Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Oινοτουρισμό όπως της Τοσκάνης το masterplan για τα χωριά του λιγνίτη

Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας με αναβάθμιση ιδιωτικών μονάδων παραγωγής και δημιουργία καταλυμάτων σε υπάρχοντα και νέα οινοποιία περιλαμβάνει το masterplan μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας για την περίοδο 2021-2027.

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (masterplan), που βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 10 Νοεμβρίου (opengov.gr), εδράζεται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης (καθαρή ενέργεια, βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός, τεχνολογία και εκπαίδευση), που εναρμονίζονται με τους στόχους πολιτικής της Ε.Ε. για μία εξυπνότερη, πιο πράσινη, πιο συνδεδεμένη και πιο κοινωνική Ευρώπη. Στόχος στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα υπερκαλύψουν αυτές που θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης. Εκτιμώνται περίπου 2.500 συνολικές θέσεις εργασίας έως το 2023.

Αναμφίβολα, η Δ. Μακεδονία κατατάσσεται στα κύρια κέντρα παραγωγής οίνου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το Αμύνταιο κατατάσσεται ανάμεσα στις κυριότερες ζώνες ΠΟΠ κρασιού στη χώρα, διαθέτοντας ποικιλίες διεθνούς φήμης, διαθέτοντας παράλληλα φημισμένα οινοποιία. Όλα τα οινοποιία είναι επισκέψιμα, όμως δεν φαίνεται να διαθέτουν καταλύματα για τη διαμονή των επισκεπτών. Εκτιμάται ότι τα οινοποιία της περιοχής υποδέχονται  περίπου 19 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο. Επενδύσεις σε εγκαταστάσεις καταλυμάτων στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το προφίλ της περιοχής και των τοπικών προϊόντων της.

Με βάση εξάλλου και την εξατομίκευση των εγγενών πλεονεκτημάτων της περιοχής ο  οινοτουρισμός φέρει έως και διπλάσια κατανάλωση από το μέσο επισκέπτη στη Δ. Μακεδονία καθώς υπολογίζεται ότι: Η μέση κατανάλωση ανά επισκέπτη στη Δ. Μακεδονία είναι περίπου 250 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση δαπάνη ενός επισκέπτη οινοτουρισμού είναι έως περίπου 500 ευρώ.

Εμβληματική επένδυση σε οινοποιεία

Το masterplan για την ανάπτυξη οικοσυστήματος οινικού τουρισμού α λα Βόρεια Ιταλία, αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην οινοπαραγωγή, με την συνολική επένδυση να εκτιμάται σε 20-25 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε 2 έτη έως το 2025, δημιουργώντας έως περίπου 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 300 κατά τη λειτουργία.

Στόχος, η αναβάθμιση του brand της περιοχής και η προσέλκυση ευκατάστατου τουρισμού αλλά και η δημιουργία εξαγωγικής δυναμικής από την ανάδειξη τοπικών προϊόντων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Αυστραλία υφίσταται μια σημαντική μεταμόρφωση της οινοβιομηχανίας της, απομακρυνόμενη από τις προκλήσεις του παρελθόντος και εστιάζοντας σε νέες αγορές. Ιστορικά συνδεδεμένη με κρασιά...

REPORTS

Η διεθνής εμπορική έκθεση Prowein δημοσίευσε την επιχειρηματική της έκθεση για το 2025, επισημαίνοντας τις οικονομικές προκλήσεις και τη μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά ως τα...

REPORTS

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό OENO One εξετάζει πώς η ωριμότητα των σταφυλιών και ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζουν τη χημική...

REPORTS

Σε μια μελέτη που γεφυρώνει τους κόσμους της επαγγελματικής κριτικής κρασιού και της κοινής γνώμης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge παρείχαν μια συναρπαστική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Το Κτήµα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αµπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, µια κοµβική περίοδος που συµπίπτει µε το ξεκίνηµα του αµπελώνα...