Οι αστυνομικές επιδρομές στο Μιλάνο και το Τορίνο στις 14 Οκτωβρίου εξάρθρωσαν ένα εγκληματικό δίκτυο που κατασκεύαζε και πωλούσε απομιμήσεις γαλλικών κρασιών grand cru, ανακοίνωσε η υπηρεσία επιβολής του νόμου Europol.
Οι παραχαράκτες πωλούσαν τα ψεύτικα grands crus για έως και 15.000 ευρώ ανά φιάλη (12.500 λίρες), ανέφερε, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα κρασιά ή παραγωγούς που ήταν στο στόχαστρο.
Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Παρίσι, σύμφωνα με τον οργανισμό της ΕΕ για την ποινική δικαιοσύνη Eurojust, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι παραχαράκτες πιστεύεται ότι είχαν κέρδη άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, οι επιδρομές της αστυνομίας σε 14 σπίτια στη βόρεια Ιταλία οδήγησαν στην κατάσχεση «μεγάλων ποσοτήτων» κρασιού, καθώς και «αυτοκόλλητων κρασιού» και προϊόντων κεριού, ανέφερε η Europol.
Σε αυτό που φαίνεται να ήταν μια σχετικά εξελιγμένη επιχείρηση παραχάραξης, η αστυνομία βρήκε επίσης συστατικά για την αναπλήρωση κρασιού, μηχανές για την ανακύκλωση φιαλών, είδη πολυτελείας και ηλεκτρονικό εξοπλισμό αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.
Έρευνα της Europol για την παραχάραξη κρασιού 2024
Ανακτήθηκαν περισσότερα από 100.000 ευρώ σε μετρητά, αναφέρει η Europol, η οποία συμβάλλει στο συντονισμό της έρευνας για το εγκληματικό δίκτυο από το 2021.
Η υπηρεσία τονίζει, ότι έξι ύποπτοι συνελήφθησαν μετά τις επιδρομές σε σπίτια, συμπεριλαμβανομένου ενός «στόχου υψηλής αξίας». Η Eurojust ανέφερε ότι συνελήφθησαν συνολικά επτά ύποπτοι.
Πιστεύεται ότι τα πλαστά κρασιά grand cru προσφέρονταν προς πώληση σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων και εκτός των συνόρων της Ιταλίας.
Επιπλέον, οι απομιμήσεις παρήχθησαν στην Ιταλία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα άγνωστο αεροδρόμιο, πριν εξαχθούν προς πώληση σε τιμή αγοράς, ανέφερε η υπηρεσία, η οποία ανέφερε ότι η έρευνα καθοδηγήθηκε από τη γαλλική χωροφυλακή με τη βοήθεια των ιταλικών καραμπινιέρων και των ελβετικών αστυνομικών υπηρεσιών.
Η αστυνομία διαπίστωσε επίσης ομοιότητες μεταξύ των τακτικών των παραχαράξεων και εκείνων από προηγούμενη υπόθεση που έκλεισε το 2015.
Οι συνδέσεις περιλάμβαναν την πηγή των καψουλών και των εκτυπωτών ετικετών, δήλωσε η Europol, η οποία ανέφερε επίσης ότι ένας Ρώσος υπήκοος συνδέεται και με τις δύο έρευνες.
Τέλος, από το 2019 και μετά, νέα πλαστά προϊόντα άρχισαν να εμφανίζονται στην Ευρώπη, ιδίως στην Ιταλία και την Ελβετία, ανέφερε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της στην υποβοήθηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων βοήθησε τη γαλλική μονάδα χωροφυλακής που είχε αναλάβει την υπόθεση να εντοπίσει αυτή τη νέα οδό διανομής των πλαστών κρασιών grand cru.
ΠΗΓΗ: decanter.com