Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η απεμπλοκή της Βρετανίας από την νομοθεσία της ΕΕ για το κρασί δίνει ώθηση 180 εκατ.

Τα σχέδια για την κατάργηση των διατηρούμενων κανονισμών της ΕΕ θα δώσουν στη βιομηχανία κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου ώθηση 180 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την υπουργό περιβάλλοντος Thérèse Coffey.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στους διατηρημένους νόμους της ΕΕ για την παραγωγή και την εμπορία κρασιού θα επιτρέψουν στους οινοπαραγωγούς να επιλέξουν από ένα ευρύτερο φάσμα αμπέλων, συμπεριλαμβανομένων πιο ανθεκτικών σε ασθένειες ποικιλιών, δήλωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανέφερε επίσης ότι οι εισαγωγείς θα μπορούν να αναμειγνύουν χύμα κρασί στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα τους επιτρέπεται να το γλυκαίνουν ή να αφαιρούν το αλκοόλ.

Η Coffey ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές θα «βάλουν έναν πύραυλο κάτω από τις επιχειρήσεις των οινοποιών μας» και θα τους δώσουν την «ελευθερία που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν».

Παράλληλα, οι υπουργοί δεσμεύτηκαν αρχικά να αφαιρέσουν και τους 4.000 κανόνες της ΕΕ που παραμένουν στο καταστατικό του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το τέλος του 2023 μέσω του νόμου περί Διατηρητέου Νόμου της ΕΕ (Ανάκληση και Μεταρρύθμιση), εντούτοις η λίστα περιορίστηκε σε 600 πυροδοτώντας εσωτερικές εντάσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων του Συντηρητικού Κόμματος.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την εβδομάδα, όπου η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ανατρέψει αρκετές τροπολογίες που εγκρίθηκαν στη Βουλή των Λόρδων.

Αρκετοί νόμοι της ΕΕ που επηρεάζουν τη βιομηχανία κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται ακόμη να καταργηθούν. Οι μεταρρυθμίσεις θα απαλλάξουν τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς από την «περιττή γραφειοκρατία», σύμφωνα με την Coffey.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να παράγουν και να εμπορεύονται κρασιά χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, καθώς και να πουλούν υποπροϊόντα κρασιού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οποιοδήποτε μπουκάλι κρασί θα μπορούσε να έχει ποικιλία και σοδειά χωρίς να χρειάζεται ο προμηθευτής να ζητήσει άδεια για να το κάνει. Μια άλλη προτεινόμενη αλλαγή καταργεί την ανάγκη τα αφρώδη κρασιά να έχουν πώματα από φύλλα και πώματα μανιταριών.

Μάλιστα, η Coffey πρότεινε ότι η κατάργηση 400 σελίδων κανονισμών της ΕΕ που διέπουν το εμπόριο κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μειώσει το κόστος ενός μέσου μπουκαλιού κρασιού κατά £0,50.

Ο Miles Beale, διευθύνων σύμβουλος του Wine and Spirit Trade Association (WSTA), δήλωσε ότι οι αλλαγές θα ενισχύσουν την καινοτομία και θα επιτρέψουν κοινές ετικέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, βοηθώντας «να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια ελκυστική αγορά για όλους τους παραγωγούς».

Μια επικείμενη διαβούλευση θα αναζητήσει απόψεις σχετικά με το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των προτεινόμενων αλλαγών, δήλωσε η κυβέρνηση.

Τέλος, ορισμένοι εισαγωγείς είπαν στο παρελθόν ότι το Brexit συνέβαλε σε υψηλότερο κόστος. Ο Beale του WSTA επανέλαβε επίσης στο Twitter σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς τη μεγαλύτερη αύξηση του φόρου οίνου εδώ και περίπου 50 χρόνια, την 1η Αυγούστου 2023.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στα 9,4εκ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αξία εξαγωγών ελληνικού κρασιού το Μάρτιο 2023, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, που επεξεργάστηκε...

REPORTS

Πρωτοστατεί στις Άδειες Φύτευσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου με χορηγήσεις 6.855,20 στρεμμάτων για την περίοδο 2016-2022, η οποία έρχεται πρώτη και ως προς την υφιστάμενη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Μονεμβασιά παρουσιάζει και γιορτάζει μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού της. Από 9 έως 11 Ιουνίου 2023 ο περιώνυμος Μαλβαζίας οίνος...

REPORTS

Στον απέραντο κόσμο των κρασιών, έχει εμφανιστεί μια σαγηνευτική τάση, που σαγηνεύει τους ουρανίσκους και εκπλήσσει τους λάτρεις του κρασιού. Τα πορτοκαλί κρασιά, γνωστά...