Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι διαδρομές του κρασιού μέχρι την εμφιάλωση και τα κριτήρια της ταυτότητας

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να γίνουν είναι πολλά και, αν µάλιστα δεν γίνουν στη ώρα τους, το οικοδόµηµα κινδυνεύει.

Σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη της Stochasis, το 2022, σε σχέση µε το 2021, η µέση τιµή των εισαγόµενων κρασιών στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση κατά 39,7%, φτάνοντας τα 4,1 ευρώ το λίτρο, όταν η µέση τιµή των εξαγόµενων κρασιών αυξήθηκε µόνο κατά 9,22% και ανήλθε στα 3,31 ευρώ ανά κιλό. Σηµειωτέον ότι ήταν η πρώτη χρονιά στην εξεταζόµενη δεκαετία, όπου η µέση τιµή των εισαγωγών ήταν µεγαλύτερη από τη µέση τιµή των εξαγωγών. Να αναφερθεί ακόµα ότι το 2022 οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 14,1% των παραγόµενων ελληνικών κρασιών.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν πολλές αναγνώσεις, ωστόσο αυτό που αντιλαµβάνεται κανείς µε την πρώτη µατιά είναι ότι το ελληνικό κρασί δεν έχει κατοχυρώσει επαρκώς τη θέση του στη διεθνή αγορά, ενώ, την ίδια στιγµή, το ισχυρό τουριστικό ρεύµα που κατακλύζει τη χώρα δεν είναι βέβαιο ότι προσανατολίζεται µε «κλειστά µάτια» σε εγχώριες ετικέτες. Εξ ου και η διεύρυνση των εισαγωγών, όπως και η περαιτέρω αύξηση της τιµής των εισαγόµενων.

Αυτό που κυρίως λείπει από το ελληνικό κρασί είναι η ταυτότητα. Η περαιτέρω ισχυροποίηση της ταυτότητας σηµαίνει ότι κάθε ετικέτα οφείλει να δηλώνει αυτό που είναι και ταυτόχρονα να έχει την υποχρέωση να αποδεικνύει αυτό που δηλώνει. Αρκεί να αναφερθεί ότι ο νοµικός κυκεώνας που διέπει το ελληνικό κρασί σε ορισµένες περιπτώσεις υποχρεώνει τα οινοποιεία να µη δηλώνουν την πραγµατική ταυτότητα του περιεχοµένου της φιάλης, µε την αιτιολογία ότι έτσι περιφρουρείται η φήµη κάποιων ποικιλιών µε αναφορά σε συγκεκριµένες ζώνεες (ΠΟΠ – ΠΓΕ). Ποικιλίες για τις οποίες η καλλιέργεια επιτρέπεται σε πολλές περιοχές της χώρας, δεν πρέπει όµως να αναγράφονται στη φιάλη.

Την ίδια στιγµή, βέβαια, αυτό που γίνεται µε τη µεταφορά σταφυλιών από εκτός ζώνης παραγωγή για εντός ζώνης οινοποίηση προϊόντος (ΠΟΠ) ή ακόµα και µε την απευθείας οινοποίηση προίόντος (ΠΟΠ) σε εκτός ζώνης περιοχές ακόµα και µε πρώτη ύλη που παράγεται εκτός ζώνης, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει. Όχι µόνο τις αρµόδιες αρχές αλλά και όλους τους συνεπείς συντελεστές του κλάδου.

Είναι καιρός πλέον και το θέµα των αδειών φύτευσης να ξεκαθαρίσει και η ταξινόµηση των ποικιλιών να απλουστευθεί και ο έλεγχος ως προς την ταυτότητα των κρασιών να εξασφαλίζει τη γνησιότητά τους. Ήδη έχουµε αργήσει πολύ.

To  εξώφυλλο του WineTrails που κυκλοφορεί Σάββατο 27 Απριλίου μαζί με την Agrenda 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2024 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης για ένταξη στα προγράμματα οίνου για την περίοδο 2024-25, στο πλαίσιο του...

REPORTS

Λίγοι άνθρωποι που περνούν απ’ αυτόν τον κόσµο, έχουν αγγίξει τις ψυχές των ανθρώπων όσο ο Γιάννης Μπουτάρης. Ζούσε τη ζωή και ταυτόχρονα ήταν...

REPORTS

Στο ύψος των 1.519.667 hl καταγράφηκαν με 31/7/2024 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...

REPORTS

Να ενταθούν οι έλεγχοι και να παταχθεί η αισχροκέρδεια, η παραοικονομία και η παραπλάνηση του καταναλωτή από τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων οίνων , ζητούν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...