Οι νικητές αποκαλύφθηκαν σε μια ειδική τελετή στη Στοκχόλμη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, γιορτάζοντας τις μεγαλύτερες λίστες κρασιών στον κόσμο και τις ομάδες πίσω από αυτές.
Το Alchemist, ένα δανέζικο εστιατόριο που έχει δύο αστέρια Michelin, κέρδισε το Grand Prix για την Καλύτερη Μεγάλη Λίστα Κρασιών.
Αυτή η κατηγορία εστιάζει σε λίστες με περισσότερα από 600 κρασιά. Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, με τους Core by Clare Smyth στο Λονδίνο και τον Momofuku Ko στη Νέα Υόρκη, αλλά το Alchemist βγήκε στην κορυφή.
Η διευθύντρια κρασιού Nina Højgaard Jensen επαίνεσε τη σκληρή δουλειά του προσωπικού και ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή για την αναγνώριση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Jensen ήταν μέρος της κριτικής επιτροπής, μαζί με τέσσερις άλλους κορυφαίους σομελιέ από όλο τον κόσμο, Paz Levinson, Reeze Choi, Pascaline Lepeltier and Ronan Sayburn MS, αλλά φυσικά δεν συμμετείχε στην κρίση αυτής της κατηγορίας.
Ο Lepeltier σημείωσε ότι: «Καθώς ο κόσμος του κρασιού συνεχίζει να επεκτείνεται σε νέες περιοχές και ενσαρκώσεις, και καθώς τα εμβληματικά μπουκάλια γίνονται πιο σπάνια και απρόσιτα, μπορείτε μόνο να χαιρετίσετε τη φανταστική δουλειά που έγινε στο Alchemist για να προσφέρετε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ικανό να συγκεντρώσει ένα τέτοιο εύρος και το βάθος των αναφορών.
«Από την ανερχόμενη μέχρι την επιτομή του κλασικισμού, από τη σαμπάνια στην Καλιφόρνια μέχρι τη Μαδέρα, ο λάτρης του κρασιού μπορεί να νιώσει την οξεία γνώση και το πραγματικό πάθος πίσω από κάθε επιλογή, καθιστώντας αυτή τη λίστα βαθιά εστιασμένη και εξαιρετικά δυναμική.
«Μια ειδική αναφορά στη δίκαιη τιμολόγηση. Μπράβο στην ομάδα του Alchemist που δημιούργησε σε τόσο λίγο χρόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα υψηλού επιπέδου.»
Το Trivet στο Λονδίνο κέρδισε το βραβείο Best Medium Wine List (200-600 καταχωρίσεις).
Ο συνιδιοκτήτης Isa Bal, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια ως επικεφαλής σομελιέ στο εστιατόριο The Fat Duck Heston Blumenthal με τρία αστέρια Michelin στο Bray της Αγγλίας, δήλωσε: «Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία για να τονίσουμε τη σημασία του κρασιού στον κόσμο της γαστρονομίας, το οποίο έχει αγνοηθεί εδώ και καιρό».
Δύο εστιατόρια το Babette στη Στοκχόλμη και το εστιατόριο St. Barts στο Λονδίνο μοιράστηκαν το βραβείο για την καλύτερη σύντομη λίστα (λιγότερες από 200 καταχωρίσεις).
Κατά τα άλλα, το Prism στο Βερολίνο κέρδισε το βραβείο Best By The Glass List. «Για να έχετε μια τόσο εκτενή λίστα κρασιών προς το ποτήρι, πρέπει να είστε λίγο τρελοί, αλλά όλα έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα και την απομάκρυνση του φόβου από τους καλεσμένους», είπε ο σομελιέ Jacqueline Lorenz.
«Με τη λεβέντικη περιστροφή μας, προσπαθούμε να παρουσιάσουμε μια οινοπαραγωγική περιοχή που δεν είναι πραγματικά στο ραντάρ όλων».
Ο Sayburn το χαρακτήρισε «καλά επιλεγμένη και πολύ διαφορετική γκάμα κρασιών σε ποτήρι», προσθέτοντας ότι «κάτι για όλους μπορεί να βρεθεί εδώ και επίσης λογικές προσαυξήσεις».
Παράλληλα, η Haoma στην Μπανγκόκ και η ËLGR στο Κέιπ Τάουν ήταν οι από κοινού νικητές του βραβείου για τη βιώσιμη λίστα κρασιών. Το βραβείο της Καλύτερης Λίστας Αφρωδών Οίνων πήγε στο Blue Hills στο Stone Barns, το οποίο βρίσκεται σε μια μεγάλη βιοδυναμική φάρμα στη Νέα Υόρκη.
Ο επικεφαλής σομελιέ Daniel Congbalay δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που κερδίσαμε αυτό το βραβείο. Η λίστα κρασιών μας επικεντρωνόταν πάντα στα αφρώδη, πρώτα και κύρια στους καλλιεργητές, επομένως αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που κρατάμε το κελάρι που κάνουμε.»
Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε το La Salut στο Redfern της Αυστραλίας, το οποίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη συλλογή ισπανικών κρασιών.
Τέλος, ένα επιπλέον βραβείο για την Καλύτερη Αυστριακή Λίστα Κρασιών δόθηκε στον Wallsé στη Νέα Υόρκη.
ΠΗΓΗ: decanter.com