Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H οινοποιία Πουλτσίδη ετοιμάζει αποστακτήριο και παραγωγή τσίπουρου

Στην παραγωγή αποσταγμάτων και συγκεκριμένα τσίπουρου προσανατολίζεται η οινοποιία Πουλτσίδη από τη Λάρισα. Κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει να φέρει στην αγορά παλαιωμένα αποστάγματα καθώς και τσίπουρο κλασικό αλλά και με γλυκάνισο.

του Γιώργου Λαμπίρη

Η κατασκευή της αποσταγματοποιίας Πουλτσίδη αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο οινοποιός και γεωπόνος Χρήστος Πουλτσίδης. «Επιθυμία μας είναι να εκμεταλλευτούμε το Μοσχάτο Τυρνάβου, το οποίο αποτελεί και τη βασική μας ποικιλία. Εκτιμώ ότι το τσίπουρο προσφέρει ευρεία προοπτική τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, σταδιακά το κοινό αρχίζει να εκπαιδεύεται σε παλαιωμένα αποστάγματα, γι’ αυτό και πιστεύω ότι η κίνησή μας θα τύχει ανταπόκρισης».

Είσοδος στην κατηγορία των φυσικών οίνων

Εκτός των άλλων εισέρχεται στην οινοποίηση φυσικών οίνων, μεταξύ των οποίων θα είναι ένα ασύρτικο ζυμωμένο σε πήλινο αμφορέα. Πρόκειται για ένα κρασί που δεν θα υφίσταται οινολογική παρέμβαση, ενώ αυτή τη στιγμή διανύει την διαδικασία ωρίμανσης και θα είναι διαθέσιμο το καλοκαίρι του 2023. Όπως λέει ο επικεφαλής του κτήματος, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν και νέες φυτεύσεις 25 στρεμμάτων με τις ποικιλίες Λιμνιώνα, Ασύρτικο και Αγιωργίτικο, με τις ιδιόκτητες εκτάσεις να ανέρχονται σε περίπου 60 στρέμματα, ενώ οι συνολικές εκτάσεις μαζί με εκείνες των συνεργαζόμενων αμπελουργών ανέρχονται σε περίπου 130 στρέμματα. Η οινοποιία Πουλτσίδη δραστηριοποιείται τα τελευταία 7 χρόνια στην αγορά, όντας μία από τις νεότερες επιχειρήσεις που παράγουν κρασί στη χώρα μας. Εξαγωγικά διαθέτει τις ετικέτες της στη Σκωτία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ στην Ελλάδα τα κρασιά της πωλούνται μέσω της εμπορικής εταιρείας, «Κίνηση», σε κάβες και εστιατόρια.

Βασική ποικιλία που αξιοποιεί η Οινοποιία Πουλτσίδη είναι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, από το οποίο παράγει την ετικέτα “Έκτη Αίσθηση”, ένα ημίξηρο κρασί, με αζύμωτα σάκχαρα και δευτερογενή ζύμωση που πραγματοποιείται σε δεξαμενή. Μεταξύ των ετικετών είναι και μία ημίγλυκη Λιμνιώνα που επίσης υφίσταται δευτερογενή ζύμωση σε δεξαμενή. Στη γκάμα των οίνων εντάσσεται επιπλέον ο λιαστός γλυκός επίσης από Μοσχάτο Τυρνάβου, φυσικώς γλυκύς, όπου τα σταφύλια παραμένουν για έναν μήνα στον ήλιο, ενώ στη συνέχεια το κρασί παλαιώνει δύο χρόνια σε βαρέλι πριν διατεθεί προς κατανάλωση.

Η οινοποιία εμφιάλωσε πρόσφατα ένα αφρώδες κρασί που ακολουθεί διαφοροποιημένο πρωτόκολλο οινοποίησης, το οποίο το κατατάσσει στα χαμηλόβαθμα κρασιά από πλευράς αλκοόλ. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας ετικέτας κρασιού που φέρει την ονομασία “Rainbow”, είναι ότι έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μεταξύ 6-7 βαθμών. Η παραγωγή του γίνεται με αζύμωτα σάκχαρα και φυσικό αφρισμό και η ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Προέρχεται και αυτό από την ποικιλία μαύρο μοσχάτο Τυρνάβου. Με τη νέα ετικέτα η οινοποιία στοχεύει στους νεότερους σε ηλικία καταναλωτές αλλά και σε κοινό που επιθυμεί χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Εκτός από τη φιάλη των 750 ml με βιδωτό καπάκι, κυκλοφορεί και σε φιάλη των 250 ml με πώμα τύπου crown. Η παραγωγή του “Rainbow” αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 7.000 φιάλες.

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Διαφορετικές εκφράσεις της Μαλαγουζιάς παρουσιάζει το οινοποιείο Wine Therapy του οινολόγου και οινοποιού, Θωμά Κοντοπού.

REPORTS

Και ξαφνικά, ένα φινετσάτο και πολύ ιδιαίτερο κρασί, κάνει την εμφάνισή του στο τραπέζι και τη ζωή μας: Vin Doux Naturel από λευκό μικρόρωγο...