Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Oινοτουρισμό όπως της Τοσκάνης το masterplan για τα χωριά του λιγνίτη

Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας με αναβάθμιση ιδιωτικών μονάδων παραγωγής και δημιουργία καταλυμάτων σε υπάρχοντα και νέα οινοποιία περιλαμβάνει το masterplan μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας για την περίοδο 2021-2027.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan), που βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 10 Νοεμβρίου (opengov.gr), εδράζεται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης (καθαρή ενέργεια, βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός, τεχνολογία και εκπαίδευση), που εναρμονίζονται με τους στόχους πολιτικής της Ε.Ε. για μία εξυπνότερη, πιο πράσινη, πιο συνδεδεμένη και πιο κοινωνική Ευρώπη. Στόχος στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης. Εκτιμώνται περίπου 2.500 συνολικές θέσεις εργασίας έως το 2023.

Αναμφίβολα, η Δ. Μακεδονία κατατάσσεται στα κύρια κέντρα παραγωγής οίνου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το Αμύνταιο κατατάσσεται ανάμεσα στις κυριότερες ζώνες ΠΟΠ κρασιού στη χώρα, διαθέτοντας ποικιλίες διεθνούς φήμης, διαθέτοντας παράλληλα φημισμένα οινοποιία. Όλα τα οινοποιία είναι επισκέψιμα, όμως δεν φαίνεται να διαθέτουν καταλύματα για τη διαμονή των επισκεπτών. Εκτιμάται ότι τα οινοποιία της περιοχής υποδέχονται  περίπου 19 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο. Επενδύσεις σε εγκαταστάσεις καταλυμάτων στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το προφίλ της περιοχής και των τοπικών προϊόντων της.

Με βάση εξάλλου και την εξατομίκευση των εγγενών πλεονεκτημάτων της περιοχής ο  οινοτουρισμός φέρει έως και διπλάσια κατανάλωση από το μέσο επισκέπτη στη Δ. Μακεδονία καθώς υπολογίζεται ότι: Η μέση κατανάλωση ανά επισκέπτη στη Δ. Μακεδονία είναι περίπου 250 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση δαπάνη ενός επισκέπτη οινοτουρισμού είναι έως περίπου 500 ευρώ.

Εμβληματική επένδυση σε οινοποιεία

Το masterplan για την ανάπτυξη οικοσυστήματος οινικού τουρισμού α λα Βόρεια Ιταλία, αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην οινοπαραγωγή, με την συνολική επένδυση να εκτιμάται σε 20-25 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε 2 έτη έως το 2025, δημιουργώντας έως περίπου 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 300 κατά τη λειτουργία.

Στόχος, η αναβάθμιση του brand της περιοχής και η προσέλκυση ευκατάστατου τουρισμού αλλά και η δημιουργία εξαγωγικής δυναμικής από την ανάδειξη τοπικών προϊόντων.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Ενθαρρυντικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το α’ εξάμηνο του 2024, με την οινοποιία να αυξάνει τον κύκλο εργασιών...