Η θεομηνία στη Βραζιλία έχει καταστρέψει σπίτια, δρόμους και γέφυρες, με το λασπώδες νερό να φτάνει σε ορισμένες περιοχές μέχρι ακόμα και τις στέγες των σπιτιών, θυμίζοντας την κακοκαιρία Daniel, που έπληξε την Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Βραζιλίας δεν έχει σημειωθεί τέτοια ποσότητα βροχής σε μία μόνο τοποθεσία», δήλωσε ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Φέτος, οι επιπτώσεις του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο ήταν ιδιαίτερα σοβαρές στη Νότια Αμερική, επιδεινώνοντας τα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός πολιτεία της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90% της συνολικής παραγωγής. Η πολιτεία βρίσκεται στο νότιο άκρο της χώρας, συνορεύοντας με την Ουρουγουάη και την Αργεντινή.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναδεικνύουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των πλημμυρών στη Serra Gaúcha, η οποία αντιμετώπισε υπερχείλιση ποταμών και κατολισθήσεις. Άλλα δείχνουν και δρόμους της πόλης να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια στο Nova Prata, έναν δήμο στην καρδιά της περιοχής Serra Gaúcha. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση των ζημιών στη γεωργική βιομηχανία της περιοχής, αλλά οι παραγωγοί σόγιας αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλες απώλειες.
Το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ βρίσκεται σε ένα μοναδικό γεωγραφικό σημείο μεταξύ τροπικής και πολικής ατμόσφαιρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων και ξηρασίας. Οι τοπικοί επιστήμονες λένε ότι η κλιματική κρίση έχει εντείνει αυτά τα μοτίβα.
Σύμφωνα με την Karina Lima, υποψήφια διδάκτωρ κλιματολογίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Sul «Τα μοντέλα έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ θα συνεχίσει να βλέπει αύξηση της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης και των ακραίων βροχοπτώσεων, δηλαδή πιο συγκεντρωμένες και έντονες βροχοπτώσεις». Η Γεωλογική Υπηρεσία της Βραζιλίας επιβεβαίωσε ότι οι εν λόγω πλημμύρες στην πολιτεία έχουν ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1941. Σύμφωνα με την υπηρεσία, τα επίπεδα των υδάτων σε ορισμένες πόλεις βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη των καταγραφών πριν από σχεδόν 150 χρόνια.