Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Check up αμπελοοινικού κλάδου και νέο προεδρείο σε συνέλευση της ΕΔΟΑΟ

Κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον αμπελοοινικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής Γενικής Συνέλευσής της ΕΔΟΑΟ, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στην διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε στο τιμόνι του προεδρείου για την επόμενη διετία, η Ντίνα Σπυροπούλου.

Η τόνωση της θεσμικής υπόστασης της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου αποτελεί την προτεραιότητα του νέου διοικητικού συμβουλίου υπό της Ντίνας Σπυροπούλου, η οποία θα έχει δίπλα της σε χρέη αντιπροέδρου τον Κώστα Ευσταθίου. Η προηγούμενη ηγεσία είχε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια, κάτι το οποίο θα διατηρηθεί σε αντίστοιχα επίπεδα και για την επόμενη διετία. Μάλιστα, η Ντίνα Σπυροπούλου αναφέρει στην Agrenda πως βασικός στόχος της είναι να κυριαρχήσει ο ελληνικός οίνος στην αγορά του Καναδά μέσα από πολύ στοχευμένες ενέργειες προβολής και παρουσίας των οινοποιείων που δίνουν χαρακτήρα στον εγχώριο αμπελώνα.

Στο κομμάτι της «θεσμικής εξωστρέφειας» πρώτος στόχος είναι η εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης της διεπαγγελματικής και για αυτό έχει ήδη προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα, μιας και πρόσφατα ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είχε υποστηρίξει ότι προτιμά «ανεξάρτητες» και «αυτοχρηματοδοτούμενες» διεπαγγελματικές.

Καθοριστική θα είναι η επόμενη διετία και στο αμπελουργικό κομμάτι, αφού το νέο ΔΣ θα επιχειρήσει να δώσει κατευθύνσεις στους μεγάλους συνεταιρισμούς ώστε η αμπελουργική αντίληψη να έρθει με ποιοτικούς όρους πιο κοντά σε αυτό που προτάσσουν οι ανανεωμένες ανάγκες του σύγχρονου ελληνικού οίνου.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΑΟ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει με θετικό πνεύμα το θέμα των αποζημιώσεων των αμπελουργών που επλήγησαν κατά την τελευταία καλλιεργητική περίοδο από τον περονόσπορο, εξαιτίας των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, ειδικά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ,  Κώστας Ευσταθίου και ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, μίλησαν για το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων του έτους 2022. Στην συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του ΣΕΟ, Γιάννη Βογιατζή, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τους λόγους της μείωσης της φετινής παραγωγής οίνου. Η πρόεδρος της ΕΘΕΠΟ, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, αναφέρθηκε στο τομέα του Οινοτουρισμού και στην δυναμική της χώρας μας να αναδείξει τα ελληνικά τοπικά προϊόντα. Οι νέοι κανονισμοί για την επισήμανση των οίνων παρουσιάστηκαν εκτενώς από την Προϊσταμένη του τμήματος Αμπέλου και Οίνου του ΥΠΑΑΤ. Έγινε αναφορά στον νόμο 2117/2021, βάσει του οποίου θα πρέπει να αναγράφεται πάνω στην ετικέτα η διατροφική δήλωση, η ελάχιστη ημερομηνία διατηρησιμότητας και ο κατάλογος των συστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή αλλεργιογόνων ουσιών.  Στα ηλεκτρονικά μέσα θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά οι πληροφορίες.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλίες ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας οίνων με γεωγραφική ένδειξη. Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Διευθυντής Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, Νίκος Ταβουλάρης, ο οποίος εξήγησε τους λόγους και τους τρόπους με τους οποίους θα αυξηθούν οι εξαγωγές των ελληνικών οίνων και σταφυλιών στις παγκόσμιες αγορές, αναγνωρίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Τα πέντε κρίσιμα σημεία στα οποία αναφέρθηκε στην παρουσίαση του ήταν: τα Generic προγράμματα, οι παράλληλες δράσεις, το εύλογο κόστος, η σύγκρουση συμφερόντων και η εθνική ενίσχυση.

Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης επεκτάθηκε στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος του ΣΕΟ, μίλησε για την ίδρυση του Greek Wine Academy και τους στόχους εκπαίδευσης και προώθησης των Ελληνικών οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά.  Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος ΟΙΝΟΒΙΟ, από τον Πέτρο Ταραντίλη, Καθηγητή Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αξιοποίηση υπολειμμάτων οινοποίησης για τους σκοπούς της βιοικονομίας μέσω της μελέτης, του σχεδιασμού, της κατασκευής και της εγκατάστασης ενός πιλοτικού συστήματος ξήρανσης. Ο Δημήτρης Τάσκος, Ερευνητής Ινστιτούτου Αμπέλου (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Innovine Cluster, αναφέρθηκε στο έργο INNOVINE και στους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για τεχνογνωσία και έρευνα στον τομέα Αμπέλου και Οίνου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορηγία της υποτροφίας «Θανάσης Παπαϊωάννου» σε έναν απόφοιτο της ΔΙΕΚ Νεμέας με στόχο της προώθηση των ερευνητικών προτάσεων έρευνας του κλάδου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν:

  • Το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων (Κώστας Ευσταθίου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ και Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ),
  • Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής( Δρ. Γιάννης Βογιατζής Πρόεδρος ΣΕΟ), Οινοτουρισμός ( Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου Πρόεδρος ΕΘΕΠΟ), επισήμανση οίνων ( Αλεξάνδρα Πετροπούλου ,Προϊσταμένη του τμήματος Αμπέλου και Οίνου του ΥΠΑΑΤ),
  • Τα ολοκληρωμένα προγράμματα της ΕΔΟΑΟ (Κώστας Ευσταθίου ).
  • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οίνων με Γεωγραφική Ένδειξη (Νίκος Ταβουλάρης ,Διευθυντής Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων), Greek Wine Academy ( Δρ. Γιάννης Βογιατζής) , πρόγραμμα ΟΙΝΟΒΙΟ ( Δρ. Πέτρος Α. Ταραντίλης Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων)
  • Οι Συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας INNOVINE CLUSTER:(Δρ. Δημήτρης Τάσκος, Ερευνητής Ινστιτούτου Αμπέλου (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς προσκαλεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το οινόφιλο κοινό που βρίσκεται στο νησί να δοκιμάσει τα ροζέ των οινοποιών μελών του...

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

REPORTS

Στο εμβληματικό ξενοδοχείο KING GEORGE, στην καρδιά της Αθήνας αλλά και του διεθνούς jet-set, το Samos Nectar του ΕΟΣ Σάμου έχει βρει την δική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο μικρό– Οινοποιείο Ακριώτου, στις Πλαταιές Βοιωτίας, με θέμα "Ο οίνος στην αρχαιότητα και σήμερα".

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Πέφτει και τυπικά η αυλαία για την οινοποιία «Τσάνταλης». Έπειτα από έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που κράτησε, τουλάχιστον, μια...

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Αντιμέτωπη με νέους κινδύνους κατά την διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Ε.Ε βρίσκεται η ευρωπαϊκή οινοποιεία, που προειδοποιεί για «τρέλα των υγειινιστών που...