Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένας Σκωτσέζος κάνει «θαύματα» με Σεριφιώτικο και Φωκιανό

Για τον Edward Maitland-Makgill-Crichton η δημιουργία του οινοποιείου OuSyra είναι ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Με καταγωγή από τη Σκωτία, μεγάλωσε περνώντας τα καλοκαίρια του στη Σύρο.

Πριν λίγα χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Eillen Botsford Βελισσαροπούλου αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους οινοποιείο, το OuSyra Winery, και να μετακομίσουν μόνιμα στη Σύρο και συγκεκριμένα στο χωριό Χρούσα. Οι δύο πρώτες ετικέτες τους, το OuSyra Σεριφιώτικο και το OuSyra Φωκιανό, κέρδισαν αμέσως τις εντυπώσεις με το οινοποιείο να αυξάνει φέτος την παραγωγή του για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς.

«Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί το project μας. Είχαμε την τύχη να δουλεύουμε με μία ομάδα ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία και ενθουσιασμό, με την οποία συνεργαστήκαμε στενά για να υλοποιήσουμε τον στόχο, που θέσαμε πριν από τέσσερα χρόνια: Να φτιάξουμε εκλεκτά κρασιά από σπάνιες γηγενείς κυκλαδίτικες ποικιλίες. Εγώ και η σύζυγός μου η Eileen νιώθουμε ευτυχισμένοι, πλήρεις και προνομιούχοι που μπορούμε πλέον να αποκαλούμε τη Σύρο σπίτι μας. Γι’ αυτό επιλέξαμε για το οινοποιείο μας το όνομα OuSyra το οποίο στην γλώσσα των Φοινίκων, των πρώτων αποίκων του νησιού, σημαίνει «Ευτυχής» ή «Ικανοποιημένος», αναφέρει στο WT o Edward MMC.

Στο Οινοποιείο OuSyra κάνουν «θαύματα» με Σεριφιώτικο και Φωκιανό. «Αρχικά επιλέξαμε το Σεριφιώτικο καθώς αναπτύσσεται πολύ καλά στη Σύρο συγκριτικά με άλλες ποικιλίες. Την ίδια φιλοσοφία ακολουθήσαμε και όσον αφορά το Φωκιανό. Γνωρίζαμε ότι μπορούσαμε να παράγουμε ένα γοητευτικό ροζέ από αυτή την ποικιλία με φροντίδα και ακρίβεια στο οινοποιείο. Απολαμβάνουμε ένα φανταστικό κλίμα και έδαφος. Μπορεί να μην ευδοκιμούν όλες οι ποικιλίες στο συγκεκριμένο περιβάλλον, ωστόσο η ιστορία μας δείχνει ποιες είναι αυτές που έχουν καλύτερη εξέλιξη. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όλη την πείρα των προηγούμενων γενεών και να την παντρέψουμε με τις σύγχρονες βιολογικές πρακτικές και τη γεωργία ακριβείας», εξηγεί ο οινοποιός.

Πολύτιμοι συνεργάτες οι αμπελουργοί του νησιού 

Πολύτιμοι συνεργάτες για τον Edward και την Eileen είναι οι αμπελουργοί από τους οποίους προμηθεύονται σταφύλια, πέρα από αυτά που παράγουν οι ίδιοι. «Η σχέση που έχουμε με τους παραγωγούς είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν είναι εφικτό να δουλεύεις με τους πάντες, όταν όμως συναντάς έναν αμπελουργό που καταλαβαίνει τα κλήματά του αλλά και το πάθος μας να παίρνουμε το καλύτερο δυνατό κρασί από τα σταφύλια του, αυτό είναι το ιδανικό», αναφέρει ο ίδιος.

Το OuSyra αυξάνει την παραγωγή του για το 2020

Το αποτέλεσμα της δουλειά του Edward, της Eileen και του οινολόγου τους του, Σπύρου Ζουμπούλη, είναι δύο μοναδικές ετικέτες που ξεχώρισαν αμέσως στην ελληνική αγορά και όχι μόνο.

Οι ετικέτες αυτές είναι το ΟυΣύρα Σεριφιώτικο με μύτη διακριτική και αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, ροδάκινου, πράσινου μήλου και κυδωνιού πλαισιωμένα από mineral νύξεις. Και το ΟυΣύρα Φωκιανό με αρώματα κυδωνιού, λωτού, περγαμόντου, ροδάκινου, μπανάνας και διακριτικές νύξεις καραμέλας βουτύρου, που συνθέτουν ένα φινετσάτο μπουκέτο. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και ελαφρώς λιπαρή αίσθηση.

Η επιτυχία των κρασιών του Edward και της Eileen αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η παραγωγή του 2020 θα αυξηθεί σημαντικά συγκριτικά με τις 12.000 φιάλες τους 2019, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Όπως φαίνεται η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο COVID 19 δεν επηρέασε αρνητικά το οινοποιείο της Σύρου. «Σταθήκαμε τυχεροί καθώς προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε τα ταξίδια που είχαμε προγραμματίσει για την προώθηση των κρασιών μας πριν ξεκινήσει η καραντίνα. Αυτές οι δοκιμές έφεραν αρκετές παραγγελίες με αποτέλεσμα να πουλήσουμε όλα τα αποθέματά μας μέχρι το Πάσχα. Από την άλλη, η δουλειά στο οινοποιείο και τους αμπελώνες δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τον COVID 19. Στην πραγματικότητα αυτό που συνειδητοποίησαμε είναι το πόσο τυχεροί είμαστε που κάνουμε αυτή τη δουλειά. Επιπλέον, παρατηρήσαμε μια μεγάλη αύξηση της ζήτησης για τα κρασιά μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης στο σπίτι. Μάλλον ήπιαμε περισσότερο κατά την περίοδο του lock-down», επισημαίνει στο WT o Edward MMC.

Νέα ετικέτα από άλλη μία σπάνια κυκλαδίτικη ποικιλία

Όσον αφορά τα σχέδια του οινοποιείου για το μέλλον, αυτά είναι πολλά. «Σκοπεύομε να δημιουργήσουμε έναν χώρο εκδηλώσεων μέσα στους αμπελώνες μας, όπου οι επισκέπτες μας θα μπορούν να δοκιμάζουν τα κρασιά μας δίπλα στα κλήματα που τα παρήγαγαν. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει και θα ολοκληρώσουμε τη φύτευση στις νέες πεζούλες που δημιουργήσαμε στο βουνό τον περασμένο χειμώνα. Προχωράμε το σχέδιο μας για μια νέα ετικέτα από άλλη μία σπάνια κυκλαδίτικη ποικιλία για τη σοδειά του 2020. Το κρασί αυτής της νέας ετικέτας βρίσκεται στις δεξαμενές και έχουμε πολύ καλά δείγματα από αυτό. Τέλος, έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε με μία νέα οινοποιητική μέθοδο αυτή τη χρονιά, η οποία αποτελεί για εμάς μία ενδιαφέρουσα πρόκληση», καταλήγει ο ίδιος.

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεωρώ ότι ο παραγωγός έχει ευθύνη ακόµη και στο θέµα της διακίνησης του οίνου» θα πει αποφασιστικά ο Χρήστος Πανέρας, για να συµπληρώσει «δεν...

REPORTS

H πρόοδος που έχει συντελεστεί γύρω από το ελληνικό κρασί είναι αδιαµφισβήτητη, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη του κλάδου παραµένει...

REPORTS

Το διάσημο οινοποιείο Bodega Trivento από την Αργεντινή, πιστοποιημένο B Corp, ανακηρύχθηκε πρώτο σε πωλήσεις οίνων στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η αναγνώριση...

REPORTS

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» γυρίζει σελίδα και συνεχίζει, την ομολογουμένως λαμπρή πορεία της, με νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στο τιμόνι την οινολόγο Ελένη...