Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βράβευση στον Αγρότη της Χρονιάς δικαιώνει τους αμπελουργούς της Σάμου

Οι εξωστρεφείς αμπελουργοί της Σάμου, οι οποίοι δεν έχασαν ούτε στιγμή την εμπιστοσύνη τους στο συνεταιρίζεσθαι, πέτυχαν όσα λίγοι την τελευταία τριετία. Νέο οινοποιείο, άλματα στο πεδίο του οινοτουρισμού και μια δημιουργική προσέγγιση στην ξηρή εκδοχή του Μοσχάτου Σάμου μαζί με τον έλεγχο του 20% της γαλλικής αγοράς στην κατηγορία των γλυκών οίνων, ξεχωρίζουν τον ΕΟΣ Σάμου.

Όλοι λίγο πολλοί έχουν γευτεί το γλυκό σαμιώτικο κρασί και οι περισσότερες πιθανότητες θέλουν την ετικέτα του κρασιού αυτού να φέρει την υπογραφή του Συνεταιρισμού της Σάμου – ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ, ο οποίος διακρίθηκε ως η Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς στα φετινά βραβεία του θεσμού του «Αγρότη της Χρονιάς», το περασμένο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ΕΟΣ Σάμου ο πρόεδρος Γιάννης Σκούτας, από τον Λευτέρη Ρουμελιώτη, εμπορικό διευθυντή της YARA Ελλάς, ενώ τη διάκριση συνοδεύουν τρία χαρτοκιβώτια ειδικών για το αμπέλι λιπασμάτων της σειράς YaraVita (BORTRAC, BIOTRAC, BUD BOOST).

Η Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς, πηγαίνει φέτος σε έναν ιστορικό συνεταιρισµό, που στα χαρτιά αλλά και στην ουσία θεωρείται πια καινούργιος. Ο ΕΟΣ Σάµου, µέσα σε πέντε χρόνια, όχι µόνο κατάφερε να ανακάµψει από το χτύπηµα της άρσης της αναγκαστικότητας αλλά ήδη δροµολογεί επενδύσεις και οινοποιήσεις που θα τοποθετήσουν το ξακουστό Μοσχάτο του στις κάβες προστιθέµενης αξίας των κορυφαίων εστιατορίων ολόκληρης της Ευρώπης ενώ συνεργάζεται και µε µια νέα γενιά αµπελουργών µε αξιώσεις και νέες ιδέες.

Με τζίρο 10 έως 11 εκατ. ευρώ, 2.000 αξιόπιστα μέλη – μικροκαλλιεργητές που συλλογικά φροντίζουν 10.000 στρέμματα αμπελώνα, ο Συνεταιρισμός έχει μια συμπαγή βάση πάνω στην οποία μπορεί να σχεδιάζει ένα φιλόδοξο πλάνο για την επόμενη πενταετία.

Πριν φτάσουμε εκεί, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια μια επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ έφερε στη Σάμο ένα νέο, σύγχρονο Οινοποιείο στο Καρλόβασι, που επέτρεψε την μετεγκατάσταση από το παλιό ιστορικό οινοποιείο στο Μαλαγάρι.

Εκεί οινοποιείται το εμβληματικό Μοσχάτο που καλλιεργείται στο νησί (95% των εκτάσεων), αλλά και συμπληρωματικά το Φωκιανό,  ο Αυγουστιάτης και ο Ροδίτης (5% των εκτάσεων).

«Πατώντας στην κληρονοµιά που βρήκε κατάφερε να αυξήσει το µερίδιό του στην εσωτερική αγορά αλλά και στις σηµαντικότερες αγορές του εξωτερικού όπως αυτές της Γερµανίας, του Καναδά, της Ν. Κορέας» σηµειώνει µεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάµου, Γιάννης Σκούτας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι λαµβάνει νέα αισιόδοξα µηνύµατα από τη γαλλική αγορά, που ήδη απορροφά το 50% της παραγωγής του νησιού, στο οποίο περιλαµβάνονται εδώ και µια τριετία περίπου 70.000 φιάλες των Άθικτων Οίνων.

Πρόκειται για µια σειρά κρασιών που αποτέλεσε σηµαντικό βήµα για τον ΕΟΣ Σάµου και φέτος διατίθενται και στην ελληνική αγορά.

Ο λόγος για φυσικούς οίνους που απευθύνονται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την υγεία και το περιβάλλον ενώ παράγονται σε ξεχωριστό οινοποιείο από προσεκτικά επιλεγµένα αµπέλια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει µάλιστα ο κ. Σκούτας: «Άθικτο έδαφος, άθικτα σταφύλια, άθικτοι οίνοι».

Ας σηµειωθεί ότι µέσα στο 2021 ο Ενιαίος Συνεταιρισµός της Σάµου έγινε το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα το οποίο παρήγαγε και πιστοποίησε κρασιά Kosher / Mevushal σε τέσσερις ετικέτες για την Εβραϊκή Κοινότητα.

Μάλιστα, για αυτά τα πολύ ιδιαίτερα κρασιά προγραμματίζεται μια επένδυση 600.000 ευρώ που προβλέπει τη διαμόρφωση ενός νέου μικρότερου οινοποιείου αποκλειστικά για την σειρά αυτή.

Στα επόµενα σχέδια του ΕΟΣ Σάµου, εκτός από τις ευρύτερες δράσεις ολικής αναπροσαρµογής του παραγωγικού του µοντέλου για την επίτευξη µηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώµατος , ανήκει και η εγκατάσταση µονάδας απόσταξης και ποτοποιίας.

Το τσίπουρο από Μοσχάτο Σάµου είναι ένα προϊόν γεύσης και αρωµάτων που ο Συνεταιρισµός αναµένει να έχει καλή αντιµετώπιση από το καταναλωτικό κοινό.

Αιχμή όμως της επενδυτικής δραστηριότητας του Συνεταιρισμού, αποτελεί η σύνταξη μελέτης που θα καταστήσει το παλιό Οινοποιείο στο Μαλαγάρι σε κέντρο Οινοτουρισμού του Ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης 5 ετών, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη διαμόρφωση δομών φιλοξενίας και εστίασης.

Συνεχίζει ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστημιακές και άλλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές. Τα ερευνητικά προγράμματα αφορούν βελτιώσεις τόσο στο επίπεδο του αγρού όσο και σε αυτό της οινοποίησης.

Στο άμεσο μέλλον ο συνεταιρισμός θα να προχωρήσει σε ευρύτερες δράσεις ολικής αναπροσαρμογής του παραγωγικού του μοντέλου με κατεύθυνση την επίτευξη μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η ολική εκμετάλλευση των υποπροϊόντων της οινοποίησης, τα μηδενικά απόβλητα και η κατά το δυνατόν φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο λειτουργία είναι ο στόχος.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

REPORTS

Tις πέντε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου έρχεται να εκφράσει η Οινοποιία Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα στάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.