Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Είσοδος και επένδυση στο Ασύρτικο για το Κτήμα Λαντίδη

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλλιέργεια του Ασύρτικου εκτός από την εδραιωμένη ΠΟΠ ποικιλία της Νεμάς, το Αγιωργίτικο, δίνει το τελευταίο διάστημα το Κτήμα Λαντίδη που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή.

Διαθέτει 300 στρέμματα αμπελώνων, ενώ συνεργάζεται και με παραγωγούς της Νεμέας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Μία από τις πρόσφατες ετικέτες του Κτήματος είναι το λευκό Abyss από Ασύρτικο, το οποίο παλαιώνει σε βαρέλι για 8 μήνες σε ειδικά βαρέλια για λευκές ποικιλίες οίνου γαλλικής προέλευσης. Η κυκλοφορία της ετικέτας αυτής ανέρχεται σε περίπου 6.000 φιάλες ανά έτος και προέρχεται από επιλεγμένο αμπελοτόπι. «Πρόκειται φυτεύσεις στο Κούτσι και τη Σκοτεινή Νεμέας, όπου ειδικά στη δεύτερη περιοχή έχουμε αναπτύξει τον λευκό μας αμπελώνα. Πρόκειται για μία τοποθεσία με χαμηλότερες θερμοκρασίες σε υψόμετρο 500 μέτρων», αναφέρει ο Ανδρέας Λαντίδης από πλευράς του Κτήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο εξετάζεται η διεύρυνση του υφιστάμενου αμπελώνα και με νέες φυτεύσεις, δεδομένου ότι το Κτήμα αγόρασε έκταση 35 στρεμμάτων στον Ασπρόκαμπο Νεμέας. Οι ποικιλίες που θα τοποθετηθούν εκεί θα είναι το Syrah, με στόχο να ενισχύσει το υφιστάμενο δυναμικό του στη συγκεκριμένη ποικιλία καθώς και σε άλλες από τις ποικιλίες που ήδη αξιοποιεί.  Σήμερα, τα ηνία του οινοποιείου έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά που εκπροσωπείται από τα τρία αδέρφια Ανδρέα, Σίμο και Μαρία Λαντίδη, που ήρθαν να συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους, Πανίκου Λαντίδη, οινολόγου με σπουδές στο Μπορντό της Γαλλίας.

Μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών

Φέτος, σε μία χρονιά με περιορισμένη παραγωγή, το Αγιωργίτικο αποδίδει περίπου 20% λιγότερο σε σύγκριση με το 2022 – υπάρχουν αμπελώνες στην περιοχή όπου έχει χαθεί ακόμα και το 50% της παραγωγής – με τον επικεφαλής τον Ανδρέα Λαντίδη να αναφέρει ότι ήταν απαραίτητη η διαρκής παρακολούθηση και φροντίδα των αμπελιών, σε μία χρονιά όπως η φετινή όπου η σοδειά επλήγη από την έντονη ακαρπία και τον περονόσπορο, με έντονη την επίδραση των ακραίων καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν.

Το Κτήμα διατηρεί σημαντική παρουσία στον εξαγωγικό τομέα, καθώς διαθέτει στο εξωτερικό το 35% της παραγωγής της. Ταυτόχρονα όμως η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει ευνοήσει σημαντικά τις πωλήσεις της, καθότι από το εσωτερικό προέρχεται το υπόλοιπο 65% των παραγόμενων ποσοτήτων οίνου.

Στόχος η σταθερότητα στις 350.000 φιάλες

Πρόσφατα το οινοποιείο προχώρησε στην προσθήκη νέων δεξαμενών για να αυξήσει την αποθηκευτική της δυνατότητα, ενώ πρόκειται να δημιουργήσει νέο κελάρι με μεγαλύτερη χωρητικότητα σε βαρέλια. «Αυτό που θέλουμε εκτός από την προσθήκη νέων χώρων, είναι να επενδύσουμε στον οινοτουρισμό, καθότι βλέπουμε ότι υφίσταται μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες που έρχονται στο οινοποιείο μας».  «Στόχος μας είναι επίσης να σταθεροποιήσουμε την παραγωγή μας στις 350.000 φιάλες ετησίως, έχοντας αναπτύξει σημαντικά το εκτόπισμά μας δεδομένου ότι προ δεκαετίας η παραγωγή μας ήταν 200.000 φιάλες. Ποντάρουμε ταυτόχρονα στην καλή σχέση ποιότητας – τιμής», συμπληρώνει.  Στα κρασιά που ξεχωρίζουν από τη γκάμα του Κτήματος είναι το ερυθρό Cuvee, από Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο, το οποίο παλαιώνει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Πρόκειται για ένα κρασί με δυνατότητες μακράς παλαίωσης και παραμονής στη φιάλη για έως και 15 χρόνια και κυκλοφορεί σε περίπου 8.000 φιάλες ετησίως. «Ο χρόνος παλαίωσης για τις ερυθρές μας ποικιλίες είναι περίπου ένας χρόνος. Για την παραγωγή του Cuvee διαλέγουμε τα καλύτερα βαρέλια από τις τρεις ποικιλίες, τα οποία παλαιώνουν για έναν ακόμη χρόνο».

*Φωτογραφίες Γεωργία Καραμανλή

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη μίσθωση κτημάτων του Τσάνταλη προκειμένου να διατηρηθούν «ζωντανές» οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις προχώρησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Sterner Stenhus Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών...

REPORTS

Ένας αμπελουργός μπορεί να υποδείξει το δικό του οινοποιείο ακόμα κι αν το πάτημα γίνεται στις εγκαταστάσεις άλλου αμπελουργού, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφορικά...

REPORTS

Το Ian's Lounge Bar του Regency Casino Thessaloniki διοργανώνει υπό την επιμέλεια του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου μία μοναδική γευσιγνωσία οίνου για τους λάτρεις...

REPORTS

Στην καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού ήδη εκτυπωμένων ετικετών οίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές «της τελευταίας στιγμής», σχετικά με την επισήμανση...