Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ποντάρει στο κρητικό κρασί η Ένωση Ηρακλείου με το υπερσύγχρονο οινοποιείο της

Το νέο οινοποιείο της στην Παλιανή Ηρακλείου εγκαινίασε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) την Κυριακή 29 Μαΐου σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση της δραστηριότητας της Ένωσης στην παραγωγή και ανάδειξης του κρητικού οίνου και στις ξένες αγορές.

του Ζήση Πανάγου

Η εκδήλωση των εγκαινίων του υπερσύγχρονου επισκέψιμου χώρου του οινοποιείου της Ένωσης Ηρακλείου που θα έχει μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της εμφιάλωσης πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των συνεταιρισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτών.

«Είναι ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο. Η δυναμικότητά του ξεπερνάει τους 7.000 τόνους. Έχει μια πλήρη καθετοποιημένη γραμμή τυποποίησης, εμφιάλωσης και παραλαβής, με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Κρήτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς.

Μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΕΑΣ Ηρακλείου κ. Σταύρου Γαβαλά, στα εγκαίνια βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς, ο οποίος και είχε την τιμή συμβολικά να εγκαινιάσει τις νέες εγκαταστάσεις.

Ο κ. Σατολιάς μίλησε με θερμά λόγια για την όλη προσπάθεια, η οποία δείχνει την δυναμικότητα των συνεταιριστικών σχημάτων, τα οποία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά με τα ποιοτικά προϊόντα τους, προς όφελος των παραγωγών τους. Τόνισε δε, ότι τα συνεταιριστικά σχήματα παρεμβαίνουν δυναμικά και το υγιές συνεταιριστικό κίνημα είναι παρών, ανασυντάσσεται και διεκδικεί το ηγετικό ρόλο στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

Στο περιθώριο των εγκαινίων, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, αποκάλυψε σε δηλώσεις του: «Ήδη συζητάμε με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού! Τα κρασιά μας έχουν ξεκινήσει σιγά-σιγά και μπαίνουν στην τοπική αγορά και έχουμε στο μέλλον στοχευμένες ενέργειες για την εξαγωγή τους». Παράλληλα, ο κ. Χιλετζάκης τόνισε, πως «η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, αυτή τη στιγμή, στο οινοποιείο της στην Παλιανή, έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί πάνω από 15.000 τόνους κρασιού. Αριθμεί πάνω από 40 εργαζόμενους στον συγκεκριμένο χώρο. Σήμερα (σ.σ. χθες) εγκαινιάζουμε και το επισκέψιμό μας οινοποιείο», όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η φιλοδοξία της ΕΑΣΗ είναι ο επισκέψιμος χώρος του οινοποιείου να γίνει ένας χώρος πολιτισμού που θα φιλοξενήσει δράσεις και εκδηλώσεις.

Όπως σημείωσε ο Σταύρος Γαβαλάς, στο οινοποιείο θα πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις, όπως για παράδειγμα κάποιες δοκιμές, σεμινάρια, εκδηλώσεις… «Είναι ένας χώρος πολιτισμού», σημείωσε. Όπως ξεκαθάρισαν τα συνεταιριστικά στελέχη, θα μπορεί ένας πολίτης να πηγαίνει στο οινοποιείο, και συγκεκριμένα στον επισκέψιμο χώρο του, και να δοκιμάζει τα εξαιρετικά και βραβευμένα κρασιά σε έναν υπέροχο χώρο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου...

REPORTS

Στα 45,6 δισ. ευρώ ακολουθώντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ανήλθε η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού το 2024 σύμφωνα με νέα έρευνα. Βασικός παράγοντας αυτής της...