Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υπεροχή Chenin Blanc έναντι Chardonnay στις υψηλές θερμοκρασίες

Την άποψη ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες θα φέρουν την ανερχόμενη ποικιλία  Chenin Blanc σε σημείο να ανταγωνίζεται τα Chardonnay, αλλά και τα Sauvignon, εξέφρασε στην πλατφόρμα του drinks business, ο master of wine, Patrick Schmitt.

Παρότι η ποικιλία Chenin Blanc δεν έχει την διεθνή αναγνώριση του Chardonnay ή του Sauvignon Blanc, δεν παύει να αποτελεί μια αρκετά γευστική, αλλά και βιώσιμη εναλλακτική για τα όλο και πιο ακριβά κρασιά της Βουργουνδίας.  Μάλιστα, ο Tom Asworth από την εμπορική εταιρεία κρασιών Yapp Brothers αναφέρει στο drinks business ότι οι κορυφαίοι οίνοι από chenin blanc είναι τουλάχιστον ισάξιοι με τα καλά κρασιά της Βουργουνδίας.

Τα κρασιά που προέρχονται από την ποικιλία Chenin χαρακτηρίζονται για την έντονη οξύτητα που αφήνουν στο τέλος, γεγονός που εν πολλοίς είναι αυτό που έχει στερήσει από την ποικιλία την ευρεία αναγνώριση, όμως η διαρκώς αυξανόμενη θερμοκρασία σιγά σιγά μετριάζει αυτό το πρόβλημα, ειδικά στην κοιλάδα του Λίγηρα, όπου τα chenin φαίνονται να είναι οι μεγάλοι «κερδισμένο» της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας την γεμάτη γεύση τους, χωρίς, όμως, αυτή να είναι τόσο έντονη.

Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες Chenin Blanc στην Γαλλία αυξάνονται, χάρη και στην ευελιξία της ποικιλίας, από την οποία παράγονται παραδοσιακά αφρώδη κρασιά, με το μέλλον της να φαντάζει ευοίωνο χάρη στην ικανότητα της να παράγει τραγανά, ξηρά κρασιά είτε εμφιαλωμένα είτε όχι, ακόμα και εν μέσω ενός θερμαινόμενου κλίματος.

Δεν «κινδυνεύει» μόνο το Chardonnay, όμως, από την άνοδο των Chenin Blanc, αφού στην περιοχή του Λίγηρα, η ανερχόμενη ποικιλία λευκών σταφυλιών κοντράρει στα ίσα το Sauvignon.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris εστιάζει περαιτέρω στα μη αλκοολούχα ποτά και στα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ για το 2025. Ενώ, ταυτόχρονα αναμένει αύξηση...

REPORTS

Πόσο καιρό μπορείτε να διατηρήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί; Μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι, τίθεται συχνά το ερώτημα για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί χωρίς...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA) και ο...

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Καθορίστηκε με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων βάσει της νέας ΚΑΠ με στόχο...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Η εγκατάλειψη του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζεται, η επιδοτούμενη εκρίζωση της ΕΕ θα τον αποτελειώσει.Αυτή είναι η απάντηση στις συστάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, των...