Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η έλλειψη Παρατηρητηρίου για το ΠΓΕ «Μακεδονία» ταλαιπωρεί οινοποιούς

Άλυτο παραμένει έως και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που σχετίζεται με την ονομασία των κρασιών της Βορείου Ελλάδας και τη σύγχυση που προκαλείται στη διεθνή αγορά από το γεγονός ότι οι οινοποιοί της Βόρειας Μακεδονίας αναγράφουν στις ετικέτες των κρασιών τους την ονομασία «Macedonian Wine».

Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Προστασίας της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης «Μακεδονία» αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Στέλιος Μπουτάρης, στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης των κρασιών της Ένωσης. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει λύση στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας που λογικά θα λάβουν χώρα μετά τις εθνικές εκλογές στη χώρα μας», αναφέρει σχετικά ο κύριος Μπουτάρης. «Πρόκειται για τρίτη χώρα και αυτή τη στιγμή δεν δεσμεύεται από τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί την ονομασία αυτή σε πολλές χώρες εξαγωγών όπως η Πολωνία, στη Σλοβενία ή και αλλού που διαθέτουν τα κρασιά τους και εμείς προσπαθούμε να ελέγξουμε στο μέγεθος των δυνατοτήτων μας αυτή την πρακτική». Θα θυμίσουμε ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα «Μακεδονία» αποτελεί μεν συστατικό του ονόματος του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο αρκετοί παραγωγοί της χώρας αυτής προχωρούν σε προσβολή της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Θυμίζουμε όμως ότι με βάση την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περιφέρειες Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ευρωπαϊκής ΠΓΕ «Μακεδονία» για κρασιά που παράγονται στα εδάφη τους.

Σε ό,τι αφορά τη δυναμική του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή σε περισσότερους από 300 οινοποιούς. Η ΕΝΟΑΒΕ διατηρεί 34 μέλη, τα οποία καλύπτουν με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους το 90% της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ αυτών είναι οι οινοποιίες Κυρ Γιάννη, Μπουτάρη, Τσάνταλη, Γεροβασιλείου, ο Συνεταιρισμός Νάουσας, η Βιβλία Χώρα, το Κτήμα Άλφα, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, το Κτήμα Παυλίδη, το Κτήμα Πόρτο Καρράς.

Η σύσταση των συμβουλίων ζώνης

Η ΕΝΟΑΒΕ που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από τη σύστασή της, καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες προκλήσεις όπου μεταξύ αυτών είναι και η σύσταση των Συμβουλίων Ζώνης, όπου με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία η κάθε ζώνη παραγωγής θα μπορεί να αυτοδιαχειρίζεται θέματα που την απασχολούν, αίροντας με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. «Επί της ουσίας ο κανονισμός θα δίνει την δυνατότητα σε μία ζώνη όπως η ΠΟΠ Νάουσα να μεταβάλει διατάξεις του σχετικού φακέλου που σχετίζεται με την ονομασία προέλευσης και να τον αποστέλλει κατευθείαν προς έγκριση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να απαιτείται η παρεμβολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Προϋπόθεση για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας αποτελεί κατ’ επέκταση η νομοθέτηση της Οδηγίας στην Ελλάδα», διευκρινίζει ο Στέλιος Μπουτάρης.

Οι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδα προχώρησαν πρόσφατα υπό την ευθύνη της Ένωσης, στη δημιουργία ενός wine hub στην οδό Ολυμπίου Διαμαντή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για την διενέργεια γευστικών δοκιμών, το οποίο λειτούργησε στις αρχές του έτους. Εκεί στεγάζονται και τα νέα γραφεία της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος. Η κίνηση προσφέρει την δυνατότητα των γευστικών δοκιμών στους επισκέπτες αλλά και την δυνατότητα παρουσιάσεων από οινοποιούς, λειτουργώντας επί της ουσίας ως εφαλτήριο για την ενίσχυση του οινοτουρισμού στην περιοχή.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αναδεικνύοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά µιας πραγµατικά πολύπλευρης εγχώριας ποικιλίας, τα ροζέ από Ξινόµαυρο συναρπάζουν τον ουρανίσκο των απανταχού οινόφιλων.

REPORTS

Κρασιά τύπου orange, αρκετά αφρώδη, αλλά και ετικέτες χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τη νέα παγκόσμια οινική τάση, που, σιγά –...

REPORTS

Επιβλαβείς για την βιομηχανία οίνου είναι οι νέοι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ αναφορικά με την πώληση οργανικών κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ, προκαλώντας...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...