Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

O οινοτουρισμός της Ευρώπης επενδύει στους ντόπιους ταξιδιώτες

Στις εγχώριες «δυνάμεις» φαίνεται πως στρέφεται ο οινοτουρισμός σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες στην τουριστική κίνηση ξένων επισκεπτών, που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας. Με ειδικές καμπάνιες οι συλλογικοί φορείς διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών προσκαλούν τους ντόπιους να πουν «ναι» στο είδος του τουρισμού που εστιάζει στην παραδοσιακή κουζίνα και τους ντόπιους παραγωγούς τροφίμων και ποτών.

«All aboard for Wine» λέει η Αυστρία

Το Συμβούλιο Οινικού Marketing της Αυστρίας έχει λανσάρει για το 2020 καμπάνια με την οποία παροτρύνει  «staycationers»  να επισκεφθούν τους αμπελώνες και τα οινοποιεία της χώρας. Ο όρος «staycationer» προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων stay και vacation, και χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα νέο τύπο τουρίστα, ο οποίος μπορεί να επισκέπτεται διάφορα σημεία ενδιαφέροντος αλλά κάθε βράδυ, ή σχεδόν κάθε βράδυ, επιστρέφει στο σπίτι του.

Το Austrian Wine δημιούργησε ένα νέο website, με την ονομασία «All aboard for Wine» στο οποίο παρουσιάζονται διακεκριμένα οινοποιεία καθώς και οι οινοτουριστικές τους προσφορές. Στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι να εξασφαλίσει εισροές ντόπιων τουριστών, που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες στις ροές ξένων τουριστών, που επέφερε η υγειονομική κρίση και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gallup, περίπου το 60% των Αυστριακών που έκανε φέτος το καλοκαίρι διακοπές επέλεξε κάποιον προορισμό εντός των  συνόρων.

Το Γραφείο Τουρισμού της Αυστρίας, επίσης, με δική του έρευνα αποκάλυψε ότι περίπου το 30% των εγχώριων τουριστών έδειχνε ενδιαφέρον για το φαγητό. Ωστόσο, μόλις το 4-5% εξ αυτών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν  ως «επικούρειοι» (epicureans). Ο συγκεκριμένος τύπος ταξιδευτή επιλέγει να αφήσει στην άκρη τις συνήθειές του για να αφιερώσει τις διακοπές του στην τοπική κουζίνα ή το παραγόμενο σε μία περιοχή κρασί. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού τουρισμού, οι επονομαζόμενοι «επικούρειοι», όπως φαίνεται, ξοδεύουν 50% περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ομάδα, γεγονός που τους καθιστά ένα άξιο λόγου κοινό-στόχο.

Ο ιστότοπος του Austrian Wine παρουσιάζει 1.800 κτήματα και τα διάφορα προγράμματα τους, τα οποία περιλαμβάνουν opening dates, επιλογές διαμονής, προσφορές πώλησης προϊόντων στο οινοποιείο και οινικά events σε σημαντικές αμπελουργικές περιοχές. Τα events αυτά μπορεί να αφορούν ξεναγήσεις σε κελάρια ή πεζοπορίες σε αμπελώνες, βόλτες με ποδήλατα και πικ-νικ ακόμα και μουσικές συναυλίες.

Οι οινοποιοί ενθαρρύνονται να καταγράψουν τα πλάνα τους για μελλοντικές εκδηλώσεις στην ιστοσελίδα. Επιπλέον, το Συμβούλιο Οινικού Marketing της Αυστρίας έχει αναλάβει να προωθήσει τα παραπάνω events σε τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Ένωση Εμπορίου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών (Wine and Spirit Trade Association) σχεδίασε και προώθησε έναν ψηφιακό διαδραστικό χάρτη, ο οποίος δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους Βρετανούς να ανακαλύψουν αμπελώνες, οινοποιεία και αποστακτήρια κοντά στον τόπο διαμονής τους που προσφέρουν ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και χώρους εστίασης και διαμονής εντός των εγκαταστάσεών τους. Ο συγκεκριμένος χάρτης περιλαμβάνει περισσότερα από 50 σημεία ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, κλικάροντας πάνω στο χάρτη το εικονίδιο με το «σταφύλι» ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με του βρετανικούς αμπελώνες, που σκοπεύει να επισκεφθεί.

Η chief executive του WSTA, Miles Beale, ανέφερε: «Η πανδημία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να επιλέξουν την απόλαυση του “staycation” κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιρού. Ο διαδραστικός χάρτης του Wine and Spirit Trade Association έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ανακαλύψουν νέες μοναδικές οινικές εμπειρίες δίπλα στον πόρτα τους».

Με πληροφορίες από το The Drink Business και του The Spirit Business

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...