Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τιμητική έκδοση «Οινάνθη», για την Σταυρούλα Κουράκου

Ένα ευχαριστώ, όσο μεγάλο και να είναι, μοιάζει λίγο για μια γυναίκα που υπηρετησε για μισό αιώνα το ελληνικό κρασί στα διεθνή κέντρα αποφάσεων με κύρος, επιστημονική κατάρτιση και αποφασιστικότητα. Ο λόγος φυσικά για την Σταυρούλα Κουράκου.

Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης, 28 οινοποιεία και συνεταιριστικοί φορείς ανέλαβαν μαζί την πρωτοβουλία χορήγησης της τιμητικής έκδοσης “Οινάνθη”: Μια συλλογή από 50 κείμενα από το αρχείο της Σταυρούλας Κουράκου, μια περιήγηση στην πολύτιμη εργογραφία της μεγάλης κυρίας του ελληνικού κρασιού, με έναν συμβολικό τίτλο που παραπέμπει στα “εύοσμα άνθη της άγριας αμπέλου”.

Μαζί με το βιβλίο των εκδόσεων Φοίνικας, συστήνουν στο κοινό ανεπιφύλακτα να ακολουθήσουν και τη σελίδα Οινάνθη στο Facebook, με πρωτότυπο εικονογραφικό υλικό και μικρές ιστορίες από το μεγάλο έργο της Σταυρούλας Κουράκου.

H επίσημη παρουσίαση της έκδοσης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα  30/1/2023 στις 18:00-19:00 (Αίθουσα Royal), στο Ξενοδ. Μεγάλη Βρετάννια, στο πλαίσιο των «ΒορΟινών της Αθήνας».

Η Σταυρούλα Κουρκάκου, μέσα από την έρευνα και μελέτη της αρχαίας γραμματείας αλλά και της συνακόλουθης λατινικής και βυζαντινής, ερμηνεύσει πληθώρα αμπελοοινικών θεμάτων συνεισφέροντας στην γνώση του παρελθόντος και στην ανάδειξη της διαχρονικότητας ορισμένων αξιών οινικού πολιτισμού.

Το βιβλίο αυτό,, εμπλουτισμένο με πρωτότυπο εικονογραφικό υλικό, συγκεντρώνει κείμενα από το ευρύ και πολυδιάστατο πεδίο θεμάτων που πραγματεύεται στο πολύτιμο έργο της, κείμενα που συνδυάζουν αρμονικά  τεχνική γνώση και κλασική παιδεία και συγκροτούν την «μυθολογία» του οίνου ως πολιτισμικού αγαθού.

 

Η έκδοση του βιβλίου έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία

Η Σταυρούλα Κουράκου, το τελευταίο μνημειώδες βιβλίο της Malvasia, o περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα (Εκδόσεις Φοίνικα 2020), το προσέφερε σε ορισμένους οινοποιούς με τους οποίους τη συνδέουν αισθήματα ιδιαίτερης εκτίμησης και παλαιάς φιλίας, με την αφιέρωση: «Στα 92 μου χρόνια καταθέτω την πένα μου και με αυτό το κύκνειο άσμα μου σας εκφράζω…»και εξέφρασε στον καθένα αυτά που ήθελε να πει.

Η φράση αυτή συγκλόνισε ορισμένους παραλήπτες, οι οποίοι την εξέλαβαν – όπως και ήταν – ως αποχαιρετιστήριο χαιρετισμό. Τους έκανε να νοιώσουν ότι η μούσα του ελληνικού οίνου, αυτή που τον υπηρέτησε μια ολόκληρη ζωή έκλεισε τον κύκλο της. Έτσι αποφάσισαν να επιχορηγήσουν μια έκδοση προς της τιμή της με κείμενα από το πλούσιο αρχείο της.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Αντλώντας έμπνευση και ερεθίσματα από την οινική παράδοση των Γιάλτρων της Βόρειας Εύβοιας, που αποτέλεσε το παλαιότερο κρασοχώρι της ευρύτερης περιοχής, ο οινοποιός Κώστας...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.