Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

To νέο οινικό βήμα της Ιωάννας Τσιλιλή ευδοκιμεί στο terroir των Μετεώρων

Το νέο της προσωπικό οινολογικό εγχείρημα κάνει πράξη η οινολόγος Ιωάννα Τσιλιλή, δημιουργώντας το κτήμα Tsililis Terres με ποικιλίες που ευδοκιμούν στο terroir των Μετεώρων, το οποίο γνωρίζει η ίδια σε όλες του τις εκφάνσεις, λόγω του πρότερου παραγωγικού της βίου στο κτήμα Θεόπετρα.

του Γιώργου Λαμπίρη

Εκτός από τις τρεις που ήδη έχει κυκλοφορήσει, πρόθεσή της είναι να παρουσιάσει και αφρώδη κρασιά, στα οποία ειδικεύεται. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται το κτήμα να προχωρήσει στην παραγωγή αποσταγμάτων, με στόχο όπως λέει η ίδια «να παρουσιάσουμε ένα αφήγημα που σχετίζεται με τον σεβασμό των συνεργατών μας, την βιώσιμη παραγωγική διαδικασία, ενώ θα μπορεί να αφήσει και το δικό του αποτύπωμα στον οινικό χάρτη».

Στα σκαριά η κατασκευή νέου οινοποιείου

Όπως λέει η οινολόγος, το βασικό συστατικό της κουλτούρας που πρεσβεύει το νέο βήμα που υλοποιεί, είναι ότι βασίζεται σε κρασιά περιορισμένης παραγωγής και υψηλής συμπύκνωσης, ικανά να αποτυπώσουν κατά το βέλτιστο δυνατόν τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Η προσπάθεια ξεκίνησε σε συνεργασία με φιλικό οινοποιείο και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του ιδιόκτητου οινοποιείου της Ιωάννας Τσιλιλή στην Σαρακίνα Μετεώρων. «Επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε τις ελληνικές και τοπικές ποικιλίες όπως η σπάνια λημνιώνα, το ξινόμαυρο, το ασύρτικο και η μαλαγουζιά. Η παραγωγή γίνεται στα κτήματα που έχω στην ιδιοκτησία μου, από τα οποία παράγονται βιολογικά σταφύλια γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας και τις πλαγιές των Μετεώρων».

Οι ετικέτες που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά έως σήμερα είναι το λευκό βιολογικό κρασί Edenia Bella από τις ποικιλίες ασύρτικο και μαλαγουζιά, το ροζέ βιολογικό Edenia Fuxia που παράγεται από λημνιώνα και syrah και το IΩ ροζέ από ξινόμαυρο, λιμνιώνα και syrah. Η συνολική παραγωγή του κτήματος Tsililis Terres ανέρχεται σε περίπου 25.000 φιάλες συμπεριλαμβανομένης της ερυθρής λημνιώνας που θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι αποδόσεις στον αμπελώνα σύμφωνα με την Ιωάννα Τσιλιλή, είναι περιορισμένες και κυμαίνονται μεταξύ 400 και 500 κιλών ανά στρέμμα.

«Επιθυμία μου εκτός από το να δημιουργώ ποιοτικά και πυκνά κρασιά, σε μικρή παραγωγή και με σεβασμό στο σπάνιο terroir των Μετεώρων, όπου το έδαφος είναι σχιστολιθικό, πάνω στο οποίο εμφανίζεται ένα στρώμα ασβεστόλιθου και λεπτού γκρι αργίλου. Επομένως το έδαφος είναι ιδανικό για συμπυκνωμένα κρασιά λευκά, ροζέ και ερυθρά. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με επιρροή με βόρειους ανέμους από την Πίνδο και τον Κόζιακα, ενώ το ευρύτερο μικροκλίμα διαμορφώνουν ο Λυθαίος αλλά και ο Πηνειός ποταμός, που συμβάλουν στην δημιουργία κρασιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα», εξηγεί η Ιωάννα Τσιλιλή.

Σε ό,τι αφορά το οινοποιείο που θεμελιώνεται αυτή την περίοδο, η ίδια αναφέρει ότι θα κινείται προς την φιλοσοφία παραγωγής βιοδυναμικών κρασιών χωρίς τη χρήση πολλών αντλιών και χωρίς καταπόνηση της πρώτης ύλης. «Το οινοποιείο που δημιουργούμε θα διαθέτει επισκέψιμους χώρους, ενώ θα σέβεται την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τις κατάλληλες υποδομές που απαιτούνται σε αυτή την περίπτωση».

 

Ιδιαίτερα ικανοοιητικό ποιοτικά και ποσοτικά μέχρι στιγμής το 2022

Για την φετινή παραγωγική χρονιά και την απόδοση στα αμπέλια, η Ιωάννα Τσιλιλή, εκτιμά ότι το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά. «Φέτος δεν είχαμε παγετούς, καταστροφικές βροχές ή καύσωνα, με αποτέλεσμα να διανύουμε μία ομαλή χρονιά με πολύ καλή ποιότητα τόσο στα ερυθρά όσο και στα λευκά κρασιά».

Τα κρασιά του κτίματος Tsililis Terres ήδη εξάγονται στο εξωτερικό παρά το σύντομο διάστημα παρουσίας τους στην αγορά. Οι χώρες υποδοχής τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Σε ό,τι αφορά τα σημεία διάθεσης των τριών ετικετών, ήδη έχουν λάβει θέσει σε εστιατόρια, κάβες, wine bars, με τα τελευταία όπως λέει η κυρία Τσιλιλή να συντελούν στην επιμόρφωση του κοινού ως προς την κατανάλωση αλκοόλ και ιδίως του κρασιού.

 

Το κτήμα Tsililis Terres

Στρεμματικές αποδόσεις: 400-500 κιλά σταφυλιού/στρέμμα

Συνολική παραγωγή: 25.000 φιάλες

Ετικέτες: 3 (επίκειται η κυκλοφορία ερυθρής λημνιώνας)

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οδηγίες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου που διέπει τους διήμερους αποσταγματοποιούς εξέδωσε η ΑΑΔΕ σε συνέχεια της θεσμικής παρέμβασης που ψηφίστηκε στη Βουλή...

REPORTS

Συμπαρασύροντας την παράδοση έξι γενεών στην αμπελουργία και το κρασί, ο 33χρονος σήμερα Μιχάλης Αθανασίου, ξεκίνησε το δικό του φερώνυμο οινοποιείο το 2007, όντας...

REPORTS

Τις τιμές ανά ποικιλία σταφυλιών εσοδείας 2022, ανακοίνωσε η Ένωση Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία έναρξης παραλαβής θα ανακοινωθεί με νεώτερο Δελτίο Τύπου. Ας...

REPORTS

Με φρέσκιες και γήινες μυρωδιές, το Sauvignon Blanc διακρίνεται ανάμεσα στις λευκές ποικιλίες κρασιού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με προέλευση από την κοιλάδα του Λίγηρα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.