Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Eντυπωσιακή αύξηση 42% στους παραγόμενους οίνους από τον αμπελώνα του Κιλκίς

Για μία ακόμη χρονιά ο αμπελώνας του Κιλκίς συνέχισε να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του, καταγράφοντας την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο 2022-2023 αύξηση 42% των παραγόμενων οίνων (725 τόνοι / 960.000 φιάλες), έναντι της προηγούμενης.

του Ζήση Πανάγου

Την τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, η παραγωγή του οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα έφτασε τους 160 τόνους (213.00 φιάλες) καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 51% έναντι της προηγούμενης αμπελοοινικής περιόδου. Ανάλογη ήταν και η πορεία των οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Πλαγιές Παϊκου» και «Μακεδονία», αφού η παραγωγή τους κινήθηκε θετικά, ξεπερνώντας τους 440 τόνους (580.000 φιάλες), με αύξηση 30% από την περίοδο 2021-2022.
Την έντονη λειψυδρία τους καλοκαιρινούς μήνες που αποτέλεσε το σημαντικότερο κλιματολογικό στοιχείο της ζώνης ακολούθησε μια παρατεταμένη περίοδος βροχοπτώσεων (αρχές Αυγούστου 2022) με τους αμπελοκαλλιεργητές να παρακολουθούν καθημερινά τον αμπελώνα για να προλάβουν εξάρσεις ασθενειών λίγο πριν τον τρύγο. Η έλλειψη βροχοπτώσεων κατά τα μέσα του Σεπτέμβρη επέτρεψε τον «βασιλιά» του Μακεδονικού αμπελώνα, το Ξινόμαυρο, να ωριμάσει χωρίς προβλήματα.
Κατά την διάρκεια του τρύγου στην ΠΕ Κιλκίς υπήρξε έντονη κινητικότητα οινοποιών από όλη την Ελλάδα που θέλησαν να πάρουν σταφύλια από την περιοχή. Ο συνωστισμός αυτός οδήγησε την τιμή των σταφυλιών της Γουμένισσας να ανέβει «σκαλοπάτι» κατά 10-15 λεπτά το κιλό έναντι άλλων περιοχών (όπως Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική, Δράμα, κ.ά), τόσο στα λευκά όσο και στα κόκκινα σταφύλια, με αποτέλεσμα η τιμή πώλησής τους να διαμορφώνεται στα 70 λεπτά/κιλό.
Επιπλέον, το έντονο ενδιαφέρον για σταφύλια της περιοχής αποτυπώνεται στην δήλωση εμπορίας της ομάδας παραγωγών «Εύφορη Γη» στην Γουμένισσα, που άλλαξε την δυναμική της ζώνης. Από τους 739 τόνους σταφυλιών που πούλησε η ομάδα την περίοδο 2019-2020, έφτασε την περίοδο 2022-2023 να εμπορεύεται 1.148 τόνους σταφυλιών, με ποσοστό αύξησης 55% μέσα σε μια τετραετία και μετά από συνεχόμενη αυξητική πορεία.
Πολύ σημαντική και δραστηριοποίηση του Οινοποιείου SSG Ελληνικά Οινοποιεία (πρώην Μπουτάρης Οινοποιητική) που από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προσθέτει 20 τόνους οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα στην παραγωγή της ζώνης.
Στα 15 οινοποιεία που λειτουργούν στην Π.Ε Κιλκίς τη χρονιά αυτή προστέθηκε και το οινοποιείο του Περικλή Παπαδόπουλου στον ακριτικό Φανό και σε μια περιοχή που έχει να δώσει πάρα πολλά στα κρασιά του Κιλκίς με τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες που την χαρακτηρίζουν.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον νέο του χαρακτήρα αναδεικνύει με τον χρόνο το Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Σε αυτόν κυριαρχούν νέες φυτεύσεις που δίνουν πρόκριμα στο Ξινόμαυρο και το...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μία ευρεία γκάμα καλλιεργητικών εχθρών έχει να αντιμετωπίσει ο αμπελοκαλλιεργητής κατά τα στάδια διόγκωσης των οφθαλμών και εμφάνισης των πρώτων φύλλων, σύμφωνα με τα...

REPORTS

Η περίπτωση του Θεόδωρου (Φοίβου) Ορκόπουλου, ως οινοποιού είναι ιδιαίτερη, τόσο, ώστε η μετρημένη στα λόγια της κριτικός Οίνου και συνεργάτιδα της Jancis Robinson,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καινοτόμες προσεγγίσεις με πειραματικές φυτεύσεις και διαρκώς μεγαλύτερη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση Oenotelia, που...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.