Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Δυναμική επανεκκίνηση για την Ένωση Ηρακλείου

Δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, την ανάδειξη του τόπου και με στόχευση στην ποιότητα, η Ένωση Ηρακλείου επανέρχεται μετά από χρόνια απουσίας, για να γίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Σταύρο Γαβαλά, το next big thing στο Κρητικό κρασί.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Με ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία στην Ελλάδα, µε αίθουσες γευσιγνωσίας, προβολών, κελάρια και χηµείο, η Ένωση Ηρακλείου κατάφερε µέσα σε ένα χρόνο να ανανεωθεί πλήρως κάνοντας µια δυναµική επανεκκίνηση. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση σύναψε συµφωνίες µε πολλούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, που καλλιεργούν γηγενείς ποικιλίες όπως Βιδιανό, Θραψαθήρι, Λιάτικο, Βηλάνα, Μαλβάζια, Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι αλλά και Μοσχάτο Σπίνας σε αργιλοασβεστώδη εδάφη και 300-450 µ. υψόµετρο, µε τις αποδόσεις για τις premium ετικέτες να διατηρούνται σε χαµηλά επίπεδα, 700-800 κιλά/στρέµµα.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οργάνωσης, Σταύρο Γαβαλά, κατά τη διάρκεια της σοδειάς 2020, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα σταφύλια που προορίζονταν για premium ετικέτες, έτσι ο τρύγος πραγµατοποιήθηκε χειρωνακτικά τις πρωινές και απογευµατινές ώρες. Ανάλογη προσοχή δόθηκε και στις οινοποιήσεις που ήταν απόλυτα ελεγχόµενες σε όλα τα στάδια. Σε ό,τι αφορά το λευκό σταφύλι περνούσε στο πνευµατικό πιεστήριο στους 12οC έπειτα από πτώση της θερµοκρασίας του σταφυλοπολτού σε εναλλάκτη θερµότητας και ακολουθούσε προζυµωτική κρυοεκχύλιση 5 ωρών για µεγαλύτερη απόδοση πρωτογενών αρωµάτων. Μετά τη στατική απολάσπωση, ο καθαρός µούστος µεταφερόταν σε δεξαµενές ζύµωσης όπου διατηρούνταν στους 14-16οC σύµφωνα την αρωµατική παλέτα που αναµενόταν. Ακολούθησαν τρεις µήνες batonnage µε λεπτές λάσπες που θα δώσουν όγκο και σώµα στο κρασί.

Τα ροζέ κρασιά ακολούθησαν διαφορετική οινοποιητική διαδροµή, ξεκινώντας µε τη µέθοδο της αφαίµαξης. Η οινοποίηση λοιπόν ξεκινούσε µε πτώση της θερµοκρασίας του σταφυλιού στους 12οC και παραµονή σε οινοποιητές µε τα στέµφυλα, για περίπου 8-15 ώρες, χρόνος που καθοριζόταν ανάλογα µε την ποικιλία. Στη συνέχεια, ο µούστος αφού έπαιρνε το επιθυµητό χρώµα, διαχωριζόταν από τα στέµφυλα (αφαίµαξη) και η ζύµωση πραγµατοποιούνταν όπως ακριβώς και στα λευκά. Όσον αφορά τα ερυθρά, ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε κυρίως στο Λιάτικο, ως σταφύλι προορισµένο για premium ετικέτα, που παρέµεινε περίπου µια βδοµάδα σε οινοποιητή στους 10οC. Ακολούθησε παραδοσιακή µέθοδος ερυθρής οινοποίησης ενώ πριν µεταφερθεί σε δρύινα βαρέλια και ωριµάσει εκεί για 4 µήνες, πραγµατοποιήθηκαν batonnage σε λεπτές λάσπες στη δεξαµενή. Επιστέγασµα της όλης προσπάθειας αποτέλεσε η βράβευση κάποιων ετικετών στο διεθνή διαγωνισµό της Γερµανίας PAR, όπου η Ένωση κατέκτησε τέσσερα χρυσά και τέσσερα αργυρά µετάλλια. Ας σηµειωθεί ότι ο κ. Γαβαλάς προκαλεί το οινόφιλο κοινό να δοκιµάσει τις premium ετικέτες Domeniko Βιδιανό, το Domeniko Θραψαθήρι, το Domeniko Λιάτικο, τον Κρητικό Τοπικό αλλά και την Ερωφίλη ροζέ.

 

Σχεδιάζεται η µετατροπή του οινοποιείου σε έναν «πολυχώρο» όπου θα πραγµατοποιούνται οινικά συνέδρια από όλο τον κόσµο, φεστιβάλ και οινικές εκδηλώσεις.

Στόχος το µηδενικό ενεργειακό αποτύπωµα

Εκµετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, συλλογή του βρόχινου νερού σε δεξαµενές, κοµποστοποίηση όλων των υπολειµµάτων της οινοποίησης και µετατροπή τους σε λίπασµα µε δωρεάν διανοµή στους παραγωγούς αποτελούν µερικές από τις κινήσεις της Ένωσης Ηρακλείου στην προσπάθειά της να γίνει το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα µε µηδενικό ενεργειακό αποτύπωµα. Αρωγό θα αποτελέσει το Μεσογειακό Πανεπιστήµιο που µε το κατάλληλο επιστηµονικό προσωπικό, θα δώσει τα «φώτα» του στην οργάνωση.  

winetrails periodiko (3)

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ενδεχόμενους νέους δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί. Την Τρίτη, 6 Μαΐου, ο Christophe...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για τρίτη διαδοχική χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ για την ανάδειξη των πολλών προσώπων του μεσσηνιακού αμπελώνα Messinia Terroirs Festival μεταξύ 13 και 15 Ιουνίου...

REPORTS

Ξεκίνησε την Δευτέρα 28/4 και θα και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων παραγωγών για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μετατροπής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...