Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Dexamenes Seaside Hotel: οι δεξαμενές κρασιού του Μεσοπολέμου που έγιναν τόπος φιλοξενίας

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να κοιμηθείτε μέσα σε μία δεξαμενή κρασιού, ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας; Θα ήταν σίγουρα μία εμπειρία ζωής, η οποία μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο Dexamenes Seaside Hotel.

Πρόκειται για το project έδωσε νέα ζωή σε εγκαταλελειμμένες δεξαμενές κρασιού του Μεσοπολέμου στην αμμουδιά της Κουρούτας, μετατρέποντάς τις σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά καταλύματα της χώρας.

Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης, η εμπνευσμένη ιδέα του νεαρού ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων, Νίκου Καραφλού, ήταν αρκετή ώστε τα ερείπια των δεξαμενών, του ζυγιστηρίου, του μηχανοστασίου, των χημείων και των αποθηκών  να αποκτήσουν μία απολύτως νέα χρηστική αξία.


Κομμάτι της βιομηχανικής μας κληρονομιάς

Αυτό που είχε στα χέρια του ο Νίκος Καραφλός ήταν τις εγκαταστάσεις του παλιού οινοποιείου αλλά και ένα ιδιαίτερο τοπικό αφήγημα συνδεδεμένο με τη σταφίδα και το κρασί. Αυτό που κατάφερε, με τη συμβολή του αρχιτεκτονικού γραφείου K-Studio των Δημήτρη και Κωνσταντίνου Καραμπατάκη, ήταν να διασώσει με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο ένα κομμάτι της μικρής βιομηχανικής μας κληρονομίας.

Το Dexamenes Seaside Hotel στην Κουρούτα της Ηλείας στεγάζεται σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, η ιστορία του οποίου μας μεταφέρει στην «Εποχή της Σταφίδας», η οποία ξεκίνησε λίγο μετά την Απελευθέρωση και διήρκεσε μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Η ιστορία είναι γνωστή. Την ακμή διαδέχθηκε η σταφιδική κρίση και τότε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προώθησε τη δημιουργία και μετατροπή των μικρών βιομηχανικών μονάδων σε οινοποιεία, οινοπνευματοποιεία και ποτοποιεία τα οποίο προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το απούλητο απόθεμα σταφίδας.

Με την ίδρυση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού, που ήταν ο βασικός φορέας εφαρμογής της σταφιδικής πολιτικής στην Πελοπόννησο, χτίστηκε το οινοποιείο της Κουρούτας για την απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας της περιοχής για τη δημιουργία κρασιού. Οι δεξαμενές χτίστηκαν πάνω στη θάλασσα για να φορτώνεται εύκολα το εμπόρευμα που θα ταξίδευε προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Tο οινοποιείο της Κουρούτας, που χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’20, αποτέλεσε έναν πυρήνα έντονης δραστηριότητας, επηρεάζοντας την οικονομία και τις συνήθειες της τοπικής κοινωνίας. Μετά από τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας, το οινοποιείο εγκαταλείφθηκε και οι δεξαμενές του έμειναν σκοτεινές μέχρι το 2018.

 

Το αρχιτεκτονικό επίτευγμα

Οκτώ από τις συνολικά σαράντα δεξαμενές του ιστορικού οινοποιείου είναι εκείνες που μετατράπηκαν σε υπερπολυτελείς σουίτες με την υπογραφή του K-Studio αλλά και της COCO-MAT.

Οι τοίχοι των τσιμεντένιων δεξαμενών διατηρήθηκαν αναλλοίωτοι, ενώ στις νέες επιφάνειες που δημιουργήθηκαν έγινε χρήση υλικών της εποχής του οινοποιείου, όπως το μωσαϊκό και τα ανάγλυφα τζάμια.

Η αρμονία της «νέας» αυτής δημιουργίας χάρισε στο Dexamenes Seaside Hotel το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο» στον διαγωνισμό «ΔΟΜΕΣ 2019».

Το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2018, φιλοξενώντας μάλιστα  στους χώρους του εκδηλώσεις που συνδυάζουν με μια σύγχρονη ματιά την τέχνη, την οινογνωσία και την ευεξία.

Τα επόμενα χρόνια οι Dexamenes θα επεκταθούν με την προσθήκη περισσότερων ανακαινισμένων εγκαταστάσεων του ιστορικού οινοποιείου αξιοποιώντας με ιδιαίτερη προσοχή την αισθητική των παλιών στοιχείων.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Έκτης γενιάς οινοποιός, ο Τάσος Ξύδης διαδέχτηκε τους προγόνους του και έγινε ο πρώτος από την οικογένεια που έβγαλε εμφιαλωμένο κρασί.

REPORTS

Μπορεί να λέµε ότι ο κλάδος του κρασιού στην Ελλάδα έχει προοδεύσει αρκετά, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, αυτά που χρειάζεται ακόµα να γίνουν...

REPORTS

Βρισκόµαστε λίγο πριν το χειροκρότηµα. Λίγο πριν πέσει η αυλαία του τρύγου. H φετινή χρονιά θα µείνει βαθιά χαραγµένη στη µνήµη όλων όσων εµπλέκονται...

REPORTS

Ενδιαφέρον αγρο-οικολογικό project από το Κτήμα Πάτοινος με πυρήνα τον αμπελοοινικό τομέα και τα φυσικά κρασιά

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.