Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Προστασίας της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης «Μακεδονία» αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Στέλιος Μπουτάρης, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης των κρασιών της Ένωσης. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει λύση στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας που λογικά θα λάβουν χώρα μετά τις εθνικές εκλογές στη χώρα μας», αναφέρει σχετικά ο κύριος Μπουτάρης. «Πρόκειται για τρίτη χώρα και αυτή τη στιγμή δεν δεσμεύεται από τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί την ονομασία αυτή σε πολλές χώρες εξαγωγών όπως η Πολωνία, στη Σλοβενία ή και αλλού που διαθέτουν τα κρασιά τους και εμείς προσπαθούμε να ελέγξουμε στο μέγεθος των δυνατοτήτων μας αυτή την πρακτική». Θα θυμίσουμε ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα «Μακεδονία» αποτελεί μεν συστατικό του ονόματος του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο αρκετοί παραγωγοί της χώρας αυτής προχωρούν σε προσβολή της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Θυμίζουμε όμως ότι με βάση την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περιφέρειες Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ευρωπαϊκής ΠΓΕ «Μακεδονία» για κρασιά που παράγονται στα εδάφη τους.
Σε ό,τι αφορά τη δυναμική του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερους από 300 οινοποιούς. Η ΕΝΟΑΒΕ διατηρεί 34 μέλη, τα οποία καλύπτουν με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους το 90% της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ αυτών είναι οι οινοποιίες Κυρ Γιάννη, Μπουτάρη, Τσάνταλη, Γεροβασιλείου, ο Συνεταιρισμός Νάουσας, η Βιβλία Χώρα, το Κτήμα Άλφα, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, το Κτήμα Παυλίδη, το Κτήμα Πόρτο Καρράς.
Η σύσταση των συμβουλίων ζώνης
Η ΕΝΟΑΒΕ που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από τη σύστασή της, καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες προκλήσεις όπου μεταξύ αυτών είναι και η σύσταση των Συμβουλίων Ζώνης, όπου με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία η κάθε ζώνη παραγωγής θα μπορεί να αυτοδιαχειρίζεται θέματα που την απασχολούν, αίροντας με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. «Επί της ουσίας ο κανονισμός θα δίνει την δυνατότητα σε μία ζώνη όπως η ΠΟΠ Νάουσα να μεταβάλει διατάξεις του σχετικού φακέλου που σχετίζεται με την ονομασία προέλευσης και να τον αποστέλλει κατευθείαν προς έγκριση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να απαιτείται η παρεμβολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας αποτελεί κατ’ επέκταση η νομοθέτηση της Οδηγίας στην Ελλάδα», διευκρινίζει ο Στέλιος Μπουτάρης.
Οι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδα προχώρησαν πρόσφατα υπό την ευθύνη της Ένωσης, στη δημιουργία ενός wine hub στην οδό Ολυμπίου Διαμαντή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για την διενέργεια γευστικών δοκιμών, το οποίο λειτούργησε στις αρχές του έτους. Εκεί στεγάζονται και τα νέα γραφεία της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος. Η κίνηση προσφέρει την δυνατότητα των γευστικών δοκιμών στους επισκέπτες αλλά και την δυνατότητα παρουσιάσεων από οινοποιούς, λειτουργώντας επί της ουσίας ως εφαλτήριο για την ενίσχυση του οινοτουρισμού στην περιοχή.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή