Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επιστρέφει το “Assyrtiko de Louros”

Το γνωστό αμπελοτόπι από τον Πύργο της Σαντορίνης «Λούρος» πρόκειται να εμφιαλώσει και πάλι το οινοποιείο Χατζηδάκη.

Το εμβληματικό κρασί του Χαρίδημου Χατζηδάκη επιστρέφει την Άνοιξη του 2021 με μια πολύ μικρή παραγωγή 2.500 χιλιάδων αριθμημένων φιαλών. Το “Assyrtiko de Louros” αποτελεί ένα από τα κρασιά ορόσημα της Σαντορίνης. Το υλοποίησε ο χαρισματικός οινοποιός, θέλοντας να εκφράσει με επιτυχία και συνέπεια το μοναδικό “terroir” της Σαντορίνης, χρησιμοποιώντας μόνο σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας από αιωνόβια αμπέλια. Το κρασί ωριμάζει για 24 μήνες στο βαρέλι με τις οινολάσπες του.

Ύστερα από μία παύση 2 ετών και μία απώλεια που συγκλόνισε τον οινικό κόσμο, το οινοποιείο κυκλοφορεί και πάλι το “Assyrtiko de Louros”. Για άλλη μια φορά η ποικιλία Ασύρτικο εκπλήσσει και εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές της. Η επικεφαλής Οινολόγος Στέλλα Παπαδημητρίου, η βοηθός της Οινολόγος  Μαριέττα Σαμαρά και η Στέλλα Χατζηδάκη, ακολούθησαν πιστά τη μέθοδο οινοποίησης του Χαρίδημου Χατζηδάκη για το συγκεκριμένο κρασί. Έτσι, το Assyrtiko de Louros” παράχθηκε με μακρά προζυμωτική κρυοεκχύλιση και ζύμωση με γηγενείς ζύμες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αποζύμωσε και ωρίμασε σε δρύινα βαρέλια πάνω στις Οινολάσπες.

«Αυτό που προσωπικά με εντυπωσιάζει είναι πως, ήδη, δύο περίπου μήνες πριν την εμφιάλωσή του έχει ένα χαρακτηριστικό βαθύ κίτρινο χρώμα και πληθωρική προσωπικότητα που αποδεικνύει  πως η πάλη για ισορροπία είναι  άκρως γοητευτική. Μένει να εμφιαλωθεί και να δοθεί στους καταναλωτές λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021,  αλλά θα πρότεινα, αν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες, να το παλαιώσουν τουλάχιστον τρία χρόνια στις φιάλες πριν το απολαύσουν», αναφέρει η κα Κωνσταντίνα Χρυσού, σύζυγος του αείμνηστου Χαριδημου Χατζηδάκη, δίνοντας μας μια μικρή πρόγευση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα πλαίσια του 5ου «Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου - Ανατολικό Άκρο», το οποίο προάγει το πλούσιο ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό παρελθόν του νησιού της Σάμου,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...

REPORTS

Στο ύψος των 1.519.667 hl καταγράφηκαν με 31/7/2024 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «4th ATHENS WINE AND ART FESTIVAL» θα διεξαχθεί στις 23&24 Nοεμβρίου σε ένα μοναδικό χώρο 1.500 τ.μ., όπου κρασί και τέχνη θα συνυπάρξουν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Έχοντας στο προσκέφαλο την οικογένειά του, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών, ο αναμορφωτής του οινικού κλάδου και δάσκαλος της ζωής,...

REPORTS

Μια νέα οινοποιητική εταιρεία, η Sacred Mountain, μετρώντας μόλις 5 μήνες ζωής συνδέει το κρασί, με τα βήματα του πραγματικού και του Καζαντζακικού Αλέξη...

REPORTS

Την αδιαμφισβήτητη πρόοδο του κρητικού αμπελώνα και την επιστροφή του σε σπάνια κρασιά εγνωσμένης ταυτότητας, με όχημα τις γηγενείς ποικιλίες της μεγαλονήσου, ανέδειξε η...

REPORTS

Την παγκόσμια γιορτή του έχει την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο, η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, μιας περιοχής με οινική ιστορία χιλιάδων ετών.