠΟΠ Αµύνταιο να είναι η βορειότερη µε το µεγαλύτερο µέσο υψόµετρο (615 µ.) από τις τέσσερις ζώνες οίνων ΠΟΠ, στις οποίες συµµετέχει η ποικιλία Ξινόµαυρο. Χάρη στο ιδιαίτερο ανάγλυφό της η περιοχή ευνοεί την ανάδειξη των πρωτογενών αρωµάτων των ποικιλιών για την παραγωγή λευκών και ροζέ οίνων.

Υψηλές οξύτητες, µαλακές ταννίνες αλλά και ο µοναδικά φρουτώδης χαρακτήρας του Ξινόµαυρου-Αµυνταίου, θα κάνουν ακόµη και τον πιο δύσπιστο καταναλωτή, που δεν θα δοκιµάζε εύκολα ερυθρές ποικιλίες…να το ξανασκεφτεί! Όλα αυτά, σε συνδυασµό µε τον εν γένει ανθικό χαρακτήρα της ποικιλίας, δηµιουργούν εξαιρετική πρώτη ύλη για την παραγωγή αφρωδών οίνων. Όσον αφορά τώρα τα ερυθρά παλαιωµένα κρασιά από Ξινόµαυρο, τα λόγια περιττεύουν… Είναι ίσως η πιο δηµοφιλής ελληνική ποικιλία, που η ερυθρή εκδοχή της παλαιώνει υπέροχα και µας χαρίζει «Μεγάλα Κρασιά».

Winery Open To The Public το Οινοποιείο της Amyntas Wines

Επισκεψιμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και χωρίς επιβάρυνση για τον επισκέπτη είναι το Οινοποιείο της Amyntas. Για τον επισκέπτη αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις μεθόδους παραγωγής και να αντιληφθεί τα υψηλά επίπεδα τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί στις ιστορικές τσιμεντένιες δεξαμενές, που αποτελούν και τον βασικό άξονα στήριξης του ίδιου του οινοποιείου. Εντυπωσιακές, γεμάτες μνήμες και διακοσμημένες με φωτογραφικό υλικό από στιγμές-σταθμούς της πορείας του οινοποιείου, καταφέρνει να ταξιδέψει τον επισκέπτη κατευθείαν στην καρδιά του Ξινόμαυρου & του Αμυνταίου. Στο τέλος της διαδρομής θα επισκεφτεί τον χώρο παλαίωσης των κρασιών και θα οδηγηθεί στο χώρο των γευστικών δοκιμών, όπου ολοκληρώνεται η επίσκεψη. Υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης σε Αγγλική και Ιταλική γλώσσα.

*Χηµικός-Οινολόγος MSc & Μιχάλης Φραντζής, Γεωπόνος MSc-WSET L3

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πραγματοποιήθηκε στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη ο 24ος διαγωνισμός "Thessaloniki Wine and Spirits Trophy" με 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες - κριτές...

REPORTS

Στην εξαγορά του οινοποιείου της πρώην ΕΑΣ Αμυνταίου προχωράει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμυνταίου μέσα από επένδυση συνολικού ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ που ενισχύεται από...

REPORTS

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των οίνων της σειράς Πετραία Γη διαμορφώνει ο συνδυασµός των ποικιλιών Sauvignon Blanc, Merlot και Syrah, ποικιλίες που αναδεικνύει το terroir...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας, ανακοινώνει τη διοργάνωση του MESSINIA FORUM για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι εργασίες του διήμερου...

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.