Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Gardina το απόσταγμα οίνου από τον κήπο του Κατώγι Αβέρωφ

Το Κατώγι Αβέρωφ κυκλοφορεί το Gardina, ένα απόσταγμα οίνου από γηγενείς ποικιλίες του Μετσόβου. Gardina (γκαρντίνα) στην βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει κήπος. Και το συγκεκριμένο απόσταγμα είναι εμπνευσμένο από το φυσικό περιβάλλον και αφιερωμένο σε αυτό.

Ο κήπος του Κατώγι Αβέρωφ φωλιάζει μέσα στα βουνά της Πίνδου. Αφουγκράζεται τη φύση, συνομιλεί με τα πουλιά και έχει για συντροφιά τα άγρια ζώα. Μέσα του, οι αυτόχθονες ποικιλίες των αμπελιών συνυπάρχουν με τα αγριολούλουδα, τα αιωνόβια δέντρα και τους αέρινους κλέφτες. Τον χειμώνα, αντέχει στις μπόρες και στους ισχυρούς ανέμους. Υπομένει το χιόνι και περιμένει την άνοιξη για να αναγεννηθεί. Το καλοκαίρι απολαμβάνει τα λαμπερά πρωινά της ύπαρξης. Κι έπειτα, το φθινόπωρο προσφέρει απλόχερα τα σταφύλια του για να γεννηθεί το Gardina.

Το Κατώγι Αβέρωφ αναβιώνει τις ξεχασμένες τοπικές ποικιλίες  Πυκνoάσσα, Γκουντάμπα, Βλαχαβόνα και Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου. Τις καλλιεργεί χειρωνακτικά και το φθινόπωρο γίνεται η συλλογή των σταφυλιών, που στη συνέχεια οινοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Το κρασί που προκύπτει αποστάζεται στις εγκαταστάσεις του αποσταγματοποιείου Κατώγι Αβέρωφ και εμφιαλώνεται για να ξεκινήσει το ταξίδι του, ώστε να μεταφέρει τα αρώματα του Μετσόβου σε όσους αγαπούν τα αποστάγματα.

Η έντονη βιοποικιλότητα του Μετσόβου, οι τέσσερις γηγενείς ποικιλίες και η επίμονη ανθρώπινη προσπάθεια συνδυάζονται και αποτυπώνονται στο απόσταγμα οίνου «Gardina». ‘Ενα απόσταγμα που συμπυκνώνει την ουσία της επιθυμίας για ζωή και δημιουργία.

Ποικιλίες: Γκουντάμπα (ερυθρή),  Ντόπιο Πρώιμο Μετσόβου (ερυθρή), Βλαχαβόνα (λευκή, κλώνος Ντεμπίνας) και Πυκνοάσσα (λευκή)

Παραγωγή: Η διαδικασία της παραγωγής ξεκινά με τη ζύμωση των σταφυλιών η οποία λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές με αυτόχθονες ζύμες. Στη συνέχεια ο σταφυλοπολτός παραμένει σε ψυχώμενες δεξαμένες, σε θερμοκρασία 8°C, και σε αδρανή ατμόσφαιρα αζώτου, για 6 μήνες. Μετά το πέρας των έξι μηνών ο ζυμωμένος σταφυλοπολτός οδηγείται στο πιεστήριο και ο οίνος που προκύπτει αποστάζεται σε χάλκινους άμβυκες με κλασματική στήλη, όπου διαχωρίζονται τα κλάσματα της κεφαλής της καρδιάς και των ουρών. Στη συνέχεια, το απόσταγμα αραιώνεται με υπερκαθαρό νερό από αντίστροφη ώσμωση ώστε να είναι απαλλαγμένο από χλώριο, άλατα και βαρέα μέταλλα. Το υπερκαθαρό νερό επιτρέπει στα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά να αναδείξουν όλο το φάσμα και την έντασή τους. Τέλος, παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές για άλλους έξι μήνες με ελεγχόμενη παρουσία οξυγόνου προκειμένου να αποκτήσει πιο στρογγυλή γεύση και να αναπτύξει το αρωματικό του δυναμικό.

Χαρακτηριστικά: Διαυγές, με καθαρό διακριτικό άρωμα βοτάνων και λουλουδιών (δεντρολίβανο και αγιόκλιμα) μαζί με νότες καφέ και σοκολάτας.  Εχει απαλή γεύση έντονης συμπύκνωσης και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Συνοδεύει: Μεζέδες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Εναλλακτικά, σιροπιαστά γλυκά όπως μπακλαβά και καρυδόπιτα. Ολοκληρώνει εντυπωσιακά ένα πλούσιο γεύμα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε προπομπό και θεματοφύλακα του Ξινόμαυρου, εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο η περιοχή του Αμυνταίου, με τη διάσημη διεθνώς ποικιλία να έχει απλώσει για...

REPORTS

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα άνοιξε τις πόρτες του σε επισκέπτες &...

REPORTS

Η Ντίνα Σπυροπούλου, από το γνωστό Κτήμα Σπυρόπουλου, αναλαμβάνει πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), στη θέση του Κώστα Ευσταθίου, η...

REPORTS

Στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο