Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ανοδική τάση για το οινοποιείο Δαλαμάρα, ο αμπελώνας αναδιαρθρώνεται

O Κωστής Δαλαμάρας, αντιπροσωπεύει τη καινούρια γενιά αφού έχει αναλάβει την παραγωγή του οινοποιείου από το 2011 παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του.

Συνεχίζοντας το οινικό ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα, με κέντρο την αμπελουργική περιοχή της Νάουσας, το Wine trails κάνει στάση στο οικογενειακό οινοποιείο Δαλαμάρα.

O Κωστής Δαλαμάρας, αντιπροσωπεύει τη καινούρια γενιά αφού έχει αναλάβει την παραγωγή του οινοποιείου από το 2011 παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του, Γιάννη. Έχοντας σπουδάσει οινολογία – αμπελουργία στη Βουργουνδία, στη Beaune, και αποκτήσει εμπειρία σε Αλσατία, Roussillon και Καταλονία επιστρέφει, δίνοντας νέα πνοή στο οινοποιείο. Από το 2016 ασχολείται και η σύζυγός του, Μαρία.

Σήμερα το οινοποιείο μετράει μακρά ιστορία τουλάχιστον 6 γενεών, με την πρώτη αγορά αμπελοτεμαχίου πίσω στο 1840.  Από τη στιγμή εκείνη η οικογένεια ξεκίνησε την οινοπαραγωγή, διαθέτοντας αρχικά χύμα κρασί, ενώ αργότερα διοχέτευσε στην αγορά, λικέρ και αποστάγματα.

Ο αμπελώνας σήμερα αποτελείται από 52 στρέμματα, όλα σε πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αποτελείται από Ξινόμαυρο με πιο γνωστή και αγαπημένη ετικέτα κρασιού, την Paliokalias. Όσον αφορά τις μικρές φυτεύσεις, αναφέρεται κυρίως το Merlot που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα πολλά στα στρέμματα Ξινόμαυρου που συναντά κανείς στη Νάουσα. Η ετικέτα αυτή μετράει μόνο 1800 «συλλεκτικές» φιάλες. Προέρχεται από φυτεύσεις του 1999 και ενώ παλιότερα εμφανιζόταν στη αγορά πιο σποραδικά, πλέον διατίθεται καινούρια ετικέτα κάθε χρόνο.

Με τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος παρατηρείται σιγά σιγά πτώση στην οξύτητα του σταφυλιού και οι οινοποιοί θέλουν να κρατήσουν ψηλά τις οξύτητες με φυσικό τρόπο, λόγω της φιλοσοφίας τους, και όχι με πρόσθετα οινολογικά υλικά κατά την οινοποίηση. Γι’αυτό το σκοπό οδηγήθηκαν στην αναμπέλωση ενός αμπελοτεμαχίου με Ροδίτη, Μαλαγουζιά και Πρεκνάδι σε Ασύρτικο.

Δείχνει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του αμπελώνα, το οινοποιείο Δαλαμάρα προσπαθεί να «σπάσει» τα αμπελοτόπια  και κάθε ένα από αυτά να αφορά κάθε ετικέτα κρασιού ξεχωριστά, έτσι ώστε να φανεί η ιδιαιτερότητα του καθενός.

Το οινοποιείο διαθέτει δικό του αποστακτήριο, έτσι ένα μέρος των στεμφύλων μετά τη ζύμωση οδηγείται σε απόσταξη και το υπόλοιπο κομποστοποιείται μαζί με άλλα υποπροϊόντα στο αμπέλι.

Η κρίση covid 19 έχει αγγίξει πολλά οινοποιεία, αυτό όμως δεν ισχύει για το οινοποιείο Δαλαμάρα. Συνεχίζει την ανοδική του πορεία, χάρη σε ανοίγματα στο εξωτερικό.

Ευχόμαστε να συνεχιστεί η ανοδική αυτή πορεία και αναμένουμε τα κρασιά του 2020 που, όπως λένε οι ίδιοι οι οινοποιοί στο Wine trails, θα έχουν μικρότερη συμπύκνωση σε σχέση με εκείνα του 2019. Αυτό ανάμεσα σε άλλα, σημαίνει ότι θα διατεθούν στην αγορά πιο νωρίς.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η διαρθρωτική πτώση της παγκόσμιας αγοράς κρασιού συνεχίστηκε το 2023, με μειωμένους όγκους κατά 4% έναντι του 2022. Η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να...

REPORTS

Νέο σκηνικό στο Βέλγιο, όπου ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Frank Vandenbroucke αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιό του να εντείνει την αντιαλκοολική εκστρατεία, λόγω έλλειψης...

REPORTS

Με δεδομένα ότι το 86% των αμπελουργών είναι πάνω από 40 ετών εκ των οποίων το 23,5% είναι πιθανότατα συνταξιούχοι, μέγα ζητούμενο αποτελεί η...

REPORTS

Έτος ανάπτυξης αποτέλεσε το 2023 για τη Σεμέλη Οινοποιητική καθώς σημείωσε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών +22%, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 5,9 εκατ....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...

REPORTS

Για τις διαρθρωτικές αδυναμίες του αμπελουργικού κλάδου μην τα ρίχνουμε όλα στον καιρό λέει ο Μανόλης Σταυρακάκης Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο...

REPORTS

Με δεδομένα ότι το 86% των αμπελουργών είναι πάνω από 40 ετών εκ των οποίων το 23,5% είναι πιθανότατα συνταξιούχοι, μέγα ζητούμενο αποτελεί η...